A halaknak mennyire van eszük, memóriájuk?
Hogy kifogják őket a horgászok, és vissza dobják őket, és mégis utána is simán bekajálják a horgot.
Horgász szomszédom mondta, hogy egy nap kifogott egy kishalat, vissza dobta, kb. 5 perc múlva megint kifogta. Majd a 2 óra múlva megint ugyan azt a halat kifogta.
Szerinte a halaknak nincs ahhoz eszük, hogy felfogják, hogy horog=veszély.
Igaz ez?
Nem tudom, de az én halaim mondjuk tudják, hogy ha ott motoszkálok az akvárium előtt, akkor valószínüleg kaja lesz. Mindig oda csoportusulnak, ahol a kezemet látják mozogni, követik. A megvételtől számított kb 4-5 napig ezt még nem csinálják, de idővel megtanulják, hogy ha jön a kéz, jön a kaja is (persze nem mindig, van hogy más miatt motoszkálok de ők ettől függetlenül kaját várnak :)).
Meg pl vannak halak, akik párban élnek (pl ő ilyen: [link] ). Ezeknél ha a pár egyik fele meghal, akkor a másik többé nem választ magának másik párt, hanem hamarosam ő is elpusztul. Ugy tűnik "emlékszik" arra, hogy neki meghalt a párja.
Amugy jó kérdés, fogalmam sincs mi az igazság, ezek amiket írtam csak észrevételek, példák.
Egy etológiai kísérletben paradicsomhalakat tanítottak meg "félni" egy aranyhaltól. Az aranyhaltól alapból egyáltalán nem félnek, semlegesen fogadják. Ezeket a halakat átverték, hogy azt higgyék, az aranyhal veszélyes. Hónapok múlva is menekültek az aranyhal elől, méghozzá úgy, hogy a köztes időben nem erősítették meg ezt a viselkedést.
A három másodperces memória egy másik kísérlet súlyos újságírói félreértelmezése. Egy olyan helyzetben, ahol a halnak irányokat kellett megjegyezni, tényleg 3 mp volt a memóriájuk. Ez annyira nem is meglepő, a természetben egy aranyhalnak nem kell irányokkal foglalkoznia. Ez egy számukra teljesen idegen feladat volt.
Na most a horognál az a kérdés, hogy egyáltalán tudják-e érzékelni a horgot. A látásuk pocsék. A horognak nincs szaga. Ha meg már tapintják, akkor már késő. A csalianyaghoz nem tudják kötni, hiszen azt az anyagot máskor gond nélkül megehetik, pl. az etetőanyagban. A halak pedig mindig halálosan éhesek, hiszen a természetben egyáltalán nem biztos, hogy legközelebb is lesz mit enniük.
Ahogy Platypus mondta, a halak memóriája jó.
A halak tökéletesen felfogják, hogy a horog veszélyes. Egy természetes vízben, ha egy halat megakasztottál, azt a környéken soha többé nem fogod meg. Utána már óvatosabb lesz. Viszont vannak mesterséges tavak, agyonra telepítve, hogy a hülye is fogjon halat (persze haza nem viheti), na ott a kiéhezett szerencsétlenek zabálnak, ott valóban ki lehet egyet fogni naponta többször is. Tudja ő is, hogy horog, de az éhség erősebb.
ha te halnál éhen, azt a gyümölcsöt is megennéd, amire azt mondják, hogy mérgezett.
amúgy én nem azt vettem észre a halaimon, mert akváriumunk is van, meg tavunk, hogy olyan felejtékenyek lennének. pl. a kezemtől nem félnek, de a hálótól, amivel fogom ki őket igen. S a tavi halak is, mikor oda megyek, tudják, h kapnak kaját
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!