Most indítottam egy akváriumot egy hete. És még élnek a halaim, az összes. Akkor már valószínűleg meg maradnak? A másik, hogy egy 40 literes akváriumból mennyi vizet kell kicserélni? (párolgott is el belőle)
Vettem 4 darab neonhalat,és még mind él,és látszólag jól elvan.
Azért csak ennyit vettem,ha valamit elrontok,akkor ne sok pusztuljon el.
Hát azt tudom,kb 22 fokos vízben voltak,így nekem is kb annyin kell tartani.Azt is,hogy se túl sok,se túl kevés kaját ne adjak nekik.
Ha a viz egy részét cserélem,azt elötte kicsit pihentetni kell valamiben.
hogy ezek a csapvízben voltak,így nem kell semmi lágyítás,se keményítés.
hogy normál esetben,szeretnek többen lenni,olyan 2 liter/fő a normális nekik,vagyis nekem olyan 15-20 a maximum.Néha ki kell cserélni a víz egy részét.
ha van csigám,akkor nem kell az akvárium oldalát sikálni,mert az leeszi onnan a dolgokat.
Ha lenne az alján kő,akkor kéne olyan harcsa(ha jól emlékszem) ami áttisztítja kaját keresve.
így van
a díszállat kereskedésben nem kell elhinni amit mondanak mert ha bemész és kérsz egy aranyhalat és hozzá egy gömbakváriumot se fogják mondani hogy az aranyhalnak minimum 150 liter kell
nézz utána olvasgasd az e-book-okat az akvarista.hu-n
Ezt másold ki és mentsd le valami doc-ba
Valahogy így kellett volna csinálnod:
1.töltsd fel az akváriumot szoba hőmérsékletű vízzel (sokkolhatja az élő növényeket a hideg víz)
2. indítsd el a szűrőt éjjel nappal menjen (ha estére kihúzod elpusztulnak a szűrőd szivacsába a baktériumok amik a későbbiekben lebontják a halaid ürülékét)
3. indítsd el a fűtőt 25-fokon menjen non stop(a baktériumok sem szeretik a hideget és a növényeidnek se tesz jót)
4. indítsd el a levegőztetőt, ha nincs úgy állítsd be a szűrődet hogy fodrozza a vízfelszínt (a baktériumoknak és a növényeknek szükségük van főként az éjszaka folyamán oxigén utánpótlásra)
5. minden nap szórj a vízbe egy csipet lehetőleg állati eredetű haltápot (így biztosítasz a baktériumomnak lebontani való anyagot, a növényi táp megnöveli a foszfát szintet ezért kell állati szárított kukac,bolha, szúnyog bármi)
6. 3-4 hét után ha azt látod hogy a vized kristály tiszta,
erdei föld illata van akkor mehetnek bele a halak egy szűrőtakarítás, majd egy-két nap múlva 30% vízcsere után.
7. Nagyon mértékletes etetés az első időszakban 1-2hét, és a kereskedésből mikor elhozod ne egyből az akváriumba hanem várd meg míg leürítenek ne terheljék egyből a fő akváriumot.
8. heti 30% vízcsere állott vízzel, ha szűrőt akarsz takarítani azt soha ne a vízcsere napján és csak akváriumvízbe szabad kimosni.(tálba merj ki vizet)
9. ha látod hogy 1-2 hónap múlva a szűrőd szivacsa nagyon összeesik akkor tehetsz be mellé vagy alá még szivacsot de a réginek mindenféleképp maradni kell.
10. ha vannak élő növények napi 8-10 órára kapcsold be a világítást.
11.Bárminemű gyógyszer, fertőtlenítő, esetleg klóros víz, tönkre teheti az egész kialakult flórát, ezért ezeket kerülni kell a fő akváriumban.(beteg halakat lavórban, vödörben,karanténos akváriumban kezeljük,a klór mentes víz az legalább 24-órát állt viz)
Most jön ami rád vonatkozik:
Na most ez úgy néz ki van a fehérje(Ürülék, haltáp maradvány, növényi maradvány) ez bomlásnak indul, ammónia(halakra mérgező) majd nitrit,(szintén mérgező) majd növényi eledel "nitrát" nitrogén lesz belőle, vannak a baktériumok azok ha megfelelő az ajzat akkor abban, a vízben, a szűrőben telepednek le, ők azok akik ártalmatlanítják a bomlásnak induló anyagokat hogy egészséges legyen a víz.
Amit tehetsz: mivel benn a halak ezért elindult a fehérje termelés, amiből ammónia lesz ami mérgező a halakra nézve, baktériumok viszont csak a 10. nap után jelennek meg vegyél egy sera nitrivec nevű baktérium kultúrát, használatija kuka, minden nap adnod kell a vízhez 1-2 millilitert, nagyon fel kell rázni, ez tartalmaz hordozó anyagot is, lehetőleg etetés után 5-10 órával,anyit adj hogy a kis flakon fogyjon el 3-hét alatt, szűrő tisztítás normál esetben szűrőt akvárium vízben kimosni és rá 2-3 napra részleges vízcsere így hagyunk a baciknak elég lebontani valót hogy a tisztítás után szaporodjanak.
Nálad első 30 napban heti 2x15% vízcsere és a második vízcserénél lehet egyben szűrőt is takarítani mivel több a méreganyag mint a baktérium így mehet egybe, de csak óvatosan nyomkodd ki és csak akvárium vízbe a klóros víz kiirtja a baktériumokat. Növénytápot ne használj három hétig, semmi adalék nem kell. A fűtő lehet 23-24 fok semmi bajuk nem lesz a neonoknak.
A boltos abból profitál, hogy döglődik a halad, eladja neked a gyógyszert, majd újabb adag halat, amik ugyanúgy fognak döglődni. Vagy csak pont leszarja.
Az itt válaszolóknak semmilyen anyagi hasznuk nem származik abból, hogy segítenek neked.
Ezt itt próbáld meg értelmezni, legalább az ábrát. [link] Ahhoz, hogy egy akváriumban életben maradjanak a halak, meg kell telepednie 2 fajta lebontó baktériumnak a szűrőben. Ez az ammóniával majd a nitrittel együtt jelennek meg és kezdik meg a működésüket. Ammóniát úgy tudsz csinálni, hogy:
1. Raksz bele halat, ők meg termelnek neked ürüléket. Ezzel az a gond, hogy nagyon kevés hal szokta túlélni és a legtöbb akvarista szemében állatkínzásnak minősül.
2. 3 hétig járatod úgy az akváriumot, hogy hal helyett halkaját raksz bele, mint ammóniaforrás. ezalatt méred az ammónia, nitrit, nitrát szinteket. Amikor az ammónia és nitrit 0, és van nitrát olvasatod, akkor biztonságos az akváriumod a halak számára. (Boltosok általában ezt az infót nem szokták mellékelni, mert akkor a kedves leendő vevőik, úgy hagynák ott őket, hogy öröm nézni.)
A másik probléma az, hogy a neonhal nem jó választás 40 literbe. Aktív halak, szeretnek nagyokat úszni, 80 centis kiúszótér azért kéne nekik. Nem fognak 40 literben sem kiderülni, de természetesen sem fognak neked viselkedni soha. Ezért kéne utána nézni, lehetőleg több forrásból is, hogy milyen halnak mik az igényei, még mielőtt megveszed őket.
Ja és a "mert a boltban így meg úgy csinálják" problémára: a bolt megteheti.
1. többnyire csak fiatal halakat árulnak, nem kell számolniuk a kifejlett méreteikkel (szerintem most kezdj el örülni, hogy nem egy cuki kis márványsügeret vittél haza)
2. csak ideiglenesen vannak náluk a halak
3. általában baromi erős szűrőrendszere van a bolti akváriumoknak
Tehát amit a boltokban látsz, nagyon messzire van attól, ami hosszú távon fenntartható.
Aljzatot nem birizgálni szintén legalább 3-hétig.
Kaja annyit adj amennyit megesznek 2 perc alatt és tarts két naponta koplaló napot kibírják
Alga: ne akarj megszabadulni 3 hétig tőle szeretik az ammóniát ha már van algád azt jelenti sok ammónia van a halaid az algának köszönhetik hogy élnek.
Halak semmiféleképp ne vegyél több halat várd meg mig letelik innentől a 3 hét.
Kötelező hal nincs! nem kell algaevő, nem kell páncélos harcsa akkor vegyél ha tetszenek jól működő akváriumban nem kellenek ha tetszik vehetsz.
Csiga lehet kicsit ritkítja az ammóniára gyülekező algákat de olyat válasz ami nem növényevő pl zebra csiga.
Huu talán nem hagytam ki semmit.
# 17/19 "Az itt válaszolóknak semmilyen anyagi hasznuk nem származik abból, hogy segítenek neked. "
Én speciel holnap reggelig dolgozom egy monitor előtt ülök és unatkozom, imádom a halakat családi tragédia van belőle ha bármi bajuk van, ha csak napi "1" embernek, családnak, segítek hogy egészséges problémamentes akváriuma legyen és írnak érte egy "köszönöm a segítséget" akkor nekem az elég mert tudom hogy jót tettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!