Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Honnan tudom hogy mikor kell...

Honnan tudom hogy mikor kell cserélni az akvárium fénycsövét?

Figyelt kérdés
akvárium

2013. ápr. 7. 13:28
1 2 3
 11/21 YourDestiny ***** válasza:
Ha újkori, trifoszfátos, háromsávosról van szó, nem kell cserélni, amíg meg nem adja magát. Ha van egy régi, sok éves halofoszfátos csöved, azt egy év után nem árt, de kétlem, hogy olyanod lenne. Szóval nem kell cserélni a fénycsövet.
2013. ápr. 7. 17:00
 12/21 anonim ***** válasza:
"YourDestiny válasza:" akkor ez az 5% reális lehet amit nekem a területi képviselő mondott ? mert mindenhol az egy évet emlegetik és az 5%-az semmi
2013. ápr. 7. 17:10
 13/21 YourDestiny ***** válasza:

Lényegében az első hetekben van nagyobb visszaesés, 5-10 százalék. Utána a következő időszakban az élettartama végéig van további 5 százalékos fényerőcsökkenés. Ezért szoktam írni, hogy úgy építsük meg a világítást, hogy 85-90 százalékkal számolunk. Először kicsit több lesz a fényünk, aztán pedig pont jó, és nem pedig először elégséges, aztán meg fáj a fejünk, mert kevésnek érezzük. Lényegében egy tévhit maradt fent, ami mára már érvénytelenné vált. Íme egy grafikon:

[link]

2013. ápr. 7. 17:27
 14/21 YourDestiny ***** válasza:
Egyékbént is gondolj bele: miért írnak a gyártók több ezer órás élettartamot? Elég lenne egy évre gyártaniuk, hisz utána úgyis kidobjuk, nem? Márpedig a gyártónak érdeke lehetne ez a csereperiódus, mivel annál több fénycsövet adnának el. Ennek ellenére mégsem lehet egyik akvarisztikai fénycső dobozán se azt olvasni, hogy fél-egy év után cserélendő.
2013. ápr. 7. 17:29
 15/21 YourDestiny ***** válasza:

No persze még annyit hozzáteszek, hogy a fénycső minősége is nyom a latban, konkrétan a Sera erősen kilógott a sorból, nem tudom, jelenleg mi a helyzet és váltottak-e beszállítót, mert az eddigi fénycsöveik siralmasak voltak.

A feketedésnek amúgy semmi köze a spektrumeltolódáshoz. Ez utóbbi egyébként ma már nagyon minimális, szinte észrevehetetlen.

2013. ápr. 7. 17:42
 16/21 anonim ***** válasza:

kérdező bocsi hogy belekontárkodtam a kérdésedbe, ez neked is hasznos szerintem

YourDestiny köszi a válszt

2013. ápr. 7. 17:43
 17/21 A kérdező kommentje:

Óh semmi baj , szívesen olvasok ezzel kapcsolatban . :)

Tehát akkor ha kiakarom cserélni,milyen márkára figyeljek oda ? Melyiket ajánlanátok ?

2013. ápr. 7. 20:14
 18/21 A kérdező kommentje:
És a színes fénycsövekről is kérnék véleményt . Köszi .
2013. ápr. 7. 20:44
 19/21 YourDestiny ***** válasza:

Ha sok a felesleges pénzed, akkor... először is ha egy cső van, kérdés, hogy milyet szeretnél. Természetes színeket, kissé kiemelt színeket, kissé kékes árnyalatot? Mivel nem tudom milyen a fényforrás, én most T5 vagy T8-as csöveket fogok írni. Ha egy csöved van, akkor...

Olcsóbbak közül a Hailea Fresh Water tökéletes, én elégedett vagyok vele. Normál fehér.

Az Osram 860 szintén teljesen jó, kissé több a zöld spektruma. Jó minőségű, de nekem sápadtak a színei. Ennek ellenére sokan szeretik.

A Serát kerüld.

Minőségileg az élmezőnybe sorolandó a Sylvania, szerintem árban is megfizethető. A daylightstar nála is természetes fehér.

A Sylvania Aquastar egy enyhén kékes-lilás (inkább lilás) beütésű fénycső, a piros és kék spektruma eléggé arányban van, ezáltal a legtöbb hal gyönyörűen mutat alatta. Felerősíti a színeket, a kevés zöld spektrumának köszönhetően viszont a növényzet színe maximum átlagos. Nekem az egyik kedvenc fénycsövem. Hasonló a Philips Aquarelle is.

Enyhén kékes fénycső az Osram 880, hasonló a Sera Blue Sky fénycsövéhez. A trópusi fényviszonyokat próbálják visszaadni. Ezeknél is kékebb például a Hagen PowerGlo. Ez még ideális édesvízhez, nála kékebbet viszont már ne vegyél, mert valószínű, hogy kevés lesz benne a vörös.

2013. ápr. 7. 20:48
 20/21 YourDestiny ***** válasza:

Hogy legyen egy kis elképzelésed, az Aquastar ehhez hasonló, kicsit halványabb:

[link]

Az Aquarelle pedig még egy árnyalattal sápadtabb.

A színes cső alatt pedig nem tudom mit értesz, de elektronikai boltból csak daylight fénycsövet vegyél, azok viszont természetes fehérek.

2013. ápr. 7. 20:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!