Vannak olyan hiteles tesztek, ahol különböző szűrőanyagok tényleges biológiai lebontási képességét mérték?
Laborban bizonyos mennyiségű ammóniát bejuttatva, és mérve a kijövő ammónia koncentrációt.
Mindenhol a felületekkel dobálóznak, de az csak egy tényező a hatékonyságban.
Jó egy ilyen kísérlet, leírnám a saját tapasztalataimat hátha segít dönteni.
Induljunk onnan hogy szűrőtakarítás, behelyezem az aksi alá a külső szűrőt, megnyitom a csapokat, lezuhog kb 30 mp alatt a víz, kipucolja a szívóágat, és a nyomóágba berakodott szennyeződés belövi az akvába, a szivacsokból a maradék szennyeződés is kimosódik, ilyenkor opálos lesz a víz pár óra alatt kitisztul.
A szűrő kb 2 hétig nagy áramlással üzemel.
2-3 hónap múlva takarítás, alsó kazetta kerámia, darabos szennyeződések a tálca alatt a szűrő alján szintén, fölötte lévő durva szivacs barna koszos rengeteg szennyeződéssel, fekete sárszerű anyag jön ki belőle szerintem élhetetlen a baktériumoknak.
Egy réteggel feljebb finomabb szivacs, szintén ugyanez a helyzet, fekete sár.
Jön a sipo minimális kosz mennyiség van jelen, csak tálcástól egy laza vízbe merítés.
Befejezés egy durvább réteg szivacs, kosz van szintén rengeteg, majd finom szivacs ennek a tetején már van aerob nyálka, jónak tűnik a baktériumnak.
Szivacs mosás, kerámia, vödör rotor takarítás, sipo akvárium vizbe pihen , összepakol be az aksi alá.
És jön a lényeg! Bár menyi szivacs is van a siporax alatt a maradék szennyeződést ami a szivacsokban maradt keresztül lövi a bio szűrőanyagon a kezdeti nagy nyomás és a nagy sebességű lezuhogó víz kipucolja a csövek lerakódásának jelentős részét.
A szivacs szerintem 2-3 hétig tökéletes lehet utána lentről felfelé egyre alkalmatlanabb a baktériumoknak ahogy múlik az idő.
Ha egy 2-3 hetes intervallumot nézünk a szivacs bizonyosan megver bármilyen szűrőanyagot.
Jbl e700 esetében gyárilag kerámia és élőszúrövél együtt 5 réteg szivacs van, az idő előre haladtával 2 hónap után a nyári sok meló közepette nem foglalkoztam úgy az akvával, bealgásodott és elpusztult 7-8 halam ammónia mérgezésben utána a többi másodbetegségben.
Siporaxal nincs ilyen problémám 2011 óta, és örömöm ránézni az akváriumokra, nem nagyon szoktam figyelni mikor takarítom a szűrőket, a siporax csak lötykölés tácástól, a szivacsok alaposan, 3 hónap után takarítom lehet több, mikor már nem nyomja úgy.
A lények totál jó a szivacs, csak sűrűn kell takarítani, egy vödrös gyári külsőben a nagy sebességű légtelenítés elengedhetetlen a csövek miatt, viszont ez a szivacsrétegek kipucolásával jár ami a bioban landol, a siporax ezen a szennyeződések jó részét elengedi a formájából adódóan és bekerülnek a körforgásba, ha lassul, beáll a szűrő, a szivacsrétegek ahogy nyálkásodnak megkötik ezt a szennyeződést.
Tudom neked nyitott van, a gyárinál az erős vákuum másképp dolgozik.
Pont az oxigén-, és tápanyag ellátáson gondolkozom én is. Ha igaz, hogy a siporax felülete jóval nagyobb, mint a szivacsé(márpedig ezt feltételezzük), akkor a hatásfokának is annyiszor nagyobbnak kéne lenni.
És azért a tapasztalat azt mondja, hogy 1 liter sipo nem 200 liter szivaccsal helyettesíthető.
Ennek oka véleményem szerint a nagy pórusok miatti jobb oxigén-, és tápanyag ellátás a kis méretű pórusokkal ellátott szűrőanyagokkal szemben. (ez kompenzálja a kis egységnyi felületet)
Azt te tudod a halaid élete ér vagy sem anyit hogy a tömörödő, felére zsugorodó, semmitérő szivaccsal tesztelgetsz. Én már szívtam eleget vele, de úgy emlékszem neked is szivacsos belsővel voltak problémáid.
És még egyszer, ez szűrő függő, más egy nyílt épített külső és más egy gyári külső ami áthúzza elég nagy nyomással a szűrőanyagon a vizet.
Nem kockáztatom a halaim életét, mivel a tesztelésbe csak akkor kezdek, ha lesz ammónia mérő szettem is.
Ez a 12 literes űrtartalmú külső durván 3/4 éve üzemel, már kb 2 szer szétszedtem és összeraktam azóta, és egyik szivacsomon sem látok elhasználódásra utaló jelet.
Meg azért van különbség a rendes kékszivacs, és az aquaelekhez kapott gyári szivacs között.
A fekete aquaeles silány minőségű, vékony szálú, nagy lyukú semmitérő szivacs, a kék időtálló, nem összeeső, sűrűbb, használható szivacs, az én tapasztalataim szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!