A megtervezett CO2 rendszer működőképes?
Egy teljesen házi készítésű CO2 rendszerről szeretnék kérni véleményt.
Van egy nagy szódásszifonom (asszem, hogy 3 literes) amibe vizet töltöttem, ameddig lehetett. Olyan fél liter szabad hely maradt benne.
A szifon kiengedő nyílására csatlakoztattam egy szilikon csövet, majd azt bevezettem az akváriumban lévő fejjel lefelé fordított az üveg falára rögzített befőttesüvegbe. Ez a befőttesüveg fél literes. A szerkezet hasonlít a harangos CO2 rendszerekhez, csak még nem tudom a beadagolandó CO" mennyiségét.
Van itthon egy kicsi vízpumpám is, amivel alulról egy enyhe vízmozgást tudok oda generálni, ezáltal segítve a CO2 beoldást. Éppen ma ültettem körbe tóalmával, hogy benője, és eltakarja valamilyen szinten.
Erre a rendszerre több éjszakám is elment. Gondolkoztam szon is, hogy átfúratom a palackot, majd egy megfelelő csonk kialakítása után egy ISTA reduktort csatlakoztatok. Hát ez nem az én pénztárcámhoz szabott megoldás még...
Mi a véleményetek a rendszerről?
még lenne pár:
A platánfának egy nagyon szép kérgét bele lehet tenni az akváriumba? A lehullajtott leveleit is? Sajnos nem tudok szárított levelekhez jutni, azok jók, amiket a földön találok?
A profito nagyon gyilkos a garnélákra? Mert ugye tartalmaz Cu ionokat is :S Van RC-profito-s tapasztalatotok? Az Easy Carbot nem merem már bevetni :D
Köszönöm a segítségeteket!
Vizet nem tennék a palackba, mert akkor szódát nyomna az akváriumba.
Jó sok patron kell bele, és ahogy csökken a nyomás, úgy utána mindig csak 1-1 patront kell utána pótolni.
Ha alapból (vízzel, szódának) 2-t csavarsz bele, akkor simán kezdheted 4-5 patronnal.
Az adagolását egy kis barkácsolással egyszerűen meg lehet oldani (viszonylag)
Platánkérget be lehet tenni akváriumba, megszínezi a vizet, de hát gondolom ha olyan jellegű az akvárium akkor ez inkább előny, mint hátrány.
Falevélből inkább tölgyfalevelet szoktam használni. Szárazat!
A profito nem hiszem, hogy káros lenne a garnikra.
A co2 adagolásról a múltkor találtam egy régi képet, ha megtalálom belinkelem, ha nem, és érdekel, akkor megpróbálom leírni, hogy működött.
1-2 drágább és olcsóbb megoldás, ha letekersz, vannak képek:
"Ha alapból (vízzel, szódának) 2-t csavarsz bele, akkor simán kezdheted 4-5 patronnal. "
4-5 patron? Elég merész elgondolás. Egyébként 1 patron 1 nap. És csak 250 a tescóban a patron. Ha vissza is váltod akkor minusz 70 forint. Nem drága, és kézenfekvő.
Semmi merész nincs benne!!!
Egy sima 1 literes szódás palackba vízzel együtt be lehet csavarni 1 patront. Víz nélkül lazán kibír 5 patront is, és 3-4 patronnal használtam!
Egy 3 literesbe szerintem alapból kell (vízzel együtt ) 2 patron.
Ha nincs benne víz, szinte elvész benne 3 patron!
Teljesen nyugodtan lehet kezdeni vagy 4 patronnal.
"
A szifon kiengedő nyílására csatlakoztattam egy szilikon csövet, majd azt bevezettem az akváriumban lévő fejjel lefelé fordított az üveg falára rögzített befőttesüvegbe. Ez a befőttesüveg fél literes. A szerkezet hasonlít a harangos CO2 rendszerekhez, csak még nem tudom a beadagolandó CO" mennyiségét."
hát kedves nemértő szerintem ne akarj kioktatni fizikából, mert lehet, hogy nekem kellene, és képesítésem is lenne rá...
itt egy erősen stilizált kép a rendszerről:
amikor kiengedem a gázt a szifonból, akkor annak lecsökken a nyomása, mert a csőben lévő nyomás nem magas relatívan.
a vízzel telt, lefelé fordított, nyitott aljú (normál helyzetben tetejű) -lásd: nincs rajta a kupakja- befőttes üvegbe engedem bele a gázt. a gáz lent marad a víz alatt, mert a befőttesüveg meggátolja, hogy felemelkedjen. a gáz érintkezik a víz felületével, ezáltal helyet adva a feloldódásnak.
így tisztán fogalmaztam meg?
a víz azért van benne, mert a rendszerem harangos, és itt gondot jelent a nem CO2 gáz(levegő) a palackban, mivel nem tud reagálni, ezáltal feloldódni a vízben.
a víz ezt kiszorítja. egy idővel a víz megtelítődik teljesen CO2 gázzal, és nem fogja elnyelni.
a szárát kivettem a szifonból. emiatt csak a gáz halmazállapotú részt engedi ki, nincs aminek a segítségével felhozza a folyadékot.
a szifonom úgy gondolom, hogy 3 literes. a kedvedért megmérem majd, de nem hiszom, hogy sok értelme lenne.
ahogy az utolsó mondta, elvész benne a CO2 gáz. részben ez az oka. ha lenne egy olyan vákuum szivattyúm, ami ki tudná szedni belőle az összes levegőt, és a formáját meg is tartaná, akkor nem lenne gondom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!