Adott egy kis akksi. Nincs benne se szűrő. Ha 3 naponta lecserélném a víz 50%-át, akkor az jó lenne a halaknak?
De miért? Kíváncsi lennék rá.
Pedig nem hagynám a káros anyagok felhalmozódását. Akkor nem értem mi lehet gond?
Valami lemaradhatott. "se szűrő,....."
De egyébként nem. Amiben halat tartasz, abban kell lennie szűrőnek, nincs mese. Valaminek meg kell mozgatnia a vizet, és fontos ahhoz is, hogy ún. "akváriumi víz" legyen benne (lebontó bacik stb). A vízcserét a vízben felgyűlt káros anyag koncentráció miatt csinálják, nem a tisztaság miatt.
Remélem minimum 30l-es az akváriumod, az alatt nem szabad halat tartani (törvény is tiltja).
Ha akváriumot szeretnél otthonra, javaslom az akvarista.hu e-bookjait kezdésnek, sok kérdésre választ kapsz.
Ja értem már. Nem nagy akváriumról lenne szó, sőt még kicsi is.
Valami lemaradhatott. "se szűrő,....."
se szűrő...se fűtő...
Dehogy még nincsenek halaim, csak érdeklődtem, mert a boltba azt mondták, hogy ilyen esetben nem szükséges szűrő.
2-3 halat terveztem (még nem tudom ilyet). A boltban ennyi halnak egy 20l akksit ajánlottak.
Aranyszabály hogy boltosokra NEM SZABAD HALLGATNI. A lelkiismeretes boltos ritka, mint a fehér holló. Ha tudni akarsz valamit, inkább itt kérdezd meg, vagy valamelyik nagy akvarisztikai honlapon, ahol értenek is hozzá.
20l-ben maximum garnélát tarthatsz, meg csigát. De szűrő mindenhova kell, még egy "csak" növényes akváriumba is.
A fűtő se árt, de azt bizonyos estekben el lehet hagyni (pl. nálatok otthon stabilan 20 fok fölött van a hőmérséklet, és nincs nagy ingadozás)
Hány ampéros az akku? :-)
Ám egyértelműen nem a válsz. Azok a bizonyos méreganyagok néhány óra alatt felhalmozódnak. A sok hirtelen változás szanaszét stresszelné a halat. Kiegyensúlyozott, folyamatos nitrifikációra, és egy stabil biológiai egyensúlyre van szükség.
A halak folyamatosan termelik az ammóniát, amit azonnal ki kell vonni a vízből, szóval 10 percenként is csinálhatnál vízcserét szűrő nélkül.
Egyébként arra is roppant kíváncsi lennék, milyen halat tudtak ajánlani 20 literbe, amiből lehet 2-3 db-ot tartani.
Én nemigazán ismerek ilyen halat, aminek ez megfelelő lenne.
Pedig jó sokfélét ismerek.
Egyszerűen: a szűrő egy jótékony baktériumközeg, abban telepednek meg azok a baktériumok ami életre alkalmassá teszi a csapvizet. Nélküle a víz állattartásra alkalmatlan. A vízcserékkel semmit nem oldassz meg, ezt gondolom te is belátod.
Üdv,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!