Jól választottam-e össze a halakat egy 70 literes akváriumhoz?
Kisfiam kapott egy kicsi akváriumot, de a törvény szerint 30 liter alatt tilos gerinces állatot tartani. A gyerekeim viszont imádják, ezért a feleségemmel úgy döntöttünk, hogy csináltatunk egy nagyobbat (70x46x25). Ez kb. 70 liter. Ekkora fér el.
Három napja csak a szakirodalmat meg a netet böngészem és a következő összeállítást találtam ki.
1 pár Algaevőharcsa
1 pár Kék Gurámi
1 pár Sziámi Ormányosmárna
3 db Boesman-szivárványhal
6-7 db Zebradánió
Próbáltam egybehozni a halak vízhőfok, ph érték, vízkeménység igényét és a könnyű tarthatóságot.
Jó lesz-e így vagy sok?
Esetleg a felszerelés és berendezés (talaj, növények, kövek, gyökerek, puhatestűek) összeállításában is segíthetnétek!
Előre is köszönöm!
Bocs a terjedelem miatt!
Egy kicsivel megnagyobbíttattam az akváriumot (75×49×30) és úgy számoltam az alul látható honlap segítségével, hogy a nettó térfogat az 103 liter. Erre nem kellene nagyobb fűtés?
Külső és belső szűrő együtt, vagy csak külső szűrő?
Ebből sem jó az Aquel típus?
Ha megfelelő teljesítményű, elég egy külső magában. Nem azt mondom, hogy belsővel nem szűrhető meg 100 liter, de nagyon határeset, sok odafigyelést és visszafogott haltelepítést igényel a dolog.
Őszintén szólva bár létezik, de az Aquael külső szűrők nem túlzottan ismertek. Már ránézésből is nagy ívből elkerülném.
Értem!
Tudnál valamit javasolni?
Legalább egy 700 liter per óra teljesítményű kellene.
TetraTec EX700, Atman AT-3336 jó bele, ezeket bátran merem ajánlani, bevált szűrők. Előbbi jobb, de vedd, amelyikhez olcsóbban hozzájutsz. Az ilyen elérhető árú minőségi szűrőkkel viszont van egy kis bibi, 1-2 liter minőségi bio szűrőanyagot hozzá kell kalkulálni az árhoz. Ez plusz néhány ezres.
Ha drága, akkor egy AquaNova NCF-800 is megteszi, néhány ezressel olcsóbb, de nem kizárt, hogy neki már van némi hangja.
Ha csak belső szűrő fér a keretbe, akkor sok-sok odafigyeléssel, sűrű vícserével egy Eheim PickUp 2012-vel, Eheim Aquaball 180 vagy Eheim Biopower 200-al talán-talán eldöcög.
Néztem a külső szűrő árakat eléggé húzósak. Ha jól olvastam, akkor az ilyen szűrőket az akvárium szintje alá kell helyezni, igaz?
Van viszont egy dolog, amit nem értek. A szűrő a vizet szűri, tehát az akváriumban lévő vízmennyiséghez kell méretezni. Ha tehát levesszük a felső 1,5cm üres részt meg az aljzatot, akkor ebbe az akváriumba kapunk kb. 85-90 liter vízmennyiséget. Ehhez kell kiszámolni a halmennyiséget is. Nem így kellene számolni? Mert ha igen, akkor egy 100-150 liter közé méretezett belső szűrőnek illene ezt a vízmennyiséget megfelelő módon tisztán tartani.
Ne haragudj, természetesen nem kötekedni szeretnék csak furcsállom ezt a dolgot. Bár gondolom itt jön képbe a tapasztalat, ami nekem még nincs.
Nem, nem elég. A külső szűrők hatalmas tartállyal rendelkeznek, amit különfélébbnél különfélébb szűrőanyagokkal pakolhatsz meg, hogy a biológiai szűrésed a lehető leghatékonyabb legyen. A hatalmas tartállyal teli szűrőanyag egy vödrös teljesítményét nagyjából az 50-60 százalékára fojtja, így egy 700 liter per órás külső szűrő kb. 350-400 liter per órát fog neked óránként megszűrni.
És igen, az akvárium alá helyezzük, ugyanis azok nem fejtenek ki szívó hatást, tehát a víznek folyamatosan folynia kell a tartályba.
Ha érdekel a téma, írtam egy részletes cikket az EX700-ról, fusd át, remélhetőleg tisztábban fogsz látni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!