El lehet érni élesztős CO² rendszerrel, hogy a növények bubizzanak?
Attól függ hogy t5 van t8 fényforrás, t8 nál én még soha nem láttam buborékot, 54 literesnél 36 wattnál ha t5 van és közvetlen alá ültetsz akkor lehet bubi.
A 70 literesemen van 2x 26 watt kompakt izzó attól még nem bubizik semmi, ha mellé kapcsolom a 2x24 watt t5 csövet még a jávai is bubizik.
De a 14 literes garnélásban co2 nélkül is bubizik a H.m ha előre tolom a csíptetős lámpát. 1 watt/liter kb
A kompakt izzó is t5 csak össze van tekerve.
Jelenleg a következő növények vannak:
Jávai moha
Gömbmoha
Cryptocorine parva és wendtii
Rotala macrandra
Anubias var nana
Echondorus isis
Vallesneria
Limnaphila heterophylla
Egy t8 fénycső és egy t5 között annyi különbség van amint egy hagyományos wolfram szálas 60-as izzó, és egy 100wattos izzó között, egy helységbe betekersz 3 darab 100 wattost világos lesz, nem tudsz belenézni az égőbe, ha betekersz 5 darab 60 wattos izzót, wattszámba ugyanannyit egyenletesen terül a fény de sötétebb lesz a szoba.
T8 fénycsőbe belenézel, t5 vakít, sokkal mélyebbre világit és erősebben, papíron ugyanabban a csőhosszban 50% a különbség.
Persze a t5 jobban is algásít, viszont növényes akva leírásába még nem láttam t8-as fénycsövet.
Társas akváriumba azért jobb a t8, a halak jobban viselik, növények terén kompromisszumokkal jár, nem tudsz rakni olyan szép gyepet mint a kompakt izzó vagy a t5 alá, nem világit olyan erősen.
Ha vigasztal nálam is t8 van javarészt, a t5 csőnél menekülnek a halak, persze van olyan hal amit a fém halogén sem zavar, de az olyan vízből is való.
"Egy t8 fénycső és egy t5 között annyi különbség van amint egy hagyományos wolfram szálas 60-as izzó, és egy 100wattos izzó között,"
Ez mondjuk nem tudom, hogy hogy jött ki, mert egy 18 wattos t8-as cső tud mondjuk 1300 lument
egy T5-ös 24 wattos meg 1825 lument
A T8 72 lumen wattonként, a T5 76 lumen wattonként.
Ez kő kemény 5,5 % különbség!
"50% a különbség. " ... csak 1 tizedes vesszőt tévedtél.
"ugyanabban a csőhosszban 50% a különbség"
1825 lumen: 55cm = 33,18 Lumen/cm
1300 lumen: 59cm = 22,03 lumen/cm
22,03+50%= 33,045
Vagyis a gyártók szerinti 50% helyes, 50%-al erősebb a t5 mint a t8, nekem van egy csomó fénycsövem t5 t8 azonnal látszik az 50% különbség ha belenézel a csőbe, nem lehet összehasonlítani a kettőt.
Nem olvastad végig amit irtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!