Ajánlanátok valami jóféle növénytápot az akváriumba?
A növényeknek 6 dolog kell.
Megfelelő világítás, fényerő és színspektrum.
Nitrogén ellátás, halak adják vagy növénytáp.
A Nitrogén szinthez mérten megfelelő mennyiségű kálium és foszfor azaz macro elemek.
Micro elemek, vas, jód, bór cink stb
Ammónia mentes, vagy alacsony ammónia szinttel rendelkező víz, tehát jó szűrés, az algák miatt.
Megfelelő áramlás, vagy levegőztetés, nappal a co2, éjszaka az oxigén miatt.
A 6 dolog összefügg, 1 nem jó még lehet valami, ha 2 dolog nem paszol akkor biztos a kudarc növények terén.
Mondjak konkrétabbat is, 3 hete csináltam egy kicsi akvát pár óra alatt, nagyon bejön, hogy semmi gond nincs vele, még üveget sem pucoltam eddig. A legkisebb akvám is 4x ekkora volt előtte.
13 watt, 14 liter, vízcsere heti 5 liter, Sera aquatannal, tápozás komplex Aquatic Nature Aqua Plant+ Easy Life profito
Akarok a munkahelyemre egy hasonlót szöszölni, fejben megvan a terv, pár hetet szánok rá.
Ebből kiindulhatsz:
Akva 25 liter lesz, világítás 2x13 watt csíptetős lámpa 6500 kelvin, tápozás marad a bevált páros: Aquatic Nature Aqua Plant+ Easy Life profito, talaj rostált, ecetes vízben főzött sóder+ manado vagy pro soil, bazalt kövek, reed moor fa.
Növények még passz, kereskedésben kiderül.
Amit eddig betettem valamelyik akvába az mind megvan, szaporodik.
Adtam egy két támpontot próbáld meg kisakkozni mi a hiba.
A jelenlegi 14 literesnél kicsit keveslem a 13 watt fényt azon még csiszolnom kell, 20 watt körül lenne valahol jó.
"CO2 nincs, az feltétlenül kell"
Halakat ölni tökéletes szerintem, nagy odafigyelést és felkészültséget igényel, halas akvába ph mérővel, kapcsolóval, lenne ideális, ritka aki megveszi, inkább vesznek új halakat.
Nano akvába végzetes lehet bármikor, 100 liter környékén már nem annyira veszélyes a dolog.
2-3 hét folyamatos utánaolvasást, netes keresgélést igényel a co2, lágyítás, ph érték, vízkémia, tápozás, hiánytünetek, stb
A világításod elég.
Adhatsz egy kálium, kevés foszfor+ micro elemes tápot, lehet Easy Life profito.
Ha nagyon kicsik a halak lehet kell mellé nitrátos táp is, mondjuk a legolcsóbb a neptun, vagy van számos jobb táp, én a leglátványosabb fejlődést az aqua plantnál láttam, utána a G.A táp, annyi, hogy az co2 nélkül nekem kis adagban is algásított a plant nem, így nem használom.
Lehet carbot adni, én abból nagyon keveset adok, a garnisba egyáltalán nem, nem feltétlen kell.
Ha napi szinten szellőztetsz a lakásban akkor egy vízfelszín fodrozás vagy buborék elég, nem szembetűnő a carbó használata jó oxigén és légköri co2 beoldásnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!