JBL Manado talajt hányszor kell átmosni? Tanácsok?
Már többször átmostam és egy hete áztatom de még mindig van benne olyan finom por amit egy Cory is simán felkavarna.
10 literből 4 liter csak finom por amit nem tudom mennyire jó ötlet bele tenni az akváriumba.
Tápgolyót is tennék a növényeknek a talajba de félek, hogy hamar kitúrják.
Hát igen, ez elég nagy paradoxon.
Nem igazán kell átmosni, mert könnyen összetörik. Neked már össze is tört, azért annyi benne a finom por.
De mindegy is, a coryk amúgy is összetörték volna, csak lassabban.
És igen jól látod, könnyedén felkavarják, összetörik, és kitúrnak mindenféle tápot.
És itt jön a csavar a történetbe, amit a gyártó természetesen nem hangoztat, hogy ez a talaj egyáltalán nem használható semmiféle talajlakóhoz, még kevésbé turkálósokhoz sem, corykkal meg pláne nem kompatibilis.
Mint ahogy a legtöbb égetett agyag aljzat se használható.
Vannak keményebbek, (a jbl a leggyengébb) és vannak kevésbé turkáló aljzatlakók, tehát létezik olyan kombináció, amivel akár szerencséd is lehet, de hosszú távon úgyis tönkre teszik.
Ez egyébként egy óriási rés a piacon, gyakorlatilag nem létezik olyan profi növényes aljzat, amihez bátran lehet bármilyen turkálós aljzatlakót tenni.
Első, a gyártó vagy teljesen lecserélte a terméket az utóbbi években, vagy te kevered valamivel. A manado a létező legkeményebb agyag talaj. Konkrétan égetett cserép keménységű, állagra köze sincs az amazonia féle kézzel szétnyomható cuccokhoz. Ha a zacskó fele por, azt a gyártó ronthatta el, de a kész manadot összetöréséhez kalapács kell. És a talajtúró halak sem ártanak neki.
Kérdező, a helyedben beraknám így az akváriumba, és naponta mosnám a szűrőt az első héten. Valószínűleg megoldja a gondot. Nálam nem volt látható mennyiségű por a friss talajban, de a mosás örökké tartott, és még így is tiszta por volt az akvárium kezdetben. Naponta le kellett porolni a növényeket. Aztán idővel kitisztult vagy leülepedett a legaljára vagy valami ilyesmi, mert pár hónap után már a talajporszívózáskor sem volt porfelhő.
Nem nagyon értem én sem ezt az egészet, a manado nagyon kemény, páncélos harcsáknak ideális, az apró lekeveredik alulra tökéletes a növények gyökeredéséhez.
Semmi rosta ilyesmi nem kell.
Beáztatom 1-2 hétre egy vödörben, leöntöm róla a vizet néha, fölöntöm, néha megkeverem.
Ha működő akva van akkor egy zacskóban be tudom tenni simán.
Az utóbbi években jó 150 litert használtam fel, abból ha 3-4 liter lett kuka akkor sokat mondok.
A többi ami tiszta volt jelenleg is használatban van, van olyan, hogy beletúrok, igazgatom, semmi felkeveredés nincs.
Az egyik strapabíróbb és legkeményebb talaj.
Kell 1-2 hét amíg beáll rendesen de utána 100%-ig tökéletes nagyon hosszú távon.
Betölteni példa így: [link]
Kicsit elcsesztem, abszolutista nem szokott felkeveredni, a beöntésre normál körülmények között 20-30 perc a felkeveredés a zacskóban marad, a levegő felhajtja.
Tehát a finom por is mehet, lekeveredik alulra, a legtökéletesebb talaj ami létezik ajzat lakóknak, van egy 12 cm re megnőtt harcsám az kb 2.5 cm-t bele tud fejelni, semmi szag, felkeveredés, nincs soha, tökéletes nekik.
Sódernél lehet már felbukott volna az egész akva ha egy ekkora hal beletúr, szaga is lenne a víznek rendesen.
Köszönöm a válaszokat!
Majdnem az összes talajt beleraktam az akváriumba zacskós módszerrel. Meglepően tiszta a víz. Növényeket is raktam bele tápgolyókkal. Kíváncsian várom, hogy megmaradnak e. A halakkal és garnélákkal még várok pár hetet. Jobb a Manado mint vártam. Egyelőre csak a gyári belső szűrő üzemel majd hétvégén beállítom a külsőt is.
"Majdnem az összes talajt beleraktam az akváriumba zacskós módszerrel. Meglepően tiszta a víz."
B.szh.tja aki lepontozott:) Örülök hogy sikerült betenni felkeveredés nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!