Naponta hány órára érdemes bekapcsolni az akvárium feletti világítást?
Naponta hány órát érdemes bekapcsolva hagyni a világítást ha az akvárium adatai:
-20W fénycső
-35 literes térfogat
-2db növény 12 db hal
Jelenleg úgy van beállítva hogy reggel 9 órától este 20 óráig folyamatosan világít. Jó ez így, vagy esetleg elég kevesebb is több időszakban elosztva? Ha igen akkor körülbelül milyen/melyik időintervallumban?
Előre is köszönöm a segítséget!
Általában azt lehet mondani, hogy 7-12 óra közötti intervallumban érdemes világítani. Ennél többel a növények nem tudnak mit kezdeni, és csak az algákat táplálod.
Van, aki ezt elossza többfelé egy nap, van, aki nem. Ezt neked kell kitapasztalni.
Én azt javaslom, hogy kezdj 8 órával, és nézd meg, hogy reagál rá az akvárium. Ha zöldalga jön elő, vegyél vissza fél órát, ha barna, adj hozzá fél órát, és így tovább. Előbb utóbb kitapasztalod a helyes időt.
0,57W/l-es világításod van, ami egész jó. Kevés lesz a 2 növény szerintem. Milyenek pontosan?
Ami még zavar, az a 12 hal egy 35l-esben. Milyen fajok pontosan?
Növények közül az egyik az Micranthenum micranthemoides
vagy Glossostigma elantinoides ( pontosan nem tudom a növényekhez egyenlőre nem túlzottan értek... )
A másikat sajnos nem találtam meg,szóval arról nem igazán tudok mit mondani...
Halak:
4 db neon
3 db guppi
1 db anci
1 db sziámi
1 db black molly
2 db mexikói kardfarkú hal (Xiphophorus helleri)
1 db platti
Elírtam az előbb, 13 db van.
Szép kis háború lesz az akváriumban. Sorra fognak dögleni a halak.
A kérdéssel kapcsolatban... 8 óránál nem kéne többet világítani. A növényeid viszont olyan magas fényigényűek, hogy még a jelenlegi világításod is kevés, plusz CO2 is kellene. Csak így simán ki fognak dögleni hamar.
1. válaszoló vagyok. Na pont ezért kérdeztem rá a halakra.
Kezdjük szépen sorban, ha nem bánod:
- neon: nekik 70l-es akvárium kell, plusz 70-80cm-es úszáhossz
- guppi ok
- anci: 90l-es akvárium kellene
- sziámi: ez most ormányosmárna, vagy betta? Bettának jó lenne a 35l. ha rajta kívül nem lenne benn más hal. Így nem, és a guppikkal nem is jön ki jól
- molly: 1db kevés belőle, ráadásul neki is 80-90l-es akvárium kellene
- xipho: detto molly
- platti: 70l-es akvárium kellene, és nagyobb egyedszám
Szóval, összegezve ez így nem fog sokáig tartani. Vagy egymást csipkedik halálra, vagy a mérgezés öli meg őket. Amennyi bomlásterméket termel ennyi hal, nincs az a szűrő, ami elbánjon vele 35l-ben.
Megoldás: át kell gondolni újra az egészet. Az anci, xipho, molly, platti kvartett nem tartható sehogyan sem 35l-ben. Vidd őket vissza a boltba, vagy add el akvarista.hu-n.
A guppikat megtarthatod, és emeld fel az egyedszámot 6-8db-ra max.
Ha a guppik helyett (!!!) a bettát tartod meg, akkor mellé rakhatsz mondjuk 2 almacsigát. És ennyi.
Ha a guppikat és a bettát se tartanád meg, akkor én ezek közül ajánlok 7-8db-ot (max 1 fajt): [link]
Vagy valamelyikből 6db, és melléjük garnéla:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!