Mitől halnak meg az aljzatlakóim?
112 literes aksim van, vannak vörös neonaim meg pár amanda lazac, minden részleges vízcserénél ami kb. 26 liter körül szedek le fele-fele arányba lágyítom a vizet, a kuli kulijaim kb. minden 2. 3. ilyen takarítás után 1-1 elpusztult, gondoltam lecserélem őket, most panda páncélos harcsáim vannak, azok szint úgy a takarítás után másnap, neonoknak meg amandáknak semmi bajuk sose.. mitől lehet, mért pusztulnak el? milyen ajzatlakót próbáljak meg?
arra gondoltam h talán ph változik meg, de már jó ideje így fele felébe kapják, easy life profitot és carbot használok.
Nehéz ügy:(
Lehet a ph ingadozás, az ion cserélt vizeknél csak azt szabad használni amelyiken írja az akváriumi használatot, én record vizet használok, hunoil kúton veszem.
Profitónál van egy kis gubanc, emeli a ph értéket, mértem én is, más is, ezért célszerű a napi adagolás. Ha fele arányban lágyítasz akkor 6,5 ph körüli a cserevíz.
Mondjuk az akvában van 7 ph semleges, ráöntöd a cserevizet lemegy savas ph ra 7 alá, öntöd a profitot felmegy lugosba 7 ph fölé, ahogy ürül a vízből a profito lemehet 1-2 nap alatt 7ph 6,5 ph ra, a lúgosból savasba ingadozást sok hal nem bírja.
Egyébként a felesbe lágyítás a legrosszabb ami létezik, mérni kell, aki méri az tudja, én rengetegszer mértem, úgyhogy tudom az akváriumvíz keménysége és a cservíz keménysége merőben eltér, a keménység és a ph érték szorosan összefügg, minék kevesebb a vízben az oldott ásványi anyag tartalom annál több co2 oldódik bele így savas ph értéket mutat.
Vegyél egy akár neptun keménység tesztet, mérj az akváriumban egy vízkeménységet, 13nk és 8 nk a legjobb, az nehezen billen ki, 8 nk az vízcsere között savas ph, a 13 nk az semleges vagy lúgos ph.
Számolni így számolj, a feles csere nem jó. Aki nem mérte az mondja hogy jó.
Én így számolom ki:
Van 100 liter víz az akváriumban csere előtt megméred, legyen 13nk te 11 nk vizet akarsz.
Számítás: 30 liter cserevizet leengedsz, marad 70 liter vized az akvában.
70x13= 910nk neked kell 100liter 11nk víz 100x11=1100nk 1100-910= 190
Vagyis a cserevized képletesen 190nk kell hogy legyen.
Mondjuk a csapvized 17nk 190nk:17nk= 11
Végeredmény 11 liter csapvíz hozzá 19 liter lágy "0"nk víz.
......
nincs nagy kedvem ezzel p@cs@részni, mondjál olyan aljzatlakot, ami jól bírja az ingadozást ?
neonhalaimnak és a amanda lazacaimnak semmi baja soha, ezért kell egy olyan aljzatlakó szerűség ami bírja, ancy vagx bármi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!