Lúgos az akváriumvizem, hogyan tudnám savasítani? Kis segítség kellene!
64 lityis akvárium, van benne egy hónapja kb. másfél kiló mopani vasfa amitől szép teaszínű lett a víz, gondoltam is, hogy jó savas lesz a kémhatás.
Ma megnéztem a PH-t, bőven 7.5 felett volt (a Neptun eddig mér csak), szerintetek mitől lehet ez? Megmértem, jó a teszt, a víztisztító berendezésből vételezett víz 7.0-s PH volt, ami az abszolut semleges. Nem kéne a vasfának intenzíven savasítania a vizet?
Összkeménység: 17 (ez nem baj a halakra nézve? Neonok, serpák, 2 anci, és 2 kuli)
Karbonátkeménység: 11
A Neptun az valóban 7,5 ph ig mér, ha zöld szint akasz látni semleges 7 ph ahhoz ion cserélt vizet kell az akváriumba tölteni, a ph érték nem egy egyszerű dolog, minél keményebb a víz annál nagyobb a ph érték, az keménységgel összefügg, az ioncserélt vízből el vannak távolítva a lúgosító vegyületek, nincs pufferhatás így könnyen beleoldódik a légköri co2 így savas 5ph értéket mutat.
Nálam konkrétan a 20nk csapvíz az 7,5 ph , 15 nk ra lágyítva 7 ph , savas ph értéket 6-6,5 ph 10-13 nk értéken mutat.
A savas ph előnye, hogy szebben nőnek a növények 7 alatti ph nál ammónium van, nem ammónia ami elsődleges a növényeknek, a lágyabb vízben magasabb a co2 szint ami szintén kedvez.
Halak szempontjából 8 ph fölött lehet problémás, én sera aquatant használok az farag a keménységen és a ph értéken is,1000ft alatt van 400 literhez cserevízhez elég a nagy flakon. 100Ml
Eleinte sokat méricskéltem, az utóbbi hónapokban havi 1 alkalommal, 30 liter cserevízbe 5 liter ioncserélt vizet teszek és 8 ml aquatant, így a 25 nk (inkább sügeres) akvárium vizem rendszerint 12-15 nk és 6,5-7 ph a növények eszetlenül nőnek, ha jól el van találva a fény és a tápozás ők is lágyítják a vizet hiszen a micro elemek közül a magnezium, kalcium igény a legnagyobb, a vas mellett.
A ph értékhez két jó leírás: [link]
Heti 1-2 nk a maximum lágyítás mértéke amúgy.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!