Fekete ecsetalga, mivel lehet megszüntetni?
Hétvégére tervezek egy nagyobb takarítást, a növényeket is kiszedegetem, amit lehet, a vasfát is kiemelem, újrakötözöm a mohákat, mert eléggé megnőttek. 2 hónapos az aki, idáig nem volt talajporszívózás, szóval azt is megpróbálom, már amennyire a gyep (elatine) engedi.
Az alga még csak néhány levélen van, de nem szeretném, hogy terjedjen.
Sok helyen írják a co2-t is, de azt egyelőre nem szeretnék az akváriumba. Komolyan olyan nagy szerepe van abban, hogy az ecsetalga megszűnjön?
Egyébként kíváncsi lennék, hogy mi idézhette elő a megjelenését. Több változás is volt, mielőtt megjelent.
1. Esőztető helyett lily pipe került be
2. Elkezdtem Seachem Prime-ot (vízelőkészítő), és Seachem Stability-t (baktáriumkultúra) használni
3. Bekerült néhány új növény
4. Bekerült néhány kicsi kő
5. Bekerült néhány új hal
Most rendeltem Ph és No3 tesztet, kíváncsi vagyok az eredményekre...
Hát lehet, hogy behurcoltad valamivel.
Ecettel próbáltam először a kövekről lemosni, de attól nem jött le.
Aztán egy műanyag dobozba töltöttem tömény Hypót, és abba áztattam a köveket egy órára, utána lemostam vízzel, úgy lejött szépen.
A növényeket 1-2 másodpercre híg, 20%-os Hpós vízbe lógattam, utána lemostam csap alatt őket. Anubiasok jól bírták, de a vékony levelű növények lekopaszodtak részben, viszont 2 hét mulva regenerálódtak és visszanőttek a leveleik.
Az akváriumot kiöntöttem, átmostam hypós szivaccsal, utána sima vízzel is jól. Aztán feltöltöttem friss csapvízzel, beleraktam a növényeket, köveket és kicsit hagytam úgy. De még éreztem a hypószagot benne.
Később leszívtam az egész vizet, aztán beleöntöttem állott vizet, amennyi volt félretéve, hát olyan 30 liter, egy hordóban. Ez pár napos állott víz volt.
A szűrőt is kimostam és raktam bele aktiv szenet, hogyha van benne méreganyag, azt kösse meg.
Néhány nap mulva visszadobáltam bele a halakat. Féltem, hogy a halaknak bajuk lesz, de egész jól bírták. Így egyenként raktam át őket és néztem, hogy mit szólnak hozzá.
Drasztikus, tudom.
Biztos lehet másképpen is, pl lekapcsolod a fényt, de úgy mindig fog benne maradni egy kicsi, ami utána fényre újra elkezd nőni. Szerintem az aktiv szén is segít kiszűrni a spórákat. Nem biztos, ezt csak gondolom. Viszont főleg a hypó az ami kinyírja őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!