Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » A guppijaimnak és a neonhalaim...

A guppijaimnak és a neonhalaimnak nagyon gyorsan jár a kopoltyujuk és lefelé néznek az akvárium aljára és néha megrázzák magukat,3 már el is pusztult.50literben 20an vannak, éjjel is megy a szuro és a levegozteto,24fokos víz. Mi a baj?

Figyelt kérdés
2009. aug. 26. 09:07
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Most vettem észre hogy néhánynak ki van fehéredve a szája és dudoros.
2009. aug. 26. 09:18
 2/14 anonim ***** válasza:
Betegek. :(
2009. aug. 26. 09:21
 3/14 anonim ***** válasza:
Meleg a víz.Vedd vissza 20-22 fokra Hütsd akár jégkockával is.Nézd meg a viz keménységét. a lágyabb vizet szeretik,el vannak az akvárium keményebb vizébe is,de akkor alacsonyabb hőmérsékleten.Nagyobb hőmérsékleten növekszik az anyagcseréjük ezáltal az oxigén felvételük is valószinüleg ezt a levegőztető ezt a teljesítmény már nem birja.Ahhoz sokan vannak!
2009. aug. 26. 09:26
 4/14 anonim ***** válasza:
Azt hogy milyen betegség,azt sajnos nem tudom.Mikor volt vízcsere?(30-50%os?)De egy dolgot biztsan tudok;A 24fok az ideális ha sima neonokrol beszélünk(kék neon),ha meg vörösneonrol akkor kevés ,bár,azthiszem azoknak is jó a 24...szoval a víz ideális,nehogy hűtsd.És a guppik és a neonok is elférnek kis helyen.Nem akkora baj az h 20an vannak.De azért tényleg kicsit sok,de ezt még elbírja a levegőztető.Itt a betegséggel van a baj.Reméljük vki tudja mien betegség és tud gyógymódot.Ha meg nem,akkor irány a kereskedés,és mondel ezt az eladónak és hogy mivel kezeld kérdezd meg,és ad vmi szert.A legjobb gyógyszerei a SERA-nak vannak,de ahoz készitened kell a pénztárcádat rendesen...
2009. aug. 26. 09:45
 5/14 anonim ***** válasza:

Ez [link] és ez [link] alapján a még 24 fok optimális mindkét fajnak.

Egy próbát megér ez a lehűtés, de a fehéredést és a dudorokat biztos, hogy nem ez okozza. Inkább valami betegség tünete lehet.

Nálam most is 27 fokos a (kemény, 20nk fölötti) víz, sőt a kánikulában 29-30-re is fölment már, de így is jól elvannak a neonok és a guppik is. Szűrő megy, levegőztető nincs!

Kb 20 éve tartok halakat és vegyész a végzettségem, de erről a vízkeménység-oxigéntartalom összefüggésről még nem hallottam...

2009. aug. 26. 09:57
 6/14 anonim ***** válasza:

Ja igen! (Látom időközben jött előttem még egy válasz), én is vízcserét javasolnék először is. Kb az akvárium vizének harmadát, felét lecserélném. Aztán ha magától nem javul a helyzet, akkor jöhetnek a gyógyszerek.

Azért nem olyan drága az, főleg hogy 50 literes csak az akvárium, abba nem kell olyan sok. Egy fiola jobb fajta (pl Sera-s) gyógyszer 1000-2000Ft körül van, de az több száz liter vízhez elég.

2009. aug. 26. 10:02
 7/14 anonim ***** válasza:

A létszámról meg annyit, hogy nem szerencsés, de mivel kis testű halakról van szó, még elfér ennyi ekkora akváriumban. De több már ne legyen!

(Bocsi, hogy három választ külön küldtem el egymás után, csak közben jutottak eszembe a dolgok. :))

2009. aug. 26. 10:06
 8/14 A kérdező kommentje:
Koszi a válaszokat. Szerintem se a vízzel van a gond,már elég rég megvoltak,eddig soha nem voltak betegek a halaim, vizet is rendszeresen cserélek és kezdo sem vagyok az akvarisztikában,de ilyennel még nem találkoztam.
2009. aug. 26. 14:14
 9/14 anonim ***** válasza:

Szia!

Nekem van egy tippem,hogy mi lehet a baja!Baktériumos fertőzés!Columnaris baktérium okozza!Tünetek a száj,uszonyok fehér elszíneződése.Gyorsan terjedő baktérium!A halak imbolyogva lebegnek a vízfelszín közelében.A túl lúgos víz miatt alakul ki.Kezelésükre a Sera Baktopur ajánlott,az adagolást,a dobozra rá van írva,mert az függ az akvárium méretétől is!És persze vízcsere ajánlott.

De talán jön erre valaki,aki tud valami más információt adni neked!Nekem ez a tippem,a leírásod alapján!

2009. aug. 26. 16:49
 10/14 anonim ***** válasza:
Nem meleg nekik a 24 fokos víz.
2009. aug. 26. 19:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!