Az akvárium színe sárgás barnás lett, a halaim egyre kevesebben vannak, ez mitől lehet?
A kiegészítésbe egy levelet másoltam be amit egy boltnak írtam,próbáltam megadni minden információt, kérem ti is segítsetek!
Tisztelt Címzett!
Szeretnék önöktől egy kis segítséget kérni, kérem segítsenek!
Akváriumom.: 77 literes ebben van ajzat homok, virágcserép házikók, egy hőmérő, 4 kagyló, egy nagyobb tengeri csigaház, egy kisebb letört korall darab, egy nagyobb mű növény amibe előszeretettel bujkálnak a halaim. A 77 literes akváriumomba egy 100-150 literes szűrő, levegőztetés közép fokozatúra van állítva.
És a halak.: most már kb8 db Aranysügér, és most már kb 12 db Zebrasávos sügér, a halaim még picikék, a zebrasávosak kb 3-4 cm -esek, az aranysügérek kb 2-3 cm-esek . Az akvárium tetején üveglap van. Világítás még nincs!
Mielőtt beleraktam a halakat.: Az akváriumot gondosan kimostam, a homokot 12x átmostam, a berendezést egyesével forróvízben hagytam állni kb 2-2 percet, a szűrőt akkor csomagoltam ki a hőmérőt áttörölgettem. Majd teleöntöttem az akváriumom csapvízzel, hagytam 12 órán keresztül állni, ( tudom az kevés idő, de nem tudtam mit csinálni) addig a halaim egy vödörben voltak egy sima légpumpát raktam be nekik a vödörbe, majd 12 óra elteltével szerencsét próbáltam és beleraktam őket az akváriumba.
Miután beleraktam a halakat.: Eltelt körülbelül 1 nap és a víz zavaros lett, mint ha tejet öntöttek volna bele, de ez szerencsére eltűnt és kitisztult a víz, rendesen etettem a halaim, még is megdöglött 3 nap alatt 3 aranysügér! Majd az elhullás abbamaradt, megjelent a fényhiány miatt a barna alga, majd újból megdöglött 1 aranysügér, önöknél vettem 3 darab fátyolos arany algaevő harcsát, 2 db fátyolos algaevőt, és 1dd sima algaevőt, hazahoztam őket, 1 nap alatt gyönyörűen kitakarították az akváriumot a barna algától, de miután beraktam őket a sügérekhez azt figyeltem meg, hogy valamiért nem esznek annyira, főleg a zebrasávos sügérek, ők talán semmit sem esznek, tegnapelőtt 2, tegnap 3 ma 4 darab döglött meg a zebrasávos sügérekből, szerencsére az aranysügérjeim jól vannak, a halakon semmi nem vehető észre, rendesen úszkálnak elmegyek itthonról, mire hazaérek azt veszem észre, hogy már megint megdöglött 1! A döglött halak kifakulnak, szinte fehér színűvé válnak, én arra gondoltam, hogy stresszesek a halaim, a szállítástól, meg az közbejátszhat, hogy itt van az íróasztalomon az akvárium és kb 30cm el mellette a hangfalam, amin ugye zenét hallgatok.
Víz színe.: Tiszta, átlátható, algamentes az akváriumom, de a víz színe, halvány barnás, sárgás, mint ha belepisiltak volna.
A víznek sajnos szaga is van, érdekes, enyhe, olyan mint ha horgásztó, vagy állott víz, vagy nem is tudom mihez hasonlítani, nem mondanám nagyon büdösnek, inkább csak egy új szokatlan szagnak a szobámban, amit nem lehet érezni, csak az akvárium mellett, ez lehet attól, hogy teljesen le van fedve az akvárium teteje, csak egy nagyon picike rés van hagyva a szűrű áram kábelkének és levegőcsövének és mellette még egy nagyon kicsi rés.
Etetés.: Ha dolgozom, akkor reggel amikor hazaérek egy kevéske lemezes haleledel, majd este 8 felé megint egy kevéske azaz 1 adagot megfelezek, ha nem dolgozom, akkor este 6 kor 1 adagot szoktam nekik adni (ismerősöm is evvel eteti őket és még nem volt ilyen problémája, ezt ajánlotta nekem, neki a halai ezt eszik)
Kérem segítsenek, hogy mitől dögölhetnek meg a halaim, mitől ilyen színű a víz és mi lehet a probléma, mit csinálok rosszul, mit kell tennem, és min kell változtatnom?
Válaszukat előre is köszönöm!
Az első halak a sokkba pusztultak bele, a következők mérgezésbe.
A víz színe azért barnás, mert a halak a saját szarjukban vergődnek.
Mivel a jelenlegi társítás nem 77 literbe való, hanem 770-1000 literbe, (komoly szűrőakváriummal) ezért valószínűleg egyetlen halad sem fog maradni.
Esetleg ha 1-2 db-ot sikerül pár hónapig életben tartanod, neki is csak szenvedés lenne az a pár hónap.
Valóban, össze se lehet számolni, mennyi hiba van ebben a történetben.
Nagyjából:
77 literbe kb 500-600 L/h-s belső szűrő kell.
A szűrőt éjjel nappal járatni kell. A halakat 3 hét!!! után lehet elkezdeni több részletben betelepíteni.
Szükségesek élő növények, amihez szükséges világítás.
Rögtön az elejétől, tehát a növényeket az elején kell betelepíteni.
Sügerezni 300 litertől felfelé lehet. (klasszikus afrikai sügerekkel)
300 literbe kb 5 db zebrasávos fér, miután erősen revier védő halak.
77 literben max csigasügereket tudnál tartani.
Ha viszont nem sügereket (és elevenszülőket) tartasz, akkor nem lehet a vízben kagyló, csigaház, korall, se semmilyen más mész tartalmú dekoráció! Ha sósavat cseppentesz rá, és pezseg, akkor nem alkalmas akváriumba.
( másrészt elég tájidegen egy édesvízi akváriumtól)
Heti 30 % vízcsere kötelező, 1/2-1 napig állni hagyott vízzel. A leszívást érdemes aljzatporszívózással összekötni.
77 literben kb 15-16 db neonhal méretű és természetű halnak lehet optimális életkörülményeket biztosítani.
Egy eladótól pedig max olyanokra lehet érdemben választ várni, hogy mennyibe kerülnek a halak, miután nem akvaristák, hanem eladók.
Ezeknek a halaknak annyi.
Ha szeretnél akvarisztikával foglalkozni (az eddigieket szerintem ne tekintsük annak) akkor regisztrálj itt:
Utána ha legörgetsz, el tudod olvasni az "ajándék ebook új tagoknak" részt. Egy kis szakirodalom nélkül neked csak csalódásaid lesznek, a halaknak meg csak szenvedés. Ennek így semmi értelme.
Halakat, igényeiket, társíthatóságot itt tudod megnézni:
Vissza kell vinni a halakat.
Ha szerencséje van, le tudja vásárolni, vagy legalább beszámítják valamennyire az árba.
Pénzt valószínűleg nem adnak vissza.
Sőt, valószínűleg a halakat se szívesen fogják visszavenni.
Ha a halak életét nézem, még az elajándékozás is jobb lenne, mint ha megtartaná őket.
Ha csak a zebrasügért nézem, azoknak kéne 750-800 liter...
Tehát ezek a halak se így, se úgy nem maradhatnak.
Vagy elpusztulnak, vagy új gazdához kerülnek.
Végső soron még a "hidegre tevés" is emberségesebb lenne, mint a hetekig hónapokig tartó agonizálás, aminek úgyis halál a vége.
Kérdező! Ha nem veszik vissza a boltban a halakat, és regisztráltál az akvarista.hu-ra, ott is meghirdetheted őket. Ez az egyetlen esélyük a túlélésre.
Ajjajjaj, mennyi hiba!
A szag és a hirtelen elhullás oka az ammóniamérgezés. Nincs beállt víz, nincs biológiai egyensúly, nincs a szűrőben kialakult baktériumflóra, amik lebontják ezeket a gázokat. Ez így esélytelen, ráadásul ennyi hallal, ilyen kis helyen még 2-3 hét üres járatással és külső szűrővel is bajos lenne.
A sügereket egyébként fagyasztott eledellel kell etetni, főképp az artémiát javasolnám, ez aranyszabály. A lemezes csak kiegészítő lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!