Tényleg csak profi akvaristák és nanosok képesek garnélát tartani? Tényleg állandó vízméricskélés szükségeltetik és "laboratóriumi munka"?
Két garnélafajt választottam ki: amanót és legyezőset, direkt azért, mert kezdőként talán velük nem lesz problémám, a leírások szerint.
Ma bementem aljzatot venni a fővárosi kisállatboltba, mert régen jónak találtam.
Most az ottani szakember lebeszélt a garnélázásról, mert az amano baromi kényes és az egész nanozás iszonyat bonyesz. Mondtam, én nem nanoznék, csak szeretnék 4 -6 darab rákocskát tartani.
Szerinte minden nap mérni kell a víz keménységét és korrigálni azt, és nem érdemes kezdőként bevállalni.
Most ez mi?
Az amano pont egy ellenálló garnéla. Lehet hogy abban a boltban pont megpurcant egy egész szállítmány, mert mondjuk meghozták a nagykerből a friss ázsiai importot és átdobták a jó kemény magyar csapvízbe.
Na most ha normálisan átszoktatott garnélát veszel, átlagos magyar csapvized van és legalább 40 literes akváriumod, akkor az amano garnéla semmivel sem bonyolultabb mint egy guppi. A legyező is csak annyiban, hogy nagyobb hely kell neki mert nagyra nő. Mekkora az akváriumod?
Vízkeménységgel vacakolni inkább a CRS meg hasonló garnéláknál kell.
Köszönöm a válaszokat.
50 literesem van, fűtőszállal, szűrővel.
Nálunk ártézi minőségű víz folyik a csapból.
A heti vízcsere az nem 100%-os, ugye?
Ma vettem (máshol) gömb- és jávai mohát és pár megfelelő növényt. Nem garnéla homokot vettem, hanem 1.5-2mm-es fekete színezetlen zúzalékot és fehér homokot (színezetlen ez is).
A heti vízcsere 30%. 100%-ot legfeljebb akkor cserélünk, ha valami baj van, és olyan dolog került a vízbe, aminek nagyon nem kéne ott lennie.
A vízkeménységet érdemes megmérni az elején(300Ft a tesztkészlet), mert például így tudod eldönteni, mennyire tér el boltétól, ahonnan a garnélákat veszed. Ha nagy a különbség, több napos szoktatás kell, különben baj lehet. A boltokban csapvizet használnak, így könnyen lehet eltérés a ti vizetekhez képest.
Bakker, a srác a boltban kezembe nyomott egy 15 ezres vízcsekkoló szettet, mondtam, ph mérőm van, a keménységet szeretném csak mérni, nem tudott külön mérőt adni.
Bár, amikor kérdésemre közölte, hogy EGY DARAB közepes gömbmoha 900 forint, akkor kifordultam a boltból.
(Mindezek előtt színezett márvány zúzalékot javasolt, és egy riccia-át 1700 forintért akart eladni)
Átmentem az út túloldalára, ahol találtam egy kicsi, kedves,családi díszállatkereskedést...
Jah, slusszpoén, mivel 3 napja garnélás oldalakat olvasok, a srácnál hivatkoztam a 2 legprofibbra, hát... nem mondom, mit mondott...:) Tök abszurd volt az egész!
Hát figyu, nekem sepregetők vannak bettákkal 54 literesben. A garnélák miatt nem cserélem sűrűbben a vízet, 3 hetente részleges vízcsere, hetente szűrőtisztítás.
A vizet nem melegítem, szobahőmérsékletű állandóan, nyáron is bírták, bár akkor sűrűbben kaptak hideg vízpótlást.
Állott csapvízzel dolgozom ami sajnos elég kemény.
Két darab garnélám van, az egyiket tavaly nyár végén, a másikat idén nyáron vettem.
Nagyon murisak, nem is tudom hányszor vedlettek már. Szerintem jól érzik magukat, mert a boltban ronda szürkék voltak, nálam meg mintájuk van, szép vöröses-barna csíkokkal, sárga sávval a hátukon. :)
Utolsó: most megölelnélek, köszi, hogy írtál!:)
Akkor 2 sepregető, 2amano elfér kellemesen? Teszek nekik sok bújkálót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!