Mitől pusztultak el a guppi fiúk?
Mennyi ideje vannak benne? Nem régóta gondolom, ennyi idő alatt az egysíkú táplálás nem öli meg csak úgy. Meg amúgysem halnak bele ilyen egyszerűen.
Lehet alapból beteg volt a halad. Vagy lehet túl etettél?
Esetleg még a víz nem volt beállva rendesen, 2 hét kevés idő a bacik rendes kialakulásához. Szórtál be kis mennyiségű halkaját míg nem volt benne hal? Mert ha csak állt a víz, attól még nem alakult ki semmi az akváriumodban.
Nem szórtam bele előtte halkaját, a szűrő ment és a növények voltak csak bent. A halakat pedig nagyjából 1 hete telepítettem. Egyszer etettem őket naponta.:(
Mit tegyek, hogy a többi ne jusson erre a sorsra?
" Kezdő akvarista vagyok" "megfelelő szűrő"
Ez a kettő együtt nem szokott jó dolgot takarni.
Pontosan milyen szűrés?
Na most az a helyzet nem rég volt egy ilyen kísértetiesen hasonló kérdés, van egy nitrogén ciklus, az durván a 10. napon indul el és a nitrit szint a 20. nap után tetőzik, mivel nem etettél ezért ez nálad csúszik rendesen, kb most az ammónia mérgezés környékén lehetsz, ez után azonban jön a nitrit mérgezés is hozzá, a fan 1 játékszer egy 84 literes akváriumban.
Nézd át mentsd el amit lejjebb írok, tartsd be a dolgokat, DE ELŐBB FUTÁS SERA NITRIVEC baktérium kultúráért!!
Lentieket én írtam egy előző kérdésnél rád is ezek vonatkoznak, szeretem a halakat ezért egy délutáni akvarisztika sos gyorstalpaló, pár dolgot át írtam ami téged érint.
Ezt másold ki és mentsd le valami doc-ba
Valahogy így kellett volna csinálnod:
1.töltsd fel az akváriumot szoba hőmérsékletű vízzel (sokkolhatja az élő növényeket a hideg víz)
2. indítsd el a szűrőt éjjel nappal menjen (ha estére kihúzod elpusztulnak a szűrőd szivacsába a baktériumok amik a későbbiekben lebontják a halaid ürülékét)
3. indítsd el a fűtőt 25-fokon menjen non stop(a baktériumok sem szeretik a hideget és a növényeidnek se tesz jót)
4. indítsd el a levegőztetőt, ha nincs úgy állítsd be a szűrődet hogy fodrozza a vízfelszínt (a baktériumoknak és a növényeknek szükségük van főként az éjszaka folyamán oxigén utánpótlásra)
5. minden nap szórj a vízbe egy csipet lehetőleg állati eredetű haltápot (így biztosítasz a baktériumomnak lebontani való anyagot, a növényi táp megnöveli a foszfát szintet ezért kell állati szárított kukac,bolha, szúnyog bármi)
6. 3-4 hét után ha azt látod hogy a vized kristály tiszta,
erdei föld illata van akkor mehetnek bele a halak egy szűrőtakarítás, majd egy-két nap múlva 30% vízcsere után.
7. Nagyon mértékletes etetés az első időszakban 1-2hét, és a kereskedésből mikor elhozod ne egyből az akváriumba hanem várd meg míg leürítenek ne terheljék egyből a fő akváriumot.
8. heti 30% vízcsere állott vízzel, ha szűrőt akarsz takarítani azt soha ne a vízcsere napján és csak akváriumvízbe szabad kimosni.(tálba merj ki vizet)
9. ha látod hogy 1-2 hónap múlva a szűrőd szivacsa nagyon összeesik akkor tehetsz be mellé vagy alá még szivacsot de a réginek mindenféleképp maradni kell.
10. ha vannak élő növények napi 8-10 órára kapcsold be a világítást.
11.Bárminemű gyógyszer, fertőtlenítő, esetleg klóros víz, tönkre teheti az egész kialakult flórát, ezért ezeket kerülni kell a fő akváriumban.(beteg halakat lavórban, vödörben,karanténos akváriumban kezeljük,a klór mentes víz az legalább 24-órát állt víz)
Most jön ami rád vonatkozik:
Na most ez úgy néz ki van a fehérje(Ürülék, haltáp maradvány, növényi maradvány) ez bomlásnak indul, ammónia(halakra mérgező) majd nitrit,(szintén mérgező) majd növényi eledel "nitrát" nitrogén lesz belőle, vannak a baktériumok azok ha megfelelő az ajzat akkor abban, a vízben, a szűrőben telepednek le, ők azok akik ártalmatlanítják a bomlásnak induló anyagokat hogy egészséges legyen a víz.
Amit tehetsz: mivel benn a halak ezért elindult a fehérje termelés, amiből ammónia lesz ami mérgező a halakra nézve, baktériumok viszont csak a 10. nap után jelennek meg vegyél egy sera nitrivec nevű baktérium kultúrát, használatija kuka, minden nap adnod kell a vízhez 1-2 millilitert, nagyon fel kell rázni, ez tartalmaz hordozó anyagot is, lehetőleg etetés után 5-10 órával, annyit adj hogy a kis flakon fogyjon el 3-hét alatt, szűrő tisztítás normál esetben szűrőt akvárium vízben kimosni és rá 2-3 napra részleges vízcsere így hagyunk a baciknak elég lebontani valót hogy a tisztítás után szaporodjanak.
Nálad első 30 napban heti 2x15% vízcsere és a második vízcserénél lehet egyben szűrőt is takarítani mivel több a méreganyag mint a baktérium így mehet egybe, de csak óvatosan nyomkodd ki és csak akvárium vízbe a klóros víz kiirtja a baktériumokat. Növénytápot ne használj három hétig, semmi adalék nem kell.
Aljzatot nem birizgálni szintén legalább 3-hétig.
Kaja annyit adj amennyit megesznek 2 perc alatt és tarts két naponta koplaló napot kibírják
Alga: ne akarj megszabadulni 3 hétig tőle szeretik az ammóniát ha már van algád azt jelenti sok ammónia van a halaid az algának köszönhetik hogy élnek.
Halak semmiféleképp ne vegyél több halat várd meg míg letelik innentől a 3 hét
A fan1 szűrőt nem ártana tuningolnod és két ilyen szűrő kellene ez így harmatgyenge lesz, egy példa:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!