Ha bepárásítom a lakást télen és olyan 19-20 fokon tartom, azt melegebbnek fogom érezni? Tehát kevésbé kell fűteni?
Nem hülyeség, a párolgás függ a levegő páratartalmától is. Nyáron zápor után azért annyira kellemetlen. Ja meg az esőerdőkben.
Amúgy meg a penész is szereti a párát.
Hát igen a penész, itt még olyan nincs szerencsére, sőt annyira száraz a levegő, hogy barátommal ketten kínlódunk miatta, így hát van egy párásító készülékünk és most tele fújjuk vele a lakást.
Igazából nem értem hogy mi történik télen, mért csökken le a páratartalom. Eddig azt hittem a fűtéstől, de hát idén még nem fűtöttem. Akkor ez mitől van?
5. Magasabb páratartalom, nagyobb hőérzet
Hőérzetünk nemcsak a fűtés fokozásával növelhető, hanem rendszeres párologtatással és szellőztetéssel is. Például 60 százalékos páratartalom mellett a 20 °Cra fűtött lakás ugyanolyan meleget ad, mint 40 százalékos páratartalom esetén a 22 °Cos. Egy jó minőségű párologtató berendezés 8?10 ezer forintért már kapható. Fontos a rendszeres szellőztetés is, nem mindegy azonban, milyen formában történik: hatékonyabb és gazdaságosabb megoldás naponta kétszer- háromszor negyed órára kitárni az ablakot, mint egész éjjel bukóállásban hagyni. Magas páratartalom mellett, szellőztetés nélkül jelentős a penészesedés veszélye.
A második kérdésedre a válasz:
Télen, a fűtési idény alatt azonban inkább a túl száraz levegő negatív hatásaitól szenvedünk. A magyarázat egyszerű: Szellőztetéskor beengedjük a hideg, normál vagy magas relatív páratartalmú levegőt, s miközben azt felfűtjük a lakás hőfokára a relatív páratartalma a töredékére csökken. Különösen a központi fűtéses lakásokra jellemző, hogy ez a relatív páratartalom akár 20-30%-osra is visszaesik, ami kellemetlen tüneteket okoz.
Fűtés szezonban úgy párologtatsz ahogy akarsz, talán eléred az optimális páratartalmat, és kevésbé fog elkapni az influenza. Ennyi jelentősége van.
Nem tudsz úgy bepárásítani, hogy az kellemetlen legyen.
Ha telerakod a szobát ipari párásítókkal, akkor talán...
Hm, köszi, nem tudtam ezeket.
Kint 12 fok van, most néztem. Itt bent meg 22 fokot mutat a hőmérő. Van alattunk egy kozmetika/masszázsszalon. Ők gondolom fűtenek, de lehetséges, hogy ennyire feljön a meleg onnan?
Ezzel a gőzgéppel nyomtam egész éjjel a párát.
Nekem jó érzés most, olyan kellemes, csak a kamerának az USB csatlakozója lett kicsit vizes lett a falon, most hogy így fotóztam és rámásoltam gépre a képet, meg kellett törölgetni a kábelt, ez így feltűnt. Jó hát nem fogok állandóan párásítani, csak néha, amennyire érzem hogy még kellemes. Nehogy itt elkezdjen valami penészedni :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!