112 literes akváriumba milyen szuro berendezest erdemes bele tennem? Kulsot vagy belso szurest alkalmazzak?
Nekem a 120l-be tetra ex 700-as külsőm van, de szerzek egy belsőt is, tuti ami ziher :)
Amúgy nagyon csöndes és szépen végzi a dolgát :)
Ha csak kicsi halak lesznek benne, létezik olyan megoldás, hogy csak belsővel is meg lehet szűrni.
De sokkal jobb, ha van külső is.
Illetve a külső lenne az alap és a mellé jó ha van egy belső is.
Persze úgy már belsőből nem kell olyan nagy.
Ha az a kérdés, hogy milyennel érdemes szűrni, akkor egyértelműen mindkettővel.
A tetra ex700 tökéletes külsőnek.
Belsőnek meg elég egy kisebb, olcsóbb kategóriás 800 l/h körüli szűrő. pl atman at 102.
Ezt így elsőre nagyon nehéz megmondani, mindenhol mást fogsz hallani, mást írnak a gyártók, mást mondanak a boltosok, és megint mást javasolnak itt, vagy az ismerőseid, a szűrő kiválasztásánál a legfőbb szempont a szennyeződés mértéke, ha kevés halat tervezel esetleg nano vagy kiesebb rajhalakat akkor mondjuk ha a gyufafej foszforos részét nézzük 1 gyufafejnyi haltáp fogy halanként maximum, tehát elég lehet mondjuk egy fél csapott kávéskanál haltáp naponta. Reggel munkába menet láttam a kérdésed és elképzeltem egy 112 literes társast, egy összeállítás az általam kedvelt halakból 3-gurámi, 4 törpe gurámi, 4 páncélos, 1 anci, 3 zebracsiga(folyamatosan űrit) ez így egy kávéskanál kaja,plusz egy szelet főtt répa (A nálam régóta bevált 4-perc alatt ami elfogy) Fagyasztott kajából pedig egy fél kocka heti 2-3 nap. A fent említettekből kapsz estére kb egy csapott evőkanál ürüléket amihez hozzá adódik nálam valamennyi szét cincált javai moha+növény levél, összegezve kb egy púpozott evőkanál lebontásra váró anyag.
Eljutottunk addig a pontig hogy választ is adjak a kérdésedre, képes lehet ezzel a szennyeződéssel megbirkózni egy belső szűrő a nagyobb ormótlanok 4-dl-es szűrő felültettel amiben a szivacs pár hónap után a felére esik össze? A választ az előttem írok megírtak "nem".
Az én javaslatom ha társasban gondolkodsz akkor egy külső+ a mechanikai szennyeződések és összegyűjtésére és a megfelelő áramoltatás biztosítására egy nagyobb belső (én személy szerint igyekszem a belső takarításánál törekedni a baktériumok kiirtására,klóros sós csapvíz, súrolás csereszivacs persze úgy hogy van külső!! így sokáig tartható a teljesítménye)
És még egy fontos ne zavarjon meg egy külsőnél a pl 700-liter/óra csak az elején annyi pár hét múlva beáll és csak 300 liter körül lesz ezért kell belső is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!