Na ezt hogy csináljam?
Előre elnézést kérek kicsit hosszú lesz! :D
Szóval van itthon egy úgymond "családi" akvárium amiben nem is emléxek már mikor volt utoljára vízcsere, mentségemre szóljon egyszerűen nem engedték a szülők mert hogy tiszta nem bolygassam hiába mondtam nekik hogy csak kellene benne vizet cserélni mert baj lesz! :( És hát baj lett egyik napról a másik napra elpusztult 4 kékpajzsos harcsa is minden előzmény nélkül. Leg is nekem ezt mondták mivel nem voltam itthon pár napig. Se vízcserék se aljzatporszívózás szóval az aljzat is borzasztóan néz ki. Én arra gondoltam hogy teljesen szétszedem az aksit kimosom az aljzatot átrendezem a növényeket gyakorlatilag teljes restart lenne! Ezt hogy oldjam meg hogy a halak is megmaradjanak jó eséllyel? Arra gondoltam hogy az akváriumból a régi víz felét félrerakom abban járatom majd a szűrőt a másik felét a víznek meg majd firss vízzel pótolom amit persze egy napig hagyok állni előtte! A kimert akvárium vízbe rakom majd a halakat a műveletig majd ha végeztem halak vissza az aksiba! Ez így működhet vagy mivel rég volt már vízcsere valószínű hogy elpusztulnak a halak? Kérlek segítsetek hogy csináljam vagy hogy tudnám minél inkább óvni a halakat? Vagy mi lehetne a megoldás?
valószínű hogy ammónia mérgezést kaptak a halak ezért haltak meg és van esély hogy a többi hal is elpusztul de talán még megmaradhatnak ha még időben vagy a terved sztem teljesen jó
de még tehetnél bele baktérium kultúrát így több baci lesz
Az jó ahogy leírtad, de a szűrőt ne mosd ki legalább egy hétig, és szintén egy hétig óvatosabban is etess.
Hogy a halak hogy fogják tolerálni a megváltozott vízminőséget, nem lehet tudni.
Az állandó minőség majdnem annyira fontos, mint a jó minőség, láttam már halat abban elpusztulni, hogy jó (hirtelen) jó körülmények közé került.
Hogy ezzel mit lehet csinálni, nem tudom, könnyű azt mondani, hogy előbb kellett volna gondolkozni, és nem lenne ilyen probléma. Ezzel nem vagy kisegítve.
Valami védőszert nem ártana venni nekik.
Tetra, sera, jbl, végülis mindegy, valami B-vitaminos cuccot.
Pl tetra aquasafe-t használnék, vagy JBL Biotopol-t.
És ezután tartsátok a rendszeres részleges vízcseréket.
Ennek a mennyisége, és gyakorisága az akvárium méretétől függ leginkább.
szerintem a nagytakarítás előtt szoktasd őket a normális vízhez.
vagyis hetente kétszer cserélj 15% vizet még legalább kettő de inkább három-négy héten keresztül...így meg fogják szokni a tiszta vizet és nem sokkolja majd őket. ergo javulnak a túlélési esélyeik is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!