Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mi baja lehet a halaimnak?...

Mi baja lehet a halaimnak? Hátuk görnyedt, hasuk beesik. Részletesebben lent.

Figyelt kérdés
Régóta tartok halakat, nagyrészt guppit, tisztogató halat, aranyhalat. Most már csak 2 aranyhalra apadt, és egy rókamárnára a létszám. A beteg halaknak be van esve a hasuk, nagyon görnyedt a hátuk, úszóik összecsuklottak, fogynak. Enni viszont esznek. Semmit nem látok a pikkelyeiken, se folt, se fekély. Csupán amiket leírtam. Már nincs is egészséges halam, az egészre átterjedt, és pusztulnak. Olvastam az interneten de konkrét kérdést, választ nem találtam.

2012. júl. 14. 12:24
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

Etesd őket változatosan, élő kajával is. Szoktad?

De az is lehet, hogy haltuberkolózis, vagy valami más.

Passz

2012. júl. 14. 13:16
 2/18 anonim ***** válasza:
Meg létezik olyan is, hogy gerincferdülés, amikor túl vannak tenyésztve ugyanazokból a halakból. Ha sokáig nincs vérfrissítés.
2012. júl. 14. 13:18
 3/18 A kérdező kommentje:
Nem szoktam élő kajával etetni. De kétféle eledelt kapnak. Az egyik vitaminos. Nem tudom, szerintem egy beteg guppi hozta ezt "ránk". Az aranyhalakra is simán átterjesztette.
2012. júl. 14. 18:52
 4/18 bamboochatheone ***** válasza:
Szűrő fajtája? akvárium mérete? hőfok? vízcserék gyakorisága?
2012. júl. 14. 21:25
 5/18 A kérdező kommentje:
Soha nem használtam szűrőt. Az akvarisztikával 6 éve foglalkozom, és csak most merült fel komolyabb probléma. 54 literes akvárium. A víz foka 18-30 fokos. De most a nagy melegben mindig töltök bele hideg vizet. Mert hát az aranyhalak nem szeretik a túl meleg vizet. Havonta egyszer szoktam teljesen lecserélni a vizet, a díszeket pedig nem sok ecetben megtisztítom.
2012. júl. 14. 21:59
 6/18 bamboochatheone ***** válasza:
65%
Miért csodálkozol az elhulláson? Mindenféle méreganyag felgyülemlik a vizedben, és halak a leromlott egészségi állapotuk révén, amit még megfejelsz az egyoldalú táplálkozással és a nem megfelelő méretválasztással. Nincs biológiai körforgásod szóval most ha nem teszel semmit(bár ha teszel is) el fog hullani az összes halad és akkor talán rájössz hogy kellene egy szűrő(nem is kicsi ekkora halakhoz).
2012. júl. 14. 22:39
 7/18 Platypus ***** válasza:
100%
Először én is a haltuberkolózisra gondoltam, minden tünet illik rá. De az adatok ismeretében azt mondom, ez csak egy hétköznapi nitrátmérgezés, a hosszan tartó fajtából, az alapvetően elhibázott tartásmód miatt. Ilyen pocsék körülmények között az volt a csoda, hogy eddig nem volt baj a halakkal. Kéne egy kétszer ekkora akvárium, egy szűrő az erősebb fajtából, és heti 30% vízcsere, különben ez veszett ügy.
2012. júl. 15. 09:40
 8/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, és, hogy felnyitottátok a szemem. Beszerzek egy szűrőt, napi 24 órában. Hozok új halakat, őket meg külön teszem valamibe. Akkor heti 30%-át leszedem majd. És így havonta egyszer kell majd teljesen lecserélni, a díszek tisztogatásával együtt? Levegőztető szükséges? Valamit tegyek a vízbe, pl. metilénkéket? Élő eleség, mondanátok pár dolgot, amit az aranyhalak szeretnek? Az élő szúnyoglárva is jó? Olyan van is kint a hordóban. 54 literes, sajnos nagyobbat még nem tudok biztosítani. Azt olvastam, hogy 10 liter=1 aranyhal. Akkor lesz 5 aranyhalam. És már csak a biztonság kedvéért, legalább egy hétig kiszárítom az akváriumot mielőtt hozom a halakat.
2012. júl. 15. 11:10
 9/18 Platypus ***** válasza:

Új halakat ne hozz még nagyon sokáig. Előbb legyen egy rendesen beállt, stabil akváriumod, különben megint csak elhullás lesz a vége. A 10 liter/aranyhal úgy hülyeség, ahogy van. 50 liter/aranyhal a minimum, és 100 liter a minimális akváriumméret. Ezek a halak nagyra nőnek,persze csak ha egészségesek, ha fuldokolnak a saját vizeletükben, nem képesek kifejlődni. Levegőztető külön nem kell, csak egy jó szűrő, azok egyben levegőztetnek is. Metilénkéket meg hasonló gyógyszereket szigorúan tilos egészséges akvárium vizébe tenni. Vízelőkészítőt használhatsz, ez megköti a csapvízből a klórt és a nehézfémeket.

Teljes vízcserét nem kell csinálni egyáltalán. Legfeljebb pár évente. Egyszerűen csak hetente le kell szívni a víz harmadát és tisztára cserélni. Ezt egybe lehet kötni talajporszívózással, de egy jó szűrő mellett ez csak pár havonta szükséges. A díszeket sem kell pucolni. A tiszta akvárium nem a látható koszok hiányát jelenti, hanem biológiailag(szűrővel) tisztán tartott vizet. Kiszárítani is fölösleges az akváriumot, nem fertőző a baj, hanem a túl sok anyagcseretermék és a lebontó szervezetek hiánya okozta. Az aranyhalaknak a növényi eleség az egészséges. Főtt vagy konzerv zöldségeket lehet nekik adni, apróra kockázva, ezt kiegészíteni egy kevés élő vagy gyári eleséggel. És valamiért úgy érzem, világításod és élő növényed sincs, ezen is változtatni kéne...

Nézd meg az akvarista.hu webkönyveit, ott összefoglalják a lényeget. Pár óra alatt végig lehet olvasni az összeset.

2012. júl. 15. 11:26
 10/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Világításom az van, de élő növények nincsenek.
2012. júl. 15. 11:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!