Hogy kell kiszámolni hogy egy akváriumba mennyi hal tehető?
Ezt a centiméter-liter per hal meg hasonló baromságokat el kéne már végre mindenkinek felejteni, mert csak félrevezeti a kezdőket. A diszhal.info segít, nano halakkal kapcsolatban meg ez:
De rengeteg minden befolyásolhatja az akvárium népességét, a méreten kívül a legfontosabb a szűrés hatékonysága.
Ez a halcentiméteresdi veszélyes, mert nagyon nem mindegy, hogy egy 10 centis gömböc aranyhalról vagy egy 10 centis kulikuliról beszélünk. Szóval kiindulási alapnak jó, de nem szentírás. A territoriális fajoknál meg úgy ahogy van felejtős.
A 2008-as állatvédelmi törvény kistestű(10cm alatt) hal esetén halcentiméter/2 liter vizet írt. Szerintem ez néhol túlzás, de ha kezdők akváriumáról beszélünk, ahol bénáznak a szűréssel, akkor ajánlott inkább kevesebb halat választani. A halcm/1,5 liter víz szerintem reális lehet, bár én még ezt is nagyon soknak érzem a saját akváriumaimban.
Ajánlott olvasmány:
Egy neonhalnak áramvonalas a teste, ezért kell neki egy méteres hossz. Meg még rengeteg ilyen formájú hal van, ha megnézed. A betta, guppi a nagy szoknyája miatt bénán úszik, ezért nem fog megsértődni egy rövidebb akváriumban sem.
Nem lehet kiszámolni matematikával, mert a halak formáján és úszási tehetségén kívül, sok egyéb befolyásoló tényező is van. Területvédelem, összeférhetőség, vízparaméterek.
Ha a halakat rosszul párosítod és kivételesen nem ölik meg egymást, akkor is lehet hogy stresszelik, csipkedik, üldözik végül a gyengébb egy idő után feladja. A stressztől közben kialakulhatnak betegségek is, amik az egész akvárium lakóira veszélyesek lehetnek.
A nem éppen békés csapathalak a saját fajaikon belül is lehetnek agresszívek, pl 2 betta hím gond nélkül kinyírja egymást.
Mivel a halakat a föld bármely pontjáról szállítják, és mindenhol mások a vízparaméterek, te hiába akarsz több félét egybe passzírozni, sajnos nem mindig lehet, mert van aki a keményebb / lágyabb vizet tolerálja csak, persze egy adott intervallumon belül, de ezt ki tudod keresni a díszhal infón (vízkeménység és ph).
Pl ha egy lágyvizes hal, nem döglik meg egyből egy számára túl kemény csapvízben, akkor lehet hogy még él egy hónapig, fél évig, de nem tovább.
YourDestiny Platypus hable én értem a ti álláspontotokat, csak például van a lányom most felső iskolás van egy akváriuma, ragályos az akvárium mindenki azt akar az osztályában. A lányom minden héten vett volna halat bele, ha lehetett volna bele rakott volna 100-at is. Én ezt mondtam neki szó szerint: [link] kikeresed a halat amit láttál a kereskedésben, megnézed hogy mekkora medence kell neki kifejletten, milyen hőfok, hogy viselkedik a többi hallal, szaporodás, vízkeménység, ph érték, valamint dekorációban azonosak legyenek.(sűrű növényzet, színezett víz a vasfa miatt) ha sikerült összeválogatni amelyik tetszik és tarthatóak együtt megnézzük menyi víz megy az aksiba és annyi centi halat tehetünk bele maximum, kevesebb lehet, több nem.
Most ezt mondja az osztálytársainak is szűrős dolgokkal kiegészítve. Első lépésben csak a diszhalinfot mondta de akkora kavarodás lett a fejekben "Tetszik a törpe gurámid azt írjak hogy Medence: Minimum 60 literes Halnépesség: 60 literre egy pár Dekoráció: Gyökerek, felszínen úszó, lebegő növények, úszó májmoha na de 120 literbe menyit tehetek és milyen hal mehet mellé és menyi összesen stb"
Úgyhogy én maximálisan tiszteletbe tartom a véleményeteket, de csak ki kellene dolgoznotok egy pár soros dolgot hogy pl 200-literbe törpe gurámi, gurámi, páncélos, anci, ha valaki például ezeket szereti menyit tehet összesen jó szűrés mellett, valamint gyengébb szűrésnél mert a diszhalinfo magába nagy kavarodást okoz a fejekben.(erre jó ez a centis dolog)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!