Elszaporodtak a tornyos malájcsigák az akvárimban. Hogyan, vagy mivel tudnám eltűntetni őket az aljzat kiszedése nélkül?
Lényegében van a csigacsapdás megoldás valamint a manuális kiszedés ami elég nehéz másrészt vannak a csiga evő csigák de azok sajnos szintén elszaporodhatnak. A csapdánál a cory-k és egyéb kisebb halak beszorulhatnak.
Én átszitáltam az egész talajt.
2. vagyok
Ritkítani talán, de kiirtani semmivel nem tudod őket, ez már így marad.
A csiga csapdás ötlet jó, de nem föltétlenül kell hozzá csigacsapda.
Elég valami lapos tálca is, amire raksz valami rohadt zöldség csalit, vagy valamit amit szeretnek a csigák, éjszaka berakod, reggel kiszeded tálcástól.
Mondjuk a csapda annyiból jobb, hogy nehezebben tudnak kimászni belőle, de igazából egyik módszertől se várj csodát.
Ezzel egy időben kezdj el használni easy carbo-t, ez nem méreg, jót tesz a növényeknek, és lassítja a csigák szaporodását.
És vegyél visszább a halak kajájából. Ha gyorsan szaporodnak a csigák, akkor valahonnan kajához jutnak, tehát fölösleg van az akváriumban.
A szűrőket is szedd szét, előszeretettel petéznek bele!
Így hosszú távon valamennyire kordában tarthatóak, de kiirtani teljes szétszedés nélkül (nem csak aljzat) nem tudod őket.
A teljes takarítás akkor segítene, ha minden egyes növényt tárgyat, mindent ami csak az akváriumban van, tüzetesen átnéznél csigapeték után.
Az aljzatot vékonyabb rétegekben be lehet dobni a sütőbe, 1 óra max hőmérsékleten megteszi a magáét.
Vagy kis adagokban 30%-os ipari sósavba áztatni, az is hatásos.
Ami a csigapetéket illeti, ha találsz csigát a szűrőben, az szívás.
A porózus szűrőközegből nem tudod kiszedni a petéket, egyszerűbb lecserélni, a szűrő házát pedig forró vízzel alaposan kimosni.
Viszont ezzel hazavágod a biológiai szűrésed, szóval nem veszélytelen.
De ez inkább a hólyagcsigára jellemző, a malájok inkább az aljzatban vannak, úgyhogy nem reménytelen a helyzet.
Mindenesetre a csigairtás az kemény meló szokott lenni, és semmi nem garancia a 100%-os sikerre.
Én egyébként megcsinálnám a aljzat sütést/savazást, mert a malájok a csapdára se nagyon mennek, halakkal se irthatók, (mert az aljzatban vannak, és ráadásul van egy fedelük, amit be tudnak zárni támadáskor) csigairtó vegyszer hatástalan rájuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!