Milyen szűrőt használjak egy ilyen akváriumhoz?
Ilyen formájú akváriumot csináltattam 120x120x35 ös méretben [link]
Már a nappaliba van bent, csináltatva van fölé lámpa is, a talajt és a díszeket már megvettem csak azt nem tudom, hogy milyen szűrőt vegyek hozzá.
Vasfát, köveket és jávai mohát és még egy féle mohát vettem plusz 10cserép növényt (nem tudom a nevét a növénynek:S) Nano halakat akarok bele rakni!
akkor olyan kell ami 1500litert forgat óránként? gondolom csak külső szűrő jöhet szóba ugye?! mennyire lesz hangos? megéri a drágábbat venni, hogy halkabb legyen ?
Amúgy a vasfák lassan 2 hónapja áznak és még színeznek picit:S meddig fog színezni ?:S
2 db ilyent vennék hozzá:
Vagy 2 ilyet:
Telepakolnám minőségi szűrőanyaggal, és annyi.
Igazából kb ez az alap, de határ a csillagos ég.
2 db ot azért jobb venni, mert ha bedöglik az egyik, akkor is megmarad a fele szűrés, így biztonságosabb.
Ezeknek a nagyobb teljesítményű szűrőknek már van egy hallható búgásuk, de nem vészes.
Ekkora akváriumhoz csak külsőt érdemes venni.
A nitrifiokáló baktériumoknak, kell egy bizonyos áramlás, az s jó ha kicsi, az se, ha nagy.
A "benga" szűrőknek az átmérője is nagyobb, így a vízáramlás a nagyobb keresztmetszeten keresztül pont ideális mértékű lesz.
Erre van tervezve.
A hordós szűrő (zárt rendszerű) egyrészt nem túl esztétikus egy nappali közepén, másrészt a jó nagy tartály szintén működésképtele.
Ez ugyanis egy zárt rendszer lenne, amit egy bizonyos méret fölött képtelenség zárttá tenni! Rengeteg baj van a légtelenítéssel.
A szűrőakvárium szintén nem opció. Oldalra nem lehet tenni, alsópolcosra kéne csinálni.
Ahhoz alapból meg kellett volna fúrni az akvárium oldalát.
Ezen kívül ha számít, hogy egy külsőnek mekkora a hangja, akkor szóba se jöhet egy nyitott rendszerű alsópolcos szűrőakvárium, az kb 50-szer hangosabb, mint akármelyik külső.
És akkor még nem beszéltünk a mechanikai szűrésről, amire szintén alkalmatlan.
Még ha jócskán túlméretezett vízpumpák hajtanák is, egy valamire való szűrőakvárium mondjuk 100 literes.
Ha 100 liternyi szűrőközeg rendesen beáll, csak csörgedezni fog a víz.
Van még hova fejlődni...
Tény, hogy a nagyobb erejű külsőhöz nagyobb tartály jár, de a teljesítménye azért nem fog ugyanarra a szintre esni szűrőtöltettel feltöltött állapotban, mint az egy szérián belüli egyel kisebb testvérnek.
Megoldás lenne itt bőven, a gond akkor kezdődik, ha asztalakvárium akar lenni. Mert ha nem az, csak a méretei ilyen furák, akkor nincs gáz. Viszont ki akarna ilyen lapos cuccot, hacsak nem dísznek szánja egy helyiség közepébe?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!