Helytálló az a megállapitás, hogy bármilyen sügérfélét csak egyszerre lehet telepiteni az akváriumba?
Nem fogadják be és terririzálják az ujonnan érkezőket.
Igy azok elpusztulnak.
Én azt mondanám ez majdnem minden halra igaz, nem csak a sügérekre, de inkább a kor és méretbeli különbségek számítanak.
Fiatal halaknál mindig 50% az esély hogy egy idősebb halakból álló összeszokott gárdában túlélik. Ha azonos a koruk csak a telepítés dátuma tolódik akkor ki, akkor nem szokott akkora probléma lenni.
Persze ez függ az akvárium berendezésétől is, akár lehet az újonnan érkező fiatalabb halaknak biztosítani búvóhelyeket, menedékeket, akár ideiglenes jelleggel is, az új halak érkezésesének ideje is fontos, lehetőség szerint reggel történjen a beengedés és rögtön utána kaja osztás figyelem elterelés gyanánt, és nem árt figyelni őket ha probléma van kajával közbe lehet avatkozni.
Egy régi trükk még a dunsztosüveg lukas kupakkal,(abba beleenged az új halak) az kicsit megzavarja a régi gárdát, lehetőséget ad a megszokásra.
Kimondottan sügérekkel kapcsolatban nincs tapasztalatom. Más halaknál társas akváriumban is probléma ez, sügéreknél gondolom hatványozottan. Az első 24 óra mindig kritikus.
Nekünk volt 2 ramirezi + 2 kakadu sügér, a két faj egymásra sem nézett, csak a sajátjukkal voltak elfoglalva. Úgy egy év mulva beraktunk mellé egy filamentosust és nem bántották, rá se néztek.
Lehet hogy ha csak egy csapat van, az más, pl az afrikai sügerekből vannak ezek a kék-sárgák, akik rangsor alapján élnek, mindig a legnagyobb eszik először, aztán ha ő már jól bezabált, akkor ehetnek a kicsik is. Ott terror van. Lehet ha oda beraksz egy kicsit később, azt nem hagynák békén. De a délamerikai sügereknél nem láttam ezt, persze nem volt egy fajtából sok, tehát nem is nagyon láthattam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!