Hogy lehetséges az, hogy a jávai moha algásodik, a többi növényemnek meg semmi baja?
Úgy tudtam, az igénytelenebb növények közé tartozik. Ilyen szürkés alga van rajta, szakáll, vagy hajalgára tippelek. Amano garnéla rendbe szedné? Vagy mit lehet vele tenni? Esetleg valamilyen csiga?
A világításom 0,32 W/l-es.
Csiga biztos nem szedi ki belőle.
Az a baj, hogy a jávai egy moha, és mint ilyen, alig magasabb rendű növény egy algánál.
Nehezen tudja leküzdeni őket, sőt, valamikor nem is sikerül.
Ha már sok van rajta, az alga képes "megfojtani" a mohát.
Amúgy igénytelen, csak ilyen szempontból gyenge.
A lassan növő növények szintén olyanok, hogy belepi őket az alga.
Gondolom te vagy a tegnapi 6500 K-es kompakt égős kérdező.
Ezzel is leget baj, azt művészet lenne kideríteni, hogy miből állhat össze ez a 6500 K.
Rengetegféleképpen meg lehet csinálni 6500K-t, lehet pont olyan a spektruma, ami algásít mint az állat.
Én amúgy alapvetően nem szeretem a lassan növőkhöz a 6500K-t.
Nekem 0,42 w/l van, közepes igényű növényekkel, és 2 5400K-es napfényes, meg egy 2800K-es növényes csövem van.
Akár hogy is nézzük, a színhőmérséklet mégiscsak a spektrumból adódik, az enyémben alapvetően jóval több a vörös tartomány, amit a növények teljesen jól hasznosítanak, az algák viszont kevésbé tudnak vele mit kezdeni.
De alapvetően nem lenne rossz a 6500 K, csak látni kéne az égő spektrumát.
Tegnap én nem kérdeztem, bár volt valami ilyesmi kérdés, én is olvastam.
Ilyen lámpám van 35l felett: [link]
Ezt úgy kaptam az akváriumomhoz, de nem találok róla semmi adatot, a színspektrumáról. Lehet, hogy ez lenne a baj? Vagy lehet, hogy kevés a napi 8 óra világítás?
Mit javasoltok? Jelenleg sajnos nincs plusz pénzem egy másik lámpára. Arra is gondolta, hogy mivel a mohám már elég magasra kapaszkodott, visszavágom egy kicsit.
Illetve még eszembe jutott, hogy eléggé nagy áramlást csinál a szűrőm. Esetleg ez is lehet baj. A mohának főleg az a része algás, ahol nagyobb az áramlás. Ami a szűrő alatt van egy kőre kötözve, az alig algás.
Fojtsam vissza egy kicsit a szűrőt?
A jávai moha nem alga...
A mohák hajlamosak algásodni. Ennek főleg az az oka, hogy felgyűlik bennük a kosz, ami kedvez az algák megtapadásának. Az áramlás felőli oldalon lehet, hogy sok a mulm a mohaszálak között, egy próbát megér egy alapos porszívózás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!