Szerintetek jo ha kékes a fény az akváriumban?
Nekem is kékesnek tűnik a fénye akvárium fölött, de a lakásban több helyen is van, bár a nappaliban pl fehérnek tűnik, szval nem tudom.
A jávai moha állítólag nem szereti, de ha van mellette sima fénycső is, akkor nem okoz gondot, csak egymagában nem jó állítólag.
Én személy szerint nem vagyok megelégedve a LED-del, elvileg vízhatlan raktam be, még is elkezdett oxidálódni, a fényereje sem kielégítő számomra, nagyon sok métert kéne felrakni a simából, ilyen powerLED-et meg nem veszek külön erre(amit felraktam, az is csak megmaradt, és kipróbáltam). Én maradok a fénycsőnél, inkább beszereltem még egy daylightot a tetőmbe.
"LED világításoknál a színhőmérséklet a normát takarja" ez meg mit jelent? A színhőmérséklet egy abszolút skála, függelen attól hogy LED vagy valami más a fényforrás.
A 6500K már hideg fény, a napfénnyel, vagy egy izzó fényével összehasonlítva mindenképp kékesebb.
Azt akartam vele írni, hogy LED-ek esetében azt mondja, amit olvasol. Az általad említett skálának megfelelően, ellentétben az akvarisztikai fénycsövekkel, ahol egy 6500 Kelvin színhőmérsékletű fénycső lehet a rózsaszínes kezdve a lilán át a kékik bármi.
Pendulum, az SMD LED-ek eleve alkalmatlanok növényekhez, nem véletlen használnak szinte csak PowerLED-eket akváriumok felé.
Én nagyon régen csináltam egy led sort, 21Wattos trafóra, sok ledet hoztam össze ilyen szélesebb ledekből, de már nnak a fénye sem tetszett, nem is használtam utána.
Aztán később a konyhapult fölé tettünk egy 5 méteres ledszalagot, ami 40Wattot fogyaszt, mert csináltunk egy hosszú konyhapultot és ez tűnt a legegyszerűbbnek hogy felragasztom alá. Nem kellett tökölni vele sokat. Szintén kékesfehér. Hát a 6500K-s kompaktizzónak valamivel kellemesebb sárgább fénye szokott lenni, valóban. De barátomnak tetszik ez a kékes szar. Én nem vagyok anyira megbékélve vele. Akváriumra is rápróbáltam, de gyorsan le is vettem egy: - hú, hát ez ronda! felkiáltással.
Aztán 2db akváriumra raktam led fénycsövet, amiben 3sor ledcsík van csövenként, azok is ilyen smd ledek, 5 Wattosra jön ki egy ledfénycső, gyenge szarok, de annak nem ennyire fehér a fénye, pedig ugyanolyannak kéne lennie 6500K, mégis az kellemesebb, csak méggyengébb. 26Wattos izzókat cseréltem 5 Wattra, így nem is várok tőle semmi extrát, csak hogy egy minimál világítása legyen és ne fogyasszon sokat, ez volt a cél. Növényt nem tartok alatta, azt nem lehet, csak gömbmohát, homok talajon, meg nagy köveket.
Van még egy csiptetős led lámpám, ez a típusú kis borzalom, gondoltam veszek egyet kipróbálni:
Az a baj vele, hogy a közepén van egy sor kék-piros led is, a szélein meg fehér ledek, ezért iszonyatos hülye színe van, főleg hogy egy nyitott mini akváriumra tettem, hisz arra való, de a vizen tükröződnek a szemembe a kis pöttyök, ami megvakít, közben magának a lámpának meg gyengébb a fénye mint a biciklilámpámé. A kis törpetarisznya rák is megilyedt amikor bekapcsoltam fölötte. Neki sem tetszik, de most ez van mert nem fogyaszt szinte semmit. Már talán megszokta, nem tudom, hát kénytelen szegény. Vagy 1 hete ez világít neki. Gondoltam ragasztani kéne az aljára egy pausz papírt, hogy ne lássam a pöttyöket, kicsit mattuljon le a fénye, de azt nem csináltam meg, mert akkor az mégjobban levenne a fényéből.
Szarok ezek a ledek mindenhogy akváriumra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!