Most indítottam egy akváriumot egy hete. És még élnek a halaim, az összes. Akkor már valószínűleg meg maradnak? A másik, hogy egy 40 literes akváriumból mennyi vizet kell kicserélni? (párolgott is el belőle)
Vettem 4 darab neonhalat,és még mind él,és látszólag jól elvan.
Azért csak ennyit vettem,ha valamit elrontok,akkor ne sok pusztuljon el.
Hát,akkor azért van mit csinálni...
Remélem nem pusztulnak el,azért már úgy megszoktam őket,meg minden...
Kösz mindenkinek,remélhetőleg jól sikerül mindent csinálnom.Ha esetleg nem,akkor legközelebbi nekifutásra tudom mit kell tenni.(bár azért ez az utolsó mentsvár,ha nem sikerül úgy,ahogy kéne)
Egy még kimaradt, a lágyítás, ennek nagy jelentősége van lágyabb vízben szebben nőnek a növények, jobban dolgoznak a baktériumok, és a ph szint is lejjebb van mivel a lágy víz savasít. Viszont lágyítani heti 1-2nk-t szabad (nk=német keménységi fok)
A te esetedben kb 33-liter vízzel számolva(kb enyi viz van az akvában)
33-liter-30% cserevíz, marad kb 23 liter az aksiban, feltételezzük hogy 20nk a csapvíz akkor
33x20nk=660 nk 18 ra levisszük: 33x18nk=594nk(ennyire kell levinni) 23x20nk=460nk(ennyi marad ha le engeded a cserevizet az aksiban) 594nk-460nk=134nk(134 nk a 10liter cserevíz) 134:20=6.7 (6.7 liter csapvíz 20nk 3.3 liter desztillált víz 0 nk)
----------------------------------------------
Nem baj ha nem érted a számítást a lényeg hogy ha heti 6.7 liter csapvízhez 3.3 desztillált víz kerül akkor folyamatosan lágyítod a vizet nem szabad hirtelen és kb 8 hét alatt 13-nk kemény vized lehet ami minden szempontból kedvezőbb, utána beáltatsz felesre ha gondolod vagy tarthatod a 13-at vagy lehet a 7.hét után 15-is, 15-nél 2.5 liter desztillált 7.5 csapvíz.
A csapvíz kemény lesz szinte bármilyen halnak hosszútávon.
Az hogy nem valók ekkorába a neonok azt leírták az elején, de ha már ott vannak maradjanak életben.
"A kérdező kommentje:Hát,akkor azért van mit csinálni..........."
Ha úgy csinálod ahogy írtam nem lesz gond, mentsd el tanulmányozd,értelmezd, vannak a neten jó oldalak ahol lehet tanulgatni érdemes utánajárni, ha valamit nem értesz kérdezni kell. A boltos csak eladó, lehet nincs is akváriuma és nem érdeke hogy jól menjenek a dolgok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!