Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Milyen hatásai vannak a kék...

Zakos kérdése:

Milyen hatásai vannak a kék spektrumú fénycsőnek?

Figyelt kérdés
Tegnap vettem egy új fénycsövet. Azt hittem, hogy valami standard, de ahogy beüzemeltem, láttam, hogy kék fényt ad. Hallottam, hogy nem használják édesvízi akváriumban, meg hogy káros hatásai is vannak. Kifejtené valaki nekem?

2013. febr. 16. 18:43
1 2
 1/12 _.-Akv-._ ***** válasza:
Nem nagyon értek hozzá, de úgytudom hogy vagy nem jó a növényeknek, vagy algásít a nemjó fénycső. De várj meg valakit aki ért is hozzá, nekem a fénycsöves tudásom ott kifújt, hogy a daylight, meg a plant csövek jók a növényeknek :D
2013. febr. 16. 18:55
 2/12 Darkkingdom ***** válasza:
A kék spektrumú csövektől Bokrosodnak a növények a piros pedig felfelé húzza őket!
2013. febr. 16. 19:06
 3/12 Darkkingdom ***** válasza:

Vagy lehet forditva.. most elbizonytalanodtam...

dee... A vörös és a kék, a két spektrumhatár, a kék a szárra és a levelekre, míg a vörös a gyökérzetre hat pozitívan..

2013. febr. 16. 19:17
 4/12 anonim ***** válasza:
hát nekem kék spektrumú van , a növényeim meg nőnek mint a gomba, nem bírom elajándékozni őket :)
2013. febr. 16. 19:27
 5/12 anonim ***** válasza:
Tökéletes a kék spektrumú is, ha tetszik a fénye. Nekem egy 40 literes akváriumba volt 1,5 évig 15w-os sylvania aquastar, 10000kelvines. Nekem tetszett a növények nőttek nem volt vele semmi gond, de azóta szereztem hozzá egy 15w-os 4000kelvines csövet, így valamennyivel szebb a színe:) Viszont a növényeknek a kék és a piros spektrum egyaránt fontos.
2013. febr. 16. 19:34
 6/12 YourDestiny ***** válasza:

Darkkingdom: fordítva :) Kék alatt nyúlnak.

Az a kérdés, mennyire kék. Ha csak kékes, akkor nincs gond. Mellette van kellő mennyiségű piros spektrum is, ami kell a fotoszintézishez.

Ha viszont téngeri kék, az egyedül alkalmatlan édezvízi akvárium felé, csak kombinálva megfelelő. Az, hogy algásít-e... nos, sokan mondják, hogy igen, és óva intenek az ilyen aktínikus kék fénycsövektől. De álljunk csak meg egy percere.

Elsősorban a szűrés az, ami fontos szerepet játszik az alga témában. Ha jó, akkor nincs ammónia, ezáltal nincs algainvázió, így az algásodás minimális, kivéve, ha erős a fény és kevés a növény. Saját tapasztalatomból írom, hogy az erős fény sokkal jobban vonzza az algákat, mint a full kék spektrum. A sügeresem felett Hailea Fresh Water - Sylvania Coralstar duó működik. Hátul van az aktínikus kék, ahol alga egy szál sincs. Elöl van a fehér (daylight) fény, aminek a fényereje kb. Sylvania háromszorosa, és itt-ott látok feltévedni az üvegre egy kevés pontalgát. Szóval összességében ha enyhén kékes fénycsöved van, mint az Osram 880, Sera Blue Sky, stb. akkor nem kell megijedni, mert teljesen rendben van.

2013. febr. 16. 20:39
 7/12 YourDestiny ***** válasza:
A vége lemaradt: ha viszont nagyon erős kék, azaz tengeri akváriumhoz tervezett fénycső, az nem lesz jó, ugyanis a kék spektrumon kívül semmi mást nem sugároz, avagy a gyenge fényerő miatti barna alga várható, valamint a növények pusztulása is vele jár.
2013. febr. 16. 20:44
 8/12 Darkkingdom ***** válasza:
YourDestiny: Köszönöm :) Kicsit belekeveredtem de így már egyenes a dolog :)
2013. febr. 16. 20:56
 9/12 anonim ***** válasza:

Szobanövényeknél pl

Eleinte amikor vegetációs fázis van, ha arra mész, hogy megerősödjön és minél több gyökere legyen, akkor 12-18 órát állítasz be kék fénnyel.

Viszont ha azt akarod, hogy most már hagyja abba, kezdjen el virágozni, akkor leveszed 8 órára és beraksz neki egy vöröses fényt, amit virágzáshoz tud jól használni, a növekedéshez viszont nem.

Akváriumban a kék alatt ilyen katonásan nőnek:

[link]

és a vörös fény alatt terjednek inkább oldalra:

[link]

Hogy mi mennyire algásodik, az inkább a fényerősségtől függ, habár a vörössel a zöldalgát el tudtam tüntetni, de az erőszakos ecsetalgát azt semmivel :D

2013. febr. 16. 21:50
 10/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Hát ez full kék, szóval maszek módon berakok mellé egy daylightot is.
2013. febr. 16. 21:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!