Vízi növényeket lehet-e felturbózni házi tápoldattal? Ha főtt tojás levét, vagy csalán, fekete nadálytő és egyéb főzete, leve, avagy más, közel semleges pH-jú anyagot öntök be az akváriumba.
...az hogy hat a halkra? (egyelőre aranyhal)
Nem a víz felét cserélném ilyen pancsolt löttyre, csak keveset adnék a meglévőhöz...
Aki tudna érdemben segíteni, írjon!!!
Leginkább a kíváncsiság vet szét, de nem akarom a halak élete árán megjátszani.
Tapasztalatokat várok!!!
Kezdjük ott, hogy ez pontosan mitől lesz tápoldat? elmondom, semmitől, hiszen a növényeket általában szervetlen sókkal tápoljuk, elleneben te inkább szerves anyagokat főzöl ki a növényekből.
Folytassuk ott, hogy a nadálytő pl élből mérgező, kinyírja a májat, belsőleg ezért sosem használjuk.
A főtt tojástól meg úgy mit remélsz? Elvileg egy nagyon minimális Ca beleoldódik, amúgy 99,9%-ban ugyanúgy csapvíz.
Olvastam róla, hogy ezeket alkalmazzák házilag sima szobanövényeknél, és csak reméltem valaki megmondja a frankót, hogy az akváriumom satnya gazait kényeztethetném-e ezekkel. Írtak káliumot, magnéziumot a gazokra, a tojásból pedig elméletileg kifőnek mindenféle sók...
Mentségemre írom, nem zakkantam meg, csak gogliztam. :P :)
Passz. Vegyél egy panzi aquaplantot (kb 300 Ft) Berakosgatod a növény gyökeréhez megturbózza.
Vannak benne tápanyagok, meg növényi hormon is.
A poén az lenne ebben az egészben, hogy kiszaladok a kertbe, leszedem, turmixolom és puff bele a vízbe egy kiskanállal, akármivel...
Azt hiszem egy akvarista oldalra kell áttérnem, bár ez hamarabb is... :D
Ez így nem működőképes. Többet ártanál vele, mint használnál, egy vízinövényt nem lehet összehasonlítani egy szárazföldivel.
Táptalajt leget csinálni otthon házilag. (amit valami sűrű aljzattal elzársz a víztől)
Azzal is lehetnek mellényúlások, de az akvarista.hu-n, vagy díszhal.info-n találsz recepteket, vagy rákérdezhetsz a fórumban.
Viszont ezeknek a táptalajoknak nagyméretű növényes akváriumban van jelentőségük, ami viszont nem igazán egyeztethető össze az aranyhalakkal, mert azok megeszik, kirángatják az ilyen növényeket, és az egészet tönkreteszik.
Megjegyzem a házi táptalaj nagy része szintén nem rakható össze házilag, kertészboltokban, gyógyszertárakban kell összeszedni a hozzávalókat.
Nem lehet csak úgy találomra minden vackot belekeverni, amit a szomszédtól hallottál.
Honnan tudod, mennyi vas, bór, kálium, magnézium, foszfor, kén, cink... -és még sorolhatnám- van benne, és ezek milyen arányban?
Ezeket mind gondosan ki kell mérni, kicsit bonyolultabb annál, mint ahogy elképzelted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!