200L Aksiba most néztem először a pH-t és szerintem nagyon kemény a vizem. Hogy lehet házilag lágyítani kicsit a vizet?
Ioncserélt vizet kell hozzákeverni jó bőven.
És utána minden cserevizet ilyen arányban bekeverni.
Ha ez hosszútávon túl macerás, rá kell kötni a vízvezeték rendszerre egy ozmó szűrőt, és 0 nk-s vizet gyártani vele.
Aztán ugyanúgy tartva az arányokat, keverni.
Megjegyzem a sötétkék szín magas ph-t, (lúgos kémhatást) jelent közvetlenül, bár az igaz, hogy magas keménységre lehet belőle következtetni.
De azért a keménységet keménység teszttel kell mérni.
Nem valószínű, ez inkább hiánytünet.
Mondjuk kálium.
Ha mondjuk konyhasó is van a vizedbe, simán lehet hiánytünet.
Amúgy vigyázz ezekkel a tesztekkel, elég pontatlanok. Én vizemre is 8 fölött jelzett, majd laborban rendes hőmérséklet kompenzációs pH mérő elektróddal meg 7,2 volt.
Amúgy a kemény víz alapból nem jó a növényeknek több okból is.
Igen, általában az erősne lúgos víz szikességet jelent. Legtöbbször a szódabikarbóna miatt lúgos. Ahol meg van bikarbóna ott egyéb nyalánkságok is szoktam lenni.
Mérni kéne egy keménységet is azért.
A szikes vízben alapból is lehetnek ilyen sók. Nem mondtam, hogy raktál bele valamit. A gyártónál kell reklamálni :D
Én mérnék még egy keménységet is a biztonság kedvéért. De valószínűleg egy kis lágyítás és rendes tápozás jót fog tenni.
Mik az akváriumod paraméterei?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!