A halaknak van memóriájuk?
A legfrissebb vizsgálatok eredménye szerint a halak korántsem háromperces memóriával rendelkeznek, hanem betanított dolgokat akár öt hónapig is képesek megjegyezni.
Megdőlt az a közkeletű nézet, hogy a halak memóriája pocsék. Izraeli kutatók egy hónapon át tréningeztek arra halakat, hogy egy bizonyos hang a táplálékadást jelentse számukra. Ezután elengedték a halakat a tenger egy bizonyos pontján, de öt hónap után újra azt a hangot ismételgették a halaknak, és ők szépen megjelentek a táplálékért.
Egy másik kísérlet abból állt, hogy aranyhalaknak megtanították, hogy a nap bizonyos órájában egy kallantyú mozgatásával juthatnak táplálékhoz. A halak mindig a megfelelő időben mozgatták a kallantyút, tehát még az időérzékük is kiváló, nem csak a memóriájuk.
Azt tudja az agyuk, amire természetes körülmények között szükségük van az életben maradáshoz.
Pl biztos nem tudnák megjegyezni egy pakli kártya lapjainak a sorrendjét.
Vagy mint a patkányteszteknél, nem tudnák megjegyezni a kivezető utat egy labirintusból.
A patkányoknak jó teszt, mert olyan az életmódjuk, de halakra nem alkalmazható.
Azt, hogy ki ad nekik enni, mikor, milyen dobozból, vagy meddig tart a territórium, stb, ilyeneket viszont könnyen tanulnak, és nehezen felejtenek el.
A bohóchalamnak kb 1-2 hetes memóriája van, mert amikor betanították támadni, addig támadott engem. Aztán meg elfelejtette. Meg egyszer betanítottam, hogy beleússzon a pohárba kajáért, belefagyasztottam a kaját
Aztán meg már beúszott kaja nélkül is, de 1 hét mulva már nem. Elfelejtette :/
A gébem is 1 hétig haragudott rám, amikor átraktam másik akváriumba, és most megint átraktam, megint bújkál, de el fogja felejteni egy hét mulva. Remélem :)
A múlt heti vízcserénél véletlenül kiszippantottam az egyik halamat is a csővel, és tökre bepánikoltam, hogy jaj szegény halam, milyen trauma érte.
Erre jött az öcsém, és közölte, hogy a halaknak 5 mp-es memóriájuk van...
"1-2-3-4-5, ennyi. Látod, már nem is haragszik rád" :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!