Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Milyen gondja lehet a növényem...

Milyen gondja lehet a növényemnek?

Figyelt kérdés

Kb 3hete elkezdett sárgulni egy-egy levele az anubiasomnak. Elég nagy bokor már ezért arra is gondoltam hogy nem tud tovább nőni egy bizonyos méretnél ezért le dob egy egy levelet, sosem vágtam/ritkítottam. Akvárium adatai: (régi képek) [link]

A növény meg így néz ki: [link]

2014. jan. 24. 20:09
 1/9 A kérdező kommentje:

Véletlen fejjel lefelé lett felrakva (bocsi)!

Továbbá kiegészíteném: azóta van benne egy FAN MINI szűrő is meg régebben bele került még egy szerencse(?) bambusz. Vízcsere sem 25% már,hanem kb 33% és 8-9 naponta.

2014. jan. 24. 20:13
 2/9 anonim ***** válasza:

A sárga levél lehet vas hiány, de mivel sérült is kálium hiány is társulhat hozzá.

Tápozni kellene, csak az a baj, hogy 1 darab növényed van, és a beadott táp kedvez az algáknak is, 11 watt világítás sem segít sokat, egy nagyon kis adag kálium+ micro elemes táp kellene, a többiből halas akvába nem szokott hiány lenni. (profito)

Szerencsémre kerül az alga, de ezt az egy növényt nem vállalnám be tápozni, persze tudom sügeres az akva, nehéz ügy.

2014. jan. 24. 20:32
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a szakszerű választ!

Nem lehet esetleg hogy az a nemrégiben bele helyezett bambusz szívja el a tápanyagokat és attól kezdett el károsodni a növény. [link] fajta)Tápozni nem merek elkezdeni erre az 1 növényre(ahogy írtad is), na meg nagy befektetés lenne egy minőségiBB táp. Egyelőre ki próbálom hogy kiveszem azt a bambuszt aztán remélem javul a helyzet, illetve nem romlik.

2014. jan. 24. 22:47
 4/9 anonim ***** válasza:

Lehet, de ezt csak egy nitrát tesztel tudnád ellenőrizni.

Átlag egy zöld tömeg 15% körüli nitrogént tartalmaz, egyes növények a légkörből is képesek nitrogént gyűjteni, de feltételezzük, hogy a szerencse bambuszod nem ilyen. Ha példa amióta betetted 10dkg-ot nőtt akkor az 100 gramm 100000mg ennek a 15%-a 15000mg kb 40 liter vized lehet az akvában, 375 mg nitrátot tehermentesíthet/ liter víz. A szerves fehérje bomlásából 2-3% körüli nitrogén képződik példa egy 100 ml táp visszahígítva legyen 200 gramm ennek a 3%-a 6gramm 6000mg nitrát, a te esetedben 40 liter vízre 150mg/ liter nitrát.

Szerintem 3 hónapig elég lenne neked egy 100ml száraz táp, az 12 hét heti 12,5 gramm/liter nitrogén képződik, ennek mindig leveszed a 33%-át 10mg lehet a stabil nitrogén szinted.

Vízcsere, illetve növények nélkül 2 hónapon belül lennének betegek a halak.

---.----.----.----.----.-----

A fentebb írtakat nem feltétlenül kell értened, a „régi iskola” szerint így maradtak életben a halak úgy hogy soha nem cserélték a vizet.

Rád annyi vonatkozik, hogy ha a szerencse bambuszod nől, fejlődik, akkor kivehet mindent a vízből ami nem baj!!! Gondolom algád se lehet nagyon, viszont ezt a profito se oldaná meg mivel neked nitrát hiányod is lehet, ami a profitoban nincs.

Tehát kérdés a szerencsebambusz, fejlődik rendesen?

2014. jan. 25. 00:06
 5/9 anonim ***** válasza:

Egyébként ha fejlődik akkor nem árt neki sem a profito, minden növénynek szüksége van káliumra és micro elemekre.

De akkor ugye mégtöbb nitrogént kivesz wow

2014. jan. 25. 00:10
 6/9 A kérdező kommentje:

Ez igen micsoda szakszerű válaszok!:)

Algám szerencsére nincs, a bambusz viszont növöget bár nem olyan gyorsan (igazából nem ismerem a növekedési ütemét, minden nap látom így nehezebb megmondani)felső levelek világos zöldek gondolom a friss hajtások, de azért rakok képet róla. [link]

[link]

2014. jan. 25. 11:28
 7/9 anonim ***** válasza:

Ahogy nézem a szerencse bambuszod is tápanyag hiányos egy kicsit.

Gyakorlatilag a halaid ürülékéből nitrát, szerves nitrogén keletkezik, ez miatt kell vizet cserélni, ha van növény aminek tápanyagul szolgál a nitrogén akkor az még besegít a nitrogén szint csökkentésébe ha esésgégés, ha bomlik akkor maga a növény is szennyezi a vizet.

Egy növénynek kell nitrogén,(halak adják) a többit viszont pótolni kell, kálium, vas, jód, bór, cink, stb kell még magnézium, kalcium, foszfor, előbbi három is van átlag elég a vízben.

Az anubiasod minden tekintetben tápanyag hiányos lehet, a szobai, mocsári, vagy emersen hajtatott vízfelszín feletti növények lényegesen több tápanyagot vesznek ki a vízből mint a víz alatti mesterségesen világított co2 hiányos növények.(a légkörben van szén-dioxid)

Tápanyag pótlás mindenképp kellene.

A verzió kiveszed a szerencse bambuszt, így marad elég nitrogén az anubiasnak, viszont a nitrogén szint megnő vele együtt jönnek az algák is. Nitrogén mentes növénytáp példa easy life profito.

B verzió marad minden így, veszel egy enyhébb nitrát tartalmú tápot példa aqua plant plus és az algásodást figyelve adagolod, komplex táp, én használom. A gyári adagolás kicsit túlspórázott, napi 1-2 ml kellene, ha észre veszel a front üvegen némi algát akkor minden másnap elég 1-2 ml.

Vélhetőleg rövid idő alatt drasztikus növekedést látsz főleg a szerencse bambusznál. Az anubias lassú növekedésű növény nála hosszabb idő kell.

C kiveszed az anubiast.

Meg lehet próbálni azért valami olcsóbb növénytápot is, példa neptun növénytápsó.

Bocs a hosszú válaszért de elég egyedi a növényválasztásod. Viszont a halak és az algák tekintetében tökéletes az ötlet. Régen én is csináltam, ma már inkább külön, tehát csak az akvárium vizet használom fel kertészeti célra.

2014. jan. 26. 08:04
 8/9 A kérdező kommentje:

Megint köszönöm!

Végül a B-verziót választanám.

Vettem ma neptun növénytápsót sajnos most csak ezt tudtam. A többi említett tápot itt Vácon esélytelen beszerezni. (na meg sajnos vannak anyagi korlátok is, de ez részlet kérdése, ha nem válik be ez akkor beszerzek valami használhatóbbat) A neptun tápra az van írva hogy 50l-hez, így alkalmazzam vagy van valami tanácsod. Viszont összetevők nincsenek feltüntetve sajnos.

2014. jan. 26. 19:41
 9/9 anonim ***** válasza:

Megmondom őszintén kb 20éve volt ilyen növénytáp a kezembe, annak idején mindenki ezt használta, és a neptunról tudom, hogy az a legolcsóbb márka, ezért írtam, a kelát kötések elég gyorsan felbomlanak egy növény tápba, add most a felét, a többit 3-4 nap múlva.

Ha kicsit algásodik az üveg 1-2 nap múlva akkor várj vele, de nem hiszem, hogy fog.

2014. jan. 26. 20:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!