Guppikkal kapcsolatos probléma, betegség?!
Sziasztok.
A párommal együtt van egy akváriumunk, ő gyerekkora óta tart halakat, és sosem volt gondja velük. Mindig ugyanazokat a fajtákat. Ez egy új akvárium, amit közösen "rendeztünk be", tehát csak újonnan vásárolt halak vannak benne.
A guppikkal van a probléma. Elvileg ők a legigénytelenebb halak közé tartoznak, de nálunk döglenek, mint a legyek. Szeptemberben vettünk 3 fiút és 6 lányt, ebből összesen 1 fiú maradt életben. Ezután többször vettünk utánpótlást, de folyamatosan halnak.
A problémájuk: a víz felületén maradnak, szaporán levegőért kapkodva. Az uszonyuk hegyes végű lesz, de nem átlátszó, ugyanolyan színe van, és nem is hiányoznak belőle darabok, csupán nem nyitják ki. Mintha nem tudnák kinyitni. Pár napig szenvednek így, aztán meghalnak. Mielőtt elkezdődik ez az állapot, kezdenek lesoványodni, és az uszonyukon látható, ahogy egyre keskenyebb lesz.
Korábban nem gondoltuk, hogy valami komoly baj lenne, új vízbe kerüléskor előfordul, hogy 1-2 elpusztul sajnos, de ez már régen túl sok.
Néhány egyéb infó: plattikat, neonhalakat, pingvin tetrákat és harcsákat tartunk mellettük, mind tökéletesen boldogok, nőnek, híznak, a plattiknak még kishalaik is születtek (egyébként 3x voltak kis guppik is szeptember óta, de azok mind elpusztultak).
A víz állapota megfelelő kellene, hogy legyen, mert a felsorolt halak közül a guppik a legigénytelenebbek. Hetente van részleges vízcsere, az akvárium kap elég fényt és oxigént, mert a növények pl. igen gyors tempóban nőnek.
Nem etetjük túl őket - tudom, hogy a megmaradó és megrohadó kaja okozhat fertőzést, de nem kapnak olyan mennyiséget, amit ne tudnának megenni.
Főleg a lány guppik pusztulnak, az utánpótlásból is.
Ötletek? A segítséget előre is köszönjük!
A guppik betegségben pusztultak el, a kórokozó neve Oodinium limneticum (bársonybetegség). Guppikra kifejezetten veszélyes, ezért nem pusztult el a többi hal.
Viszont amit eddig elmondtak, az mind helytálló - ez a kórokozó MINDEN akváriumban jelen van, de csak a legyengült halakat támadja meg. A legyengülés oka a rossz vízminőség, az pedig az elégtelen szűréstől van.
15 év alatt rengeteget fejlődött az akvarisztika, régen az ilyen elhullásokat természetesként kezelték, cserélődött az állomány, úgy gondolták ez a normális. Ma már tudjuk, hogy közel sem, hanem mérgezés végez a halakkal.
Tehát ha normálisan működő akváriumot szeretnétek, új külső és belső szűrő kell, ami ilyen méretű akváriumhoz bizony már nem olcsó mulatság (legalább 40 ezer forint beruházás).
Ezen felül részleges vízcseréket is kellene csinálni hetente, mondjuk 30 litert hetente.
Maga a betegség parakillel és sötétítéssel (a kórokozók a fényt is energiaként használják fel) szüntethető meg, de csak megfelelő vízminőség esetén gyógyulnak meg a halak (vízcserék és szűrés).
Köszönöm a válaszokat!
A betegségnek rögtön utánanézek. Eddig rengeteg angol fórumon keresgéltem a tünetek alapján, de semmi eredménnyel.
A szűrős problémát nem értem. 15 évig komolyan nem volt baj ugyanezzel a szűrővel, ugyanebben az akváriumban. Akkor most miért lenne? Valamint a többi hal miért érzi jól magát a vízben, ha a víz minősége rossz? A plattik pl. jóval érzékenyebbek a rossz vízminőségre, mint a guppik. Nem értetlenkedni szeretnék, csak kíváncsi vagyok :)
Részleges vízcsere van hetente, ezt írtam is talán :)
Egyébként új szűrő vásárlása nem gond, telik rá, ha valóban ez a megoldás.
Még valami:
Rákerestem a bársonybetegségre, és a meghatározásánál a következőket állítja: "Affected fish rub against hard objects and plants, hang in the corners of the aquarium. Fine yellow or grey film appears on the skin, fins are held to the body, inter-ray tissue disintegrates, the skin peels away."
Ezekből a tünetekből a mi guppijainkra egy sem jellemző; nem a sarkokban lebegnek, hanem a felszínen, a pikkelyeiken nem látszik semmiféle szürkés-fehéres-sárga réteg (mint mondtam, a színük ugyanolyan szép élénk maradt), nem dörgölőznek semmihez! Az úszóikból pedig csak a farokúszókat szorítják össze, semmi mást, valamint semmilyen jele nincs hámlásnak. Biztos, hogy erről a betegségről van szó...?
Tényleg nem kötekedni akarok, de nagyon aggódom miattuk, és nem akarom őket esetlegesen a nem megfelelő betegségre kezelni!
szerintem vagy a genetika vagy pedig a rossz vízminőség miatt kialakuló betegség lesz a ludas, viszont utóbbival csak annyi a gond, hogy ha csak ez lenne az oka a dolognak akkor nem csak a guppikat érintené hanem a többi hal is valamilyen módon jelezne.
mindenképp vigyél be az üzletbe vízmintát és kérdezd meg csinálnának e teljes körű víztesztet (ha nem akkor vegyél minden fontos értékhez külön csepegtetős cuccost vagy egy készletet). ha minden ok akkor marad a genetika és nincs gond a szűréssel. de ha akárcsak egy érték nem stimmel (na jó ph eltérhet a kívánatostól valamennyire, mert elég nehéz jól belőni) akkor a szűréssel lesz a gond.
de szerintem is érdemes egy külső szűrőt beszerezni (ez már azért nem nettó 100 liter:)), nem is feltétlen kell magát a gyári szűrőt megvenni. vannak jól működő DIY külsők is :)
Ma megyünk állatkereskedésbe, szerintem veszünk vízteszt-szettet is, meg megérdeklődjük ott is, milyen betegség lehet ez.
További tippeket, véleményeket is szívesen várunk, és még egyszer köszi mindenkinek a válaszát!!
A betegségek tünetei halanként és a súlyosságtól függően változnak, a leírások általánosak, nem szó szerint kell értelmezni. A bársonybetegség olyan vékony hártya, ami szabad szemmel szinte észrevehetetlen, nagyon nehezen felismerhető. Az pedig, hogy hol lebeg a hal mindegy, a lényeg, hogy apatikusan viselkedik. A döntő viszont a farok összehúzása - ez egyértelműen parazitákra utal, a kezelés tehát mindenképpen hatásos lesz.
Az tévhit, hogy a guppik mindent kibírnak, bár a vízparaméterek szempontjából nagyon alkalmazkodóak, a betegségek és a genetikai bajok nagyon hamar legyűrik őket. Ráadásul mondtam, hogy ez a betegség rájuk kifejezetten veszélyes.
A szűrősről... Nagyon kevés halat tartotok, cseréltek vizet is, emiatt működhet az akvárium. De ha minden rendben lenne, sokkal több utód élne, sokkal zsúfoltabb lenne az akvárium. Nem látok rá a helyzetre, nem tudom, átlagosan hány évig élt nálatok 1-1 hal, mennyire növényesített (az is sokat számít), sőt, még mindig nem tudjuk, hogy milyen a szűrő. Lehet, hogy tökéletes, csak rosszul írtad le.
A kereskedővel vigyázzatok, ő KERESKEDŐ, nem szakember. Általában többet árt, mint használ.
A vízteszt sokmindent elárul majd, nézzétek meg az ammónia, nitrit és nitrát szintet, ezekből kiderül, hogy mi a helyzet a szűréssel.
A szűrő típusát sajnos a párom sem tudta megmondani, mivel mint mondtam, 15 éves (illetve annál kicsit több).
Azt mondja, eddig soha nem volt gond vele, 10 évnél idősebb halai is voltak.
Az akvárium alaposan növényesített, rengeteg van és nőnek mint a fene.
Ennél lényegesen több hal volt benne régebben általában, most havonta vásárolgatunk bele újakat, szóval ez még messze nem a teljes létszám lenne.
Azt tudom, hogy milyenek a kereskedők, de mindenképpen szeretném megkérdezni az eladókat is...
Gondoltam megírom, mi a helyzet :)
Leteszteltettük a vizet, nem volt vele semmi gond. A boltban megcsinálták a tesztet ingyenesen végülis.
Vettünk paraziták elleni gyógyszert, az első nap még elvesztettünk egy guppit (de az már valószínűleg menthetetlen volt szegény, szinte már félholtan lebegett a vízben aznap....), a többiek úgy tűnik, jól vannak. Egy pár nap múlva kiderül, hogy tényleg működött-e a dolog... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!