Keménység-pH gond (? )
Ma megmértem az összes-, és karbonátkeménységem. Az összes 11, a karbonát pedig 12. A pH pedig olyan ~8,2 körüli.(7,5 felett nem mér, de tuti 8 felett van)
A vízcserék vizét igyekeztem felesbe keverni csapvízzel(úgy tűnik nem sikerült, mert akkor 8 nk-nak kéne lenni az összkeménységnek, de nem ez a legnagyobb gond).
A probléma az az, hogy nem értem(vagy is csak sejtem), hogy miért ennyire magas a pH. Ioncserélt vízzel való bekeverés előtt is ekkora volt, elvileg csökkennie kellett volna.
valakinek valami tippje van?
Megmértem a csapvizet, kb 8,2 pH volt.
Az akváriumban olyan 8,5,
az ioncserélt víz pedig 5,5 körül lehetett.
Mikor bekevertem az ioncseréltet, és csapvizet, a ph olyan 7,2 körül volt.
Magyarul az akváriumban megy fel a pH. Lehet nem a vízcsere keverék aránya volt rossz, hanem van mészkő az akváriumban...
Van benne andezit kő, meg sóder aljzat, a sóderben lehet mészkő?
Most csinálom az ecet-tesztet a sóderrel.
Gondolom friss csapvizet mértél. Mérd meg az állottat is!
Sokan megfigyelték már, hogy pár óra alatt emelkedik a csapból kiengedett víz pH-ja. A csövekben nyomás van, ami miatt a CO2 nagyobb mennyiségben oldódik be, mint ami légköri nyomáson lehetséges. Aztán ahogy kikerül a csövekből, ez a CO2 távozik. A klór is enyhén savasan oldódik, ami szintén távozik idővel. Fél értéknyi pH-ingadozást okozhat ez a jelenség.
Amikor mértem digitális ph mérővel, akkor itt a friss csapvíz ph 7.7 volt, de a 2-3 napos állott csap víz ph 8.1-8.2 körül. Akváriumban nekem is volt 8.3
Ha az ioncseréltet külön mértem és az egyik flakon 5.5ph, a másik flakon 5.0ph volt.
Az Ozmo vizem szintén 5-6 ph közt van és felesben keverve csapvízzel, abban simán tartottam lágyvizes kis nanohalakat évekig, elég sok féle halat beszereztem közűlük és jól elvoltak. Egy ilyen 10NK-s körüli viet csináltam nekik, nagyjából 7-es ph-val, de nem minden kis halat sikerült tartani.
Pl a boraras brigitte és a maculatus nem élte túl, de még sima ozmoban sem, asszem úgy is próbáltam, de nem biztos, már nem tudom.
Amúgy panzi teszttel mérem. A pontos értéket megsaccolni nehéz, de a színárnyalat azért jár egy kis információval.
Valószínűleg a sóderben lévő mész oldódott ki.
Tehát a méréseim alapján az akváriumban most olyan 7,2 körül kéne lennie a pH-nak a bekeverés alapján(összekevertem ioncseréltet csapvízzel, és megmértem)
E helyett még a csapvízénél is sötétebb kék lett mérés eredménye az akváriumvízzel. Kivettem egy kis sódert, öntöttem rá ecetet, és pezsgett. Tehát a mészkő a ludas valószínűleg.
és nem a nagyobb nyomáson lévő CO2 távozott el, mert megmértem állott csapvízzel is, és ugyanolyan színt adott a csapvíz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!