Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Véresre dörzsölte a fejét egy...

MCsperX kérdése:

Véresre dörzsölte a fejét egy dánió. Milyen betegség lehet ez?

Figyelt kérdés

Van egy 7 fős dánió csapatom, már két hónapja megvannak. Az egyik leopárd dánió száján, miután megvettem, apró kis dudort vettem észre (kb. 0,5 mm. épphogy csak észrevehető), figyelgettem, de nem láttam rajta semmi furcsát. Evett, kergetőzött. Nem hiszem, hogy darakór, mert nincsenek rajta fehér pöttyök sehol, ráadásul két hónap alatt valószínűleg már végzett is volna vele. Két napja észrevettem, hogy elkezdte a dudort nekidörzsölgetni a dekorációnak, és ma délután látom, hogy eltűnt a dudor, meg a bőre is(!) és egy véres folt van az egész szája felett a dudor helyén. (ennek ellenére ma is úgy evett, mint a gép, amikor beszórtam az ennivalót.)

Találkozott már valaki ilyesmivel? Ez betegség lehet? De milyen? Nézegettem az interneten a halbetegségeket, de nem ismerem fel.

Nincs karantén akváriumom, most egyelőre úgy van benne a vízben, hogy egy hálóban el van különítve. Ha szerintetek nem betegség, van Voogle-m nyomok a vízbe, és kiengedem. (akvárium: bruttó 84 literes, Eheim Aquaball 130 belső szűrő, 7 zebra- és leopárd dánió + 3 algázó géb + 3 törpe szívóharcsa + 2 cpo rák)

2014. jan. 31. 18:57
 1/4 anonim ***** válasza:

Hámsérülés, utána kidörgölte, én személy szerint nem szoktam vele foglalkozni, gurámiknál gyakori a sérülés, eddig még begyógyult nekik mindig, lebegő szennyeződésekre figyelni kell, az ne sok legyen az akvában.

Lehet, sózni a vizet kis mértékben, külön venni a halat és fertőtlenítő fürdő, a legjobb hatásfoka az antibiotikumnak van, állatpatika ha van a közeledben ott tudnak adni, én egyszer kértem, kimért por 5 liter vízbe gyors fürdő nevetséges összeg volt, fogalmam sincs mit adott a patikus, azt se tudom használt vagy sem, a többi halon be szokott magától gyógyulni, nem szoktam vele foglalkozni.

A szakirodalom antibiotikumot ír.

2014. febr. 1. 10:57
 2/4 anonim ***** válasza:
Az esélye mindig megvan azért hogy elfertőződik, antibiotikum a biztos. Ha fiatalabb kocka állatorvos van akkor az is kapásból ad, persze drágábban.
2014. febr. 1. 11:01
 3/4 anonim ***** válasza:
Közbe csevegtem valakivel, ő azt mondta nála ampulla volt és a fekélyre kellett csepegtetni injekciós tűvel.(Tehát van ilyen is)
2014. febr. 1. 11:10
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Tartok azonban tőle, hogy ez csak tüneti kezelés. Tehát lehet, hogy ha visszaengedem, folytatja a bőrdörzsit. Megnéztem közelebbről, ledörzsölte a pikkelyeket is, egy véres seb a feje, meg még a szeme környéke is bevérzett. Egyszerűen nem jöttem rá, hogy mitől kezdett el dörgölőzni, és nem fog-e újra.

2014. febr. 1. 14:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!