Tudnátok nekem segíteni a következő két kategóriában? (világítás és fűtés)
Az 54 l-es műanyagtetős akváriumszettemhez lévő "sima" 15W- os fénycsövet szeretném kicsit hatékonyabbá tenni és találtam egy ilyen fényterelőt/ fényvetőt:
Gondoltam még arra is, hogy valamilyen öntapadós fóliával, tapétával befedem a műanyag tető belsejét, közben akadtam rá erre...
Jelenleg egy általános fénycsövem van benne, (ANNO kolis voltam, otthon közben kiégett a cső és muter ilyet vett bele, hát felhasználtam) árban volt vagy 800 Ft, szép fehér színt ad, Sylvania (Osram) Cool White T8,15w: [link]
Fűtőből pedig valami alacsonyabbat keresnék, hogy eleve kisebb helyet foglaljon, találtam egy spéci JBL-t, nem olcsó, de 4 év garancia, stb.: [link]
Érdekes, hogy itt 25 W-osat írnak 50 literhez (hasznos térfogatom 49 körül van -aljzatostól), vagy legyen a nagyobb?
Én inkább az egész tetőt tapétáznám ki, hogy eloszlassa a fényt, amit visszaver. Ha ezt rápattintod a fénycsőre, egy ponton végig erősebb lesz a fény, közvetlenül a fénycső alatt, mint a többi helyen.
A Sylvania-Osram nem tudom, mit akar jelenteni. Mindenesetre én ilyen cool white akváriumi fénycsőről még nem hallottam a Sylvaniától. Szerintem nem is akváriumi fénycső, hanem ugyanolyan színspektrumú cool white fénycső, mint az általános felhasználásra szánt Osram vagy Philips fénycsövek.
Az max. 50 liter. Inkább vedd az 50 Wattosat.
Eredetileg én is arra gondoltam, hisz úgy lenne igazi a fényeloszlás, tegnap akartam is venni tükörfóliát, de a Praktiker-ben nem volt.
Olvasgattam ma pontosabban, hogy sokan szintén így oldják meg kifóliázva /tapétázva, + meg is néztem ki hogy oldotta meg, csak közben rátaláltam erre és gondoltam megkérdezem erről mi a vélemény...
Bocsánat, nem fogalmaztam elég pontosan. A Sylvania maga elvileg Osram "leánytermék", teljesen sima (nem akvarisztikai) fénycső, egyszerűen mivel tönkrement (én egyetemen voltam) anyum gondolta elmegy egy villamossági szaküzletbe és vesz egy T8,15W-os fénycsövet... :) Ha már megvette benthagytam, a jávai moha és a Vallisneria Americana "szereti"/ nől és terjeszkedik, de azért is linkeltem be a paraméterek miatt, mert sejtem, hogy pl. egy Anubias már nem biztos hogy annyira szeretné, vagy nem úgy fejlődne, stb. :)
Ilyen T8,15W-os méretben melyek azok a fénycsövek, amely nem egy vagyon, de a növények szempontjából jó lenne? Melyik paramétereket kell figyelnem és mi a jó érték? Ebben sajnos teljesen kezdő vagyok...
A növényeket persze a világításhoz mérten válogatom majd, tudatában annak korlátaival... (közel sem 1W/l, stb.)
Köszönöm, akkor az 50W-os marad! Lennének olcsóbbak is persze, ami alacsony is, de... :
A Sylvania egy brit gyártó.
Sokan nem szeretik ezeket a középfehér fénycsöveket, pedig spektrumát tekintve jóna kéne lennie. Egy próbát megér, a tapasztalat mond a legtöbbet. Az anubiasnak teljesen mindegy.
A fűtőt nem tenném a szívóág mellé. A szívócsonk a talajhoz közel helyezkedik el, a hő pedig felfelé árad, így inkább rakd valahová az esőztető sodrásába.
Ahogy a neten kerestem a fénycső paramétereit ott találtam olyan oldalt, ahol Sylvania/Osram név alatt volt feltüntetve, ezért gondoltam... + a fénycsövön MADE IN GERMANY szerepel... Gyárt és gyárttat már mindenki mindenhol :)
A színe kifejezetten kellemes, jól (ki)hangsúlyozza az egész akváriumot. Volt előtte direkt minőségi akváriumi fénycsövem, nem is olcsó és talán pont növényes, annak valami érdekes sárga színe volt + elég hamar fel is adta...
Gondolom a szívóág mellett jobban felmelegítené az adott oldalt így nem keveredne el olyan egyenletesen a hő...
Az a probléma csak, hogy az esőztetőnél nem tudnám úgy elrejteni a háttér kialakítása miatt, de valahogy megoldom...
Köszönöm!
Igen, gyártanak, és gondolom a népszerűsítés végett van, hogy a Sylvania német gyártónak reklámozza magát.
Nekem anno vízszintesen volt elhelyezve a fűtő a vízfelszín alatt pár centivel. De az esőztetővel szembe is helyezheted, ha hosszirányba néz, úgyis éri áramlás.
Na igen, mennyivel "jobb" azt olvasni, hogy MADE IN GERMANY :) Szinte megnyugtatja a tudatot, hogy német és ebből reméled hogy minőségi... Én meg vagyok elégedve vele -ugyan kényszerből került bele akkor, de utólag nem bánom.
A vízszintes elhelyezés is jó megoldás, fontolóba veszem aztán majd úgyis élőben derül ki...
Köszönöm!
A Sylvania az egyik legjobb, amit megvehetsz a megfizethető árkategóriában.
Egy cáfolat... a Sera is német, mégis az egyik legnagyobb hulladék, mert kínai hulladék csöveket vásárol fel, amit elad méregdrágán.
Valahogy én sem vagyok kibékülve a Sera-s cuccokkal... Főleg azért, mert sokminden irreálisan drága a tartalmához képest, szerintem. Maga a név kerül(het) sokba!
Szerintem a már említett "Volt előtte direkt minőségi akváriumi fénycsövem, nem is olcsó és talán pont növényes, annak valami érdekes sárga színe volt + elég hamar fel is adta..." fénycsövem Sera volt, mert ott ahol vettem szinte csak azzal volt tele az üzlet...
Szinte lehetetlen ilyen tükör hatású fóliát/tapétát találnom... Egy helyen volt direkt öntapadós tapéta, a fő baj az lenne vele, hogy túl masszív és nem venné fel a kívánt alakot.
Kertészeti boltban találtam még hőtükröt, 1mm vastag kb, az egész képlékeny lenne, lehet megpróbálom azzal!
Én kisvárosban lakom, de szinte bármelyik papírüzletben találok ilyen öntapadós tapétát. Ott keresd, sima ügy.
Nekem is voltak Sera csöveim, vagy beszart, vagy rohamosan csökkent a fényereje. Kerülendő!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!