Lenne egy sürgős kérdésem. Elrontottam valamit az akváriummal?
Figyelt kérdés
Múlt héten egy 54L aksit rendeztünk be. Vadiúj aksi+ szürő+ világítás+ ajzat+ dekor bújó helyek+ növények+ vízzel feltöltve. Egész héten ment a szürő + világítás. Ma akartam átrakni a halakat de tegnap az ajzaton észrevettünk több halvány "homályos" foltot. Mi lehet ez? El kell tüntetni vagy sem? Ha igen, akkor hogyan?2009. júl. 4. 06:53
1/10 Salx Narval válasza:
Ez így nagyon kevés információ,találgatni meg nincs sok értelme.Feltételezem, hogy a talajt kimostad rendesen.Azt megnézhetnéd, hogy mi történik ha egy pálcával megmozgatod a foltot. Száll e fel belőle valami, vagy esetleg van e valami állaga.Növekszik e a mérete, keletkeznek e újak.
2/10 Salx Narval válasza:
Az első vagyok.Milyen talajod van?
3/10 A kérdező kommentje:
Igen, kimostam az ajzatot (bár eredetileg is szép tiszta volt). Fekete-barna 2-4mm kövek (kavicsok). Nos, megpiszkáltam 2 foltot: talán mintha kissé "ragacsosabb" lenne mint máshol (de csak mintha) és mintha a víz kicsit homályosabb lett volna fölötte amig matattam.
2009. júl. 4. 08:07
4/10 A kérdező kommentje:
Na, most a férjem is megnézte: szerinte kissé nyálkás "szálas" lepedékszerüség... (neki mintha egy része feltapadt volna a pálcára). A matatás után viszont már nem látszik... (de a többi még ott van).
2009. júl. 4. 08:21
5/10 anonim válasza:
A jelenség arra emlékeztet, mikor törpe édesvízi gömbhalaim voltak. A csigák egy részét ették csak meg, a maradék meg bomlásnak indult. "Köd" lepte el az akvárium alját.
Ha valamit átraktál a régi akváriumból (pl. növényt), akkor lehet, hogy bekerült vele más is (csiga tetem, garnéla).
6/10 A kérdező kommentje:
Minden vadiúj. Semmit nem raktunk át a másik akváriumból. Hogy még véletlenül se vigyük át az algákat. Mindent kimostunk (még az új növényeket is). Azoktól lehet esetleg? Bár a cserepekből kiszedtem és úgy áztattuk egy napot...
2009. júl. 4. 08:29
7/10 Salx Narval válasza:
Akkor viszont mégis, a kövek között lehetett valami lassabban oldódó anyag.Agyagdarabka vagy porózus mészkő, esetleg gipsz.Mivel homok nincs benne,nyugodtan felkavarhatod,ott ahol nincsenek növények.Ha bezavarosodik,akkor nem érdemes megkockáztatni a halak belerakását.Ha úgy ítéled meg, hogy tiszta marad akkor csinálj vízcserét.Várj még egy napot a halakkal.Ha viszont mosni kell, önts rá annyi sósavat hogy ellepje, és nézd meg, hogy nincs e pezsgés.Ha pezseg, akkor ott van a gond.Visszanézek később.
8/10 A kérdező kommentje:
Oké.
Megcsináljuk amit írtál, de csak délután tudok újra jönni...
Majd akkor írok.
2009. júl. 4. 08:42
9/10 Salx Narval válasza:
Pont írtam amikor, megnéztétek az állagát, ha nyálkás akkor a növényekkel került be valami penészgomba és az kezdett szaporodni, azt fertőtlenítéssel vízcserével meglehet gátolni. Válasszátok a Formitot. Használati útmutató a dobozon.
10/10 A kérdező kommentje:
Oké.
Azt is kipróbáljuk...
Köszi az eddigi válaszokat.
2009. júl. 4. 10:03
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!