Most készülök akváriumot berendezni, de nem tudom hogy a sima csapvíz jó e bele vagy forraljam ki nálunk nagyon kemény a víz!?
Legjobb lenne, ha beszereznél egy akvarista kézikönyvet, amiből segítséget kaphatsz majd a halak beszerzéséhez is, tartásához, etetéséhez...
Én úgy tudom (régen nekem is volt akváriumon), hogy nem kell felforralni a vizet, de legalább 1 hétig hagyd állni a frissen berendezett akváriumban a növényekkel együtt, mert akkor beindul a természetes körforgás.
A vízből elpárolog a klór, a növények oxigént kezdenek termelni, a víztisztító szépen átszűri a vizet és oxigént nyomat bele, a hőmérséklete is megfelelő lesz.
1 hét után telepítsd bele a halakat!
És ne tegyél bele túl sok halat, ez a könyvben is benne van, hogy 1 halacskára hány liter vizet kell számolni.
Ha így csinálod, akkor nem valószínű, hogy 1 hét után zavarossá válik a víz és le kell cserélnek.
Ha nincs pénzed szakkönyvre, akkor könyvtárból is kikölcsönözhetsz egyet vagy antikváriumban vehetsz olcsóbban.
Hát erre nincs konkrét válasz, mert fajtól függ, hogy milyen legyen a víz... azt javaslom, hogy kezdő akvaristaként könnyen tartható fajokkal próbálkozz (Szivárványos Guppi, Tűzplatti, Xifó).
Ajánlom az Akvaristák Kézikönyve c. könyvet szinte teljes körű útmutatáshoz, és A Tökéletes Akvárium c. könyvet akvárium-sémák kiválasztásának segítségéhez
RÖVIDEN: Az akvárium berendezéséhez egytől-egyig akvaristaboltban beszerezhető kellékeket használj, és szükség esetén nyugodtan kérj tanácsot! Boltban vásárolt homokot, vagy kiszűrt, aztán kiforralt sódert tegyél az akváriumba, méretétől függetlenül 4-6 centi vastagságban. Rendezd be kövekkel, esetleg fadarabokkal, törekedj arra, hogy ezek mind az akvárium hátuljában legyenek. Rögzítsd a fadarabokat kövekkel (jó erősen, a víz nagyon fogja tolni felfele). Töltsd tele az akváriumot csapvízzel (vagy ha a költségvetésből futja, használj ioncserélő készüléket - google), de desztillált víz sem rossz. Ha a víz felszínén van valami (hab, szilárd dolgok, hártya, stb), azt szedd le, és várd meg, amíg leülepszik a víz. Ez után a szellőtzetőket és vízszűrőket kapcsold be, és maximumra állítsd mindet. Ez után, jöhetnek a (mű)növények (műnövényt nem ajánlok!). A kicsik legyenek középen, a nagyok leghátul (legyél tisztában vele, mekkorára nőnek)! Ez után, várj 5 napot, és jöhetnek az első lakók... a halak számát FOKOZATOSAN kell növelni, és nem szabad meghaladni egy bizonyos határt, ami trópusi édesvízi halak esetében 1dm^2 vízfelszínre 4cm hal telepíthető maximálisan az akváriumba. Ezt csak megfelelő felszereléssel és akváriummal szabad átlépni. Majdnem elfelejtettem, ahogy betelepítetted a halakat, a szűrőt illetve a levegőztetőt ha túl erős, vissza kell venni. Olyannyira, hogy a növények ne dőljenek meg folyamatosan, csak éppen lengjenek. Ha ez túlságosan csökkentené a szűrőteljesítményt, vásárolj esőztetőt. Ha további kérdésed lenne, csak nyugodtan, de nem ártana megvenni azokat a könyveket sem :) sok sikert, fényképet meg majd küldhetsz :D
Kész bár nem tudom, hogy elolvassa e valaki amit itt írogatok :-( szívesen kiraknám a képét is kár hogy ide nem lehet!
Üdv Picurika
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!