8 pH körüli vízben elvan az amanda lazac?
Ha ilyen lágy, akkor szerintem érdemes beletenni sósavat.
Pontosan, kis fecskendővel mérni kell mennyi kell bele az optimális ph-hoz.
Hetekre is el lehet húzni az átállási időt, úgy nem olyan megterhelő a halaknak. Közben minden napszakban naponta legalább 3-szor ellenőrizd a ph-t.
Különös tekintettel, közvetlenül a lámpaoltás előtti, és lámpaoltás utáni értékekre.
Ioncserélt nem jó!!!
Nem lágyítani kell, hanem savasítani.
Lehet hogy az savasabb, de lágyabb is, mert 0 nk-s.
Továbblágyítani pedig nem lehet 3 nk-t, mert túl instabillá válik.
Savasításra sav kell, semmi más. A keménységet már nem kell piszkálni, hacsak nem keményebbé tenni, mert még a 3 nk is elég kevés.
Savasítani lehet erősen korhadó mangrove gyökérrel, száraz tölgyfalevéllel, éger tobozzal, tebang levéllel, tölgyfa kéreggel.
Ezek mindegyike megszínezi a vizet , ami nem színez, és a legegyszerűbb összetételű legtermészetesebb sav a sósav.
Ez akkor jó, ha valaki már nem tervez dekorációt az akváriumába, és nem akar tea színű (blackwater) vizet.
8 pH és a 3 nk nincs rendben! Ez nem jó arány, valami bajt jelez. A 3nk az GH vagy KH? Ha GH, de KH-t nem mértél, akkor lehet hogy a KH egy jóval magasabb értéked ad ki. Ez sok helyen jellemző az országban, szikes vízre utal.
Ha a "kaki" vízlágyítótokat használtad, az lehet a baj forrása, mert ha a Ca és Mg ionokat nátriumra cserélő fajta, akkor lágy, de lúgos vized lesz, ami semmivel sem jobb, mint az eredeti kemény. Ha ehhez savat adsz, attól lejjebb megy a pH, a TDS viszont még magasabb is lesz. A természetes lágy vízhez viszont alacsony TDS dukál, és a halak ehhez alkalmazkodtak.
A lényeg, hogy mielőtt bármit is csinálsz, keresd meg pontosan mitől ilyen a vized.
Ezeket ették nálam: fagyasztott kajából artemia, cyclops, ivadékhalaknak való por kajából sera vipan baby, garnéla kajából shrimps natural.
De igazából bármit megesznek ami elég apró.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!