50 literes akvinál, tetratech ex 600-al szűrve (gyári
szűrőanyaggal) sok növénnyel (30tő valiznéria,10
gömbmoha, három öklömnyi jávai moha) Mi a baj?
2013. jan. 24. 22:59
Ha csak a három Betta lányod van, akkor nem a szűréssel és nem is a vízcserével van gond. Az akvárium bejáratása megvolt? Keménység, pH milyen érték? A tubifexet hanyagold egy darabig, a Betták érzékeny gyomrú halak, szokott baj lenni vele. Inkább élő bolhát adj nekik, vagy fagyasztott artemiát.
2013. jan. 24. 23:29
3/10 A kérdező kommentje:
Mindent elvégeztem a nagykönyv szerint.Akkor még a tubifex lehet a gond köszi.Gondoltam már én is egyébként rá,hogy túl egyoldalúan etetek.
Lehet még a víz is túl kemény vagy lúgos.
2013. jan. 24. 23:45
Tudtommal lány bettákat se tanácsos együtt tartani. Ám ha javasolhatom, a biolabdát dobd ki a szűrőből a szemétbe, mert csak a helyet foglalja. Tudom, azt hiszed az is valami, de az összes bogyó egybevéve legfeljebb annyit ér, mind egy kecskesz@r méretű szivacsdarabka. Mechanikailag ér valamit, arra meg van egy csomó más a szűrőben.
2013. jan. 25. 00:09
6/10 anonim válasza:
"Ha túl sok a növény -erős világítás hatására - oxigén túltelítettség keletkezhet, ami a különösen fiatal halakra lehet veszélyes, ún. légbuborék betegség okozója is lehet.Sötétben vagy éjjel a túl sok növény légzése során pedig oxigénhiány és túlzott Co2 telítettség alakulhat ki."
Horn Péter-Zsilinszky Sándor: Akvarisztika 26.old
Szerencsére nálad nincs sok hal, de erre is figyelj majd.
A vizet hogy cseréled? Csapvizet állni hagyod 1 vödörbe 1-2 napot?
2013. jan. 25. 09:28
Az akvarisztika fejlődik, a Horn-Zsilinszky könyv 1970-ben íródott, sok információja elavult. Nem kell félni az oxigén túltelítettségtől. A high-tech növényes akváriumokban csak úgy gyöngyöznek a növények az oxigéntől, mégsem kapnak légbuborékot a halak. Az embóliát a nitrogén okozza, és két helyzetben tipikus betegség: csapból frissen kiengedett cserevíznél és ha kerti tóba nagy melegben hideg cserevizet töltenek, ami hirtelen melegszik fel.
A szűrőanyaggal kapcsolatban egyébként tényleg érdemes lenne fejlesztened, mert így nem használod ki a pöpec szűrőd lehetőségeit. A gyári szűrőanyagai nem sokat érnek.
2013. jan. 25. 11:49
8/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat.Kicsit jobban belezavarodtam:)de amit levontam az az ,hogy kemény a víz az biztos,egyoldalúan etetek ,szűrőanyag csere:)mindenkinek zöld(ha ez egyáltalán számít)és ezutánis az lesz ha ír még valaki valami hasznosat.
Én csak reménykedve kérdezem meg: ugye a gyárilag kapott szenet nem használtad? Felesleges elpazarolni, kémiai szűrőanyag. Annak a helyére is tegyél biot. A perlonvattát szintén ne használd, mert a szűrő hajlamos részlegesen bypass-olni miatta, ami nem jó. Két szivacs és a gyári kerámia alul, amit érdemes használni.
2013. jan. 27. 10:59
10/10 A kérdező kommentje:
Szenet kivettem,a perlonvattát ki fogom:)A legközelebbi tisztításnál.Köszi.
Kapcsolódó kérdések: