Van egy 70 literes édesvizi akváriumom amit átszeretnék alakítani tengerivé. Ezt hogyan tudnám megvalósítani?
Kedves kerdezo!
Ha gondolod tudok kerdesedben valaszt adni, megbizhato biztos valaszt, legyen az barmilyen kerdes edes vagy tengeri akvariumrol! A halasboltokban sokszor eltulozzak a tengeri akvarisztika felteteleit, de annek csak a fele igaz. Mondjuk nem olcso hobby!
8 evet eltem Amerikaban es a 8 evbol 7 evet akvarisztikaval foglalkoztam, szoval ott tobbet tudnak a tengeri elolenyekrol mint Magyarorszagon...
Megtudod valositani!! Sajnos nagyon kicsi az akvariumod 70liter= 18 U.S. Gallon... Ebben a kis akvariumban sok halat majd nem tarthatsz mivel ezeknek a halaknak is hasonlo szokasaik vannak az afrikai teruletvedo sugerekhez a 2. ok mert ha megbetegednek a zsufoltsag miatt, nagyon draga a kezelese! Zsufolt akvariumban 99%-ban uti fel a fejet a nehezen gyogyithato dara kor!
Kovetkezok a lepesek: Halasboltban vasarolt (nem tobol) hozott jominosegu tengeri akvariumba valo homok. Ez azert fontos mert az akvariumod megepitese utan, idovel ebben a homokban jotekony hatasu bakteriumok elnek majd.
2. lepesben nagyonfontos jominosegu elokovet vasarolnod! Ebbol minnel tobb van annal jobb! Ez azert fontos, mert az elokovek foglyak vegezni a viz szureset nagyreszt!!
3. lepes Venned kell egy protein skimmert azaz feherje lehabozo... Ez azert fontos mert a vizben felgyulemlett karos anyagot ez fogja eltavolitani!
A szuro akvarium lenne a legtokeletesebb a tengeri akvarium szuresehez, de ha nemcsinalsz akkor egy kulso szuro is megteszi, de a vizfelszinek minden felekeppen mozognia kell!
4. lepes: a megvilagitas! Ha korallokat is szeretnel tartani akkor femhalogen egot ajanlok kek neoncsovel vegyitve...ha nemszeretnel korallokat akkor szinte mind1 de en akkor is azt ajanlom, hogy legalabb 2 neoncso villagitson egy kek szinnel es egy feher szinnel.. min. 70-110 watt kozott ajanlott 70 literes akvarium tetejere!
Hangsulyozom! En a szuroakvariumot javaslom a Fo akvariumod melle, mert ez 97%-kal jobban tisztitja a vizet es a tengeri akvarium jol szurtsege a legfontosabb tenyezo a hosszantarto eletbentartas erdekeben!!! Ha nemtudod hogyan kezdj a szuroakvariumhoz ,akkor irj batran, amiben tudok szivesen segitek.
Ha tovabbi kerdesed van, szivesen valaszolok.
Sok sikert!
Köszönöm szépen a válaszodat!
Biztos fogok még kérdezni,valahogy tényleg úgy érzem jobban hiszem el itt ezeket mint amit az állatkereskedésben eltúloznak...persze h sok minden kell,de azért szerintem is néha túlzásba tudnak esni...
Alapvetően egyetértek azzal, amit írtál, de ezen kiégtem:
"8 evet eltem Amerikaban es a 8 evbol 7 evet akvarisztikaval foglalkoztam, szoval ott tobbet tudnak a tengeri elolenyekrol mint Magyarorszagon.."
És ha hármat foglalkozol kint vele, akkor még kevesebbet tudnak az itthoniak? Vagy pont többet? Nem látom az összefüggést. Azt pedig főleg nem értem, miért tudnának a magyarok kevesebbet az amerikaiaknál. Mintha nem lenne lehetőség beszélni bárkivel bármiről a mai világban.
A szűrőakváriumos 97% hogyan jött ki?
Milyen más élőlényt akarsz benne tartani?
Mert pusztán a bohóchalaknak egy fémhalogén izzó felesleges. De ekkora méretben még acroporáknak is, simán fénycsővel bevilágítható.
Azt remélem tudod, hogy a trópusi tengeri akváriumodba nem mindenféle tengerből és óceánból jönnek a halak. Az a hely, ami Amerikához legközelebb van, és tipikusan élőlényeket gyűjtenek be akváriumhoz, az Hawaii. Ez még nyugati parttól is jóval messzebb van, mint Magyarországhoz a Vörös-tenger, ami szintén fontos begyűjtőhely. A keleti parton pedig a hűvös Atlanti óceán van, na onnan sem kapsz halakat az akváriumodba. Szóval ha a fizika távolságot nézzük, akkor is bőven jobban ál Magyarország és Európa, mint Amerika. Azt belevehetnénk, hogy Európa partvonala sokkal tagoltabb, mint Amerikáé, szóval még több ember kerülhetne közelebb a sósvízhez, de sajnos ennek semmi értelme.
A hollandoknál nagyobb kereskedőket nem ismerek a világon tengeris élőlényeket illetően, de persze Amerikában is lehet nagy piac, de hogy szakmai tudást alapozzunk erre, annak megint nincs sok értelme sajnos.
Mondjuk én már egy 1-5-2 éve nem igazán tengerizek, de ha ezt is beleszámítom, nálam is megvan a 7 év, lol
Tisztelt Reptoid!
Magyarba osszesen van vagy 6-7 jominosegu tengeri akvarisztikaval foglalkozo uzlet gondolom en... Ott meg minden sarkon! Erthetobb nagyobb kereslett tobb tudast, hozzaertest kovetel az ottelok szamara..
97% pedig tengeri tesztek alapjan jott ki!
A 8 evet meg a 7 evet meg hol eltem es mit dolgoztam nem azert irtam mindenki alltal is jol lathato kozossegoldalra, hogy en ezzel dicsekedek!!!
Azert tettem, hogy a kerdezot biztositsam arrol, hogy nemcsak a hasamra utok es beszelek nagy hulyeyeget es aztsem tudom mit beszelek!!! Ne ercse felre senki!
Kezdonek kis akvariumot ajanlok... Keves hal, 1-2 korall 3-4 csiga(konnyen szaporodik) 1 rak...tokeletes arany konnyen fenttarthato biologiai egyensuly! Ez a legfontosabb, hogy az akvariumban meglegyen az egyensuly! Ezt az elejen nem irtam le elnezest! Pedig ez a legfontosabb! Biologiai egyensulyt az akvariumban ugy tudsz kialakitani a kegkonnyebben, hogy bekevered a vizet a soval, beleteszed a tengeri homokot, elrendezed benne az élőköveid sajat izlesednek megfeleloen, a viz minosege miutan bekeverted 0,024 sotartalom mellett a kegmegfelelobb, de ez egy hónapon keresztul valtozni fog kb. 1-1,5 honap utan all be! Addig elolenyt telepiteni szigoruan tilos! Csak homok, ko ennyi... Miutan eltendezted az elokoveket felszereled a lampat az akvariumodra es elinditod az akvariumod... Teljesen ugy nap mint nap mint ha lenne benne hal, koral, csiga stb.. A lampat minimum 8-10 orat kell egetned napnta! Ez minimum! Elkezd benne kialakulni az elet amit szabadstemmel nemfogsz latni pl tengeri csillag, bakteriumok stb... 1 honap mulva ha megfelelo a viz szrusege, allaga stb telepithedet az elso elolenyed! Egyszerre csak egyet nemszabad terhelni az akvariumot! Minden honapban veszel bele egy elolenyt az elobb leirtak kozul, az tokeletes! Egyenlore ennyit ez csak az akvarium elso indutasa. Majd ha tobbet szeretnel tudni pl vizcserek az akvariumban vagy betegseg, kezeles, akvarium indutas, telepites menete stb. Irj batran.
A nagy akvariummal, nyugodtan folytathatod ha kicsivel sikerrel jarsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!