Ennyi hal-elhullás még normális?
Mióta megvan az akváriumom (dec. 14.) pár halam sajnos meghalt, és nagyon elkeserítő :(
Az akváriumba január 6.-án kerültek halak, és azóta meghalt:
- 4 ékfoltos razbóra
- 1 albinó anci
- 1 gyöngygurámi
- És haldoklik egy aranygurámi, aki 4-5 éves, neki a korára tudom be.
Az összes hal mindenféle "jel" nélkül hal meg. Az egyik estéről reggelre...
Szóval ez még normális, vagy valamit rosszul csinálok, mert nagyon elkeserító látni pl. most az előbb, hogy az ancim ott fekszik halottan, pedig (szerintem) mindent jól csináltam.
Akvárium: 126L
Szűrés: Atman AT-3336+Atman AT-F305
Szűrőanyag: 2 liter ISTA quartzite glass+1l lávakő
Hőfok: 26oC
Halak: 11 ékfoltos, 2 anci, 4 gurámi, 11 páncélos, 1 valamilyen csiga aki nemtudom hogy került oda :D
Dekoráció: 2 elég erősen színező fa, sok növényt, 1 kis kerámia
Ph: Nemtudom, a neptunos pontatlan.
Vízkeménység: Kemény, nem mértem.
64 Watt világítás, 2 daylight+1 Plant napi 9 órában
Fagyasztott+lemezes+spirulina+húsos spirulina+ilyen por.
Happy carbo+nagyon ritkán neptun carbo+panzi aquaplant néha+tetra plantamin+neptun növénytápsó.
Heti 26 liter vízcsere 15-48 órát állott vízzel.
Azthiszem semmit nem hagytam ki, ha igen írjatok. Aztán lehet csak én fújom fel ezt ennyire.
Sziasztok, amiket írni fogok azért lehet megköveztek, minden harmadik nap lehetőségem van zavartalanul bújni a netet,(ilyen a munkám) hosszú ideje olvasok akvarisztikával kapcsolatban és rájöttem mindenhol ugyanazokat fújjak nincs semmi új, desztillált víz lágyítás ph érték stb amikor ráakadtam Dr. Szita Géza írásaira és teljesen másképp csinálok már mindent, laboratóriumi kísérletekkel, mérésekkel támasztja alá állításait az tény hogy mikor ő írta nem volt ilyen fejlett a technika,fejletlenebb volt a szűrés.
Teszt: Dr. Szita Géza "Mikroorganizmusok jelentősége az akváriumban" írását felhasználva, 60 literes üres aksi külső szűrő 2 liter siporax + szivacs,25 fokos fütő , teleraktam kagylóval, bele egy rakás korhadt növény egy doboz haltáp, 20nk víz ammónium nitrát(műtrágya) folyamatos mulm és haltáp hozzáadás kb 4 nap rohasztás szűrő nélkül (irdatlan) 6 hét után víz nk 12, ph 6.5, félve bele egy csiga semmi baja utána bele egy beteg törpe gurámi (nem tudtam diagnosztizálni) kamilla tea és némi só kíséretében teljesen jól van, pár nap után vissza tettem a rendes akváriumba.
Persze van olyan hal amely lágy vizet szeret ezt alá lehet írni de Dr. Szita Géza írása alapján .....
pár dolog kiemelve:A zárójelben az én megjegyzésem!!
Dr. Szita Géza
1. A nitrifikációt a mikroorganizmusok Ca-ionok jelenlétében végzik, ami azt jelenti, hogy lágy vízben lassúbb a folyamat. (tehát lágyítják a baktériumok a vizet, a magnézium pedig a növényeknek jó)
2. A nitrifikáció folyamata a víz savasodásával jár. (tehát csökken a ph)
3. A vizek öntisztulásánál egyaránt fontos szerepet játszanak az anaerob (levegőtől elzárt) és az aerob (oxigén mellett) folyamatok.(Mindenhol csak a "Nitrifikáció" van pedig a "Denitrifikáció" épp olyan fontos
4.A nitrifikálók olyan aerob baktériumok, amelyek redukált szervetlen vegyületek (ammónia, nitrit) kémiai oxidációs energiáját hasznosítják., és a levegő szén-dioxidjával, mint egyedüli szénforrással, szénautotróf életmódot folytatnak.(tehát kell a co2 a vízbe egy másik irásából kiderül "Gázok hatása az akvárium biológiai egyensúlyára"
hogy pl egy 15nk 7,2ph, vagy egy 10nk 7.0 ph sok co2-t tartalmaz és a leírás utal rá hogy egy szódásüvegből elég pótolni"100 literre számítva maximum 2-3 deciliter szódavíz adása célszerű 2-3 naponként" (15nk-nál)
Nem linkelek, sok írása van a neten szinte bemagoltam az összeset és hasznosítom is, és sok összefügg egymással nézzetek utána. A vízlágyítás hülyeség, ha a baktériumok jól dolgoznak csökkentik a ph-t és a keménységet is.
Ebből adódóan olyan halakat kell tartani amik bírjak a keményebb vizet ha optimális egyensúlyt akarunk fenntartani. Anaerob folytam pedig csak porózus anyagban zajlik le, nálam ahogy sokaknál bevált a siporax.
A halhullás pedig ha folytatódik szerintem a razbórák a kemény víz, az ancinak kell fa az akváriumba mivel ha nem tud fát szopogatni bélcsavarodásban elpusztul az oké, de viszont ha van fa akkor meg egész nap azt szopogatja és akkor meg azért pusztul el én úgy oldottam meg hogy a fára vagy a közelébe dobok alga tablettát és úgy nem csak fát eszi mert algázni nem szeret.
Vagy van még egy hogy a 11 páncélos kavarja a talajt abból meg az anaerob bontásnál mérges gázok lehetnek kezdetben muszkarin, neurin ami mérgező a halaknak, végül is a denitrifikációt azt rothadásnak is mondhatjuk.
Dr. Szita Géza nagy koponya, de azért nem minden állítása szentírás. A lágy vizes halaknak lágyítani kell a vizet. Néhány faj képes alkalmazkodni a keményebb vízhez, néhány meg nem. Desztillált vizet nem tesz senki tisztán az akváriumbába, hanem csapvizet keverünk lágy vízzel, marad épp elég Ca a szűrőbaciknak. A szűrőbacik által elfogyasztott vízkeménység rendszeres vízcsere mellett nudli. Régen, amikor évente párszor cseréltek csak vizet, akkor tudott zűröket okozni a cserevízhez képest elmászott pH és keménység. Egyébként sokan teszteltek szűrőteljesítményt lágy vízben, és nincs benne hiba. A bacikon kívül még az egészséges növények is nagy ammóniazabálók.
Az akváriumba adagolt szódavíz meg inkább káros, mint hasznos. Ma már több tapasztalatunk van a CO2 adagolásról. A stabilitása sokkal fontosabb, mint egy instabil, ideiglenes nagy mennyiség. Egy szódafröccs legfeljebb egy órára emeli a CO2 szintet, utána gyorsan vissza is esik. Mire az élőlények alkalmazkodnának a bőséghez, már el is tűnt.
Egyébként nincs az az anci, amelyik éhen pusztul, ha van kaja az akváriumában. Alapvetően szégyellős halak, nappal ritkán táplálkoznak. Ha az orra elé dobod a kaját,persze nappal is rámozdul, de amúgy ha este forrázott zöldséget dobsz neki, reggel látni fogod hogy fogyott belőle.
"A nitrifikálók olyan aerob baktériumok, amelyek redukált szervetlen vegyületek (ammónia, nitrit) kémiai oxidációs energiáját hasznosítják., és a levegő szén-dioxidjával, mint egyedüli szénforrással, szénautotróf életmódot folytatnak."
Ez egy hülyeség. A nitrifikációt anaerob bacik végzik. Igen, szén-autotróf életmódot folytató baktériumokról van szó, amelyek oxigénhiányos környezetben élnek. Ettől függetlenül fakultatív anaerob baktériumok révén oxigéndús és oxigénhiányos környezetben egyaránt megélnek. Az anaerob szervezeteken belül olyan kemolitotróf baktériumokról beszélünk, amelyek energiaforrásként ugye főleg szénvegyületeket és ammóniát használnak fel, így azt hiszem, nyilvánvaló tehát, hogy hatékony munkájukhoz oxigénhiányos környezetre van szükség, ami egyenlő az anaerob környezettel. Az pedig, hogy valami anaerob, nem egyenlő az oxigénmentességgel.
"Platypus válasza:"
Az ancival kapcsolatban én két ancit vesztettem így régebben, de azt valószínű én toltam el puhább fa volt benn nekik, azóta vas fa van és rá vagy mellé dobok alga tablettát így akaratlanul is esznek etetés időben belőle. A co2 szintre persze van jobb alternatíva is a lényeg hogy fontos a co2 szint és keményebb vízben több van illetve jobban tartja. "A bacikon kívül még az egészséges növények is nagy ammóniazabálók." ezt pont egy Szita Géza fejtette ki egy írásában részletesen. Az hogy van olyan hal ami a lágy vizet szereti az természetes, írtam is fentebb annak lágyítani kell de tudni kell azt hogy nehezebben megy végbe a tisztulás és kevesebb a lágy vízben a co2. Az hogy a baktériumok menyire lágyítják a vizet normál körülmények között számomra kb egy hónap múlva derül ki addig jelenleg
13-as, a pihentetett vizem 20nk ha marad 13 én nem kell több lágy vizet vennem akkor én már elégedett vagyok. Zord körülmények között nálam működött a dolog.
A keményebb vízben a CO2 a növények számára nehezebben felvehető formában van(bikarbonát), így ez a mennyiség halottnak a csók. Hiába van több, ha nem hozzáférhető. A bacik CO2 igénye meg elhanyagolható a növényekéhez képest.
YourDestiny: A nitrifikációt aerob bacik végzik. Az ammóniát és a nitritet oxigén jelenlétében bontják a bacik. A denitrifikálók anaerobok. Ugyan fakultatív anaerobok, és nem purcannak ki az oxigéntől, de nem fognak nitrátot bontani, amíg oxigén is jut nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!