Honnan tudom hogy mikor kell cserélni az akvárium fénycsövét?
Lényegében az első hetekben van nagyobb visszaesés, 5-10 százalék. Utána a következő időszakban az élettartama végéig van további 5 százalékos fényerőcsökkenés. Ezért szoktam írni, hogy úgy építsük meg a világítást, hogy 85-90 százalékkal számolunk. Először kicsit több lesz a fényünk, aztán pedig pont jó, és nem pedig először elégséges, aztán meg fáj a fejünk, mert kevésnek érezzük. Lényegében egy tévhit maradt fent, ami mára már érvénytelenné vált. Íme egy grafikon:
No persze még annyit hozzáteszek, hogy a fénycső minősége is nyom a latban, konkrétan a Sera erősen kilógott a sorból, nem tudom, jelenleg mi a helyzet és váltottak-e beszállítót, mert az eddigi fénycsöveik siralmasak voltak.
A feketedésnek amúgy semmi köze a spektrumeltolódáshoz. Ez utóbbi egyébként ma már nagyon minimális, szinte észrevehetetlen.
kérdező bocsi hogy belekontárkodtam a kérdésedbe, ez neked is hasznos szerintem
YourDestiny köszi a válszt
Óh semmi baj , szívesen olvasok ezzel kapcsolatban . :)
Tehát akkor ha kiakarom cserélni,milyen márkára figyeljek oda ? Melyiket ajánlanátok ?
Ha sok a felesleges pénzed, akkor... először is ha egy cső van, kérdés, hogy milyet szeretnél. Természetes színeket, kissé kiemelt színeket, kissé kékes árnyalatot? Mivel nem tudom milyen a fényforrás, én most T5 vagy T8-as csöveket fogok írni. Ha egy csöved van, akkor...
Olcsóbbak közül a Hailea Fresh Water tökéletes, én elégedett vagyok vele. Normál fehér.
Az Osram 860 szintén teljesen jó, kissé több a zöld spektruma. Jó minőségű, de nekem sápadtak a színei. Ennek ellenére sokan szeretik.
A Serát kerüld.
Minőségileg az élmezőnybe sorolandó a Sylvania, szerintem árban is megfizethető. A daylightstar nála is természetes fehér.
A Sylvania Aquastar egy enyhén kékes-lilás (inkább lilás) beütésű fénycső, a piros és kék spektruma eléggé arányban van, ezáltal a legtöbb hal gyönyörűen mutat alatta. Felerősíti a színeket, a kevés zöld spektrumának köszönhetően viszont a növényzet színe maximum átlagos. Nekem az egyik kedvenc fénycsövem. Hasonló a Philips Aquarelle is.
Enyhén kékes fénycső az Osram 880, hasonló a Sera Blue Sky fénycsövéhez. A trópusi fényviszonyokat próbálják visszaadni. Ezeknél is kékebb például a Hagen PowerGlo. Ez még ideális édesvízhez, nála kékebbet viszont már ne vegyél, mert valószínű, hogy kevés lesz benne a vörös.
Hogy legyen egy kis elképzelésed, az Aquastar ehhez hasonló, kicsit halványabb:
Az Aquarelle pedig még egy árnyalattal sápadtabb.
A színes cső alatt pedig nem tudom mit értesz, de elektronikai boltból csak daylight fénycsövet vegyél, azok viszont természetes fehérek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!