Miért pusztul el a növényem?
Kezdő akvarista vagyok és a kavics alatt nincs növényi táptalaj de vallisneria kb. 1 hét múlva a levelei szép zöldből átlátszó lesz és el pusztul. Még nem mertem más fajta növényt venni mert félek hogy azok is elpusztulnak.Hetente kapja a Sera florena-t. Lehet hogy a világítás az oka? Ugyanis T8-as cool white 15W-os fény cső van benne és azt hiszem 4300K. Illetve a barna algás a víz de hiába rakok bele algagátlót nem tünteti el.
Válaszotokat előre is köszönöm!
Igen, a világítás lesz a hibás, főleg, hogy barna algád is van.
Ezt a csövet egy Daylight megnevezésűre kellene cserélni, és az akvárium méretétől függően akár kiegészíteni.
A vallisnéria eléggé fényigényes, ha elárulod az akvárium méretét, akkor javaslunk helyette mást.
Algagátlót használni viszont TILOS, és hatalmas butaság, nem fogja eltüntetni az algádat, viszont a növényeket és a halakat gyorsan elpusztítja.
Ezen felül még a szűrő típusát és teljesítményét add meg liter/órában, valamint áruld el, hogy milyen gyakran és mennyi vizet cserélsz.
Hát őszintén megmondom hogy nem nagyon értek ehhez mert igazából kaptam a betegségem miatt. Annyit tudok mondani, hogy az akim 54l-es, egyébként a gyári fénycső ami még meg is van az T8-as Daylight 1x15W Sylvania Standard.A belső szűrőm még gyári 2008-as Eheim a szűrő kapacitása 180l/h.
A takarítása viszont elég furcsán mert mondtak olyat, hogy hetente de akkor mindig csúnya volt a víz még kristályosító tablettát is használtam.Akkor olyat is mondtak, hogy hetente de az sem volt az igazi, vagy én vagyok a hülye hozzá. de már 4 hónapja nem volt cserélve a víz és kristály tiszta. Illetve mivel nagyon kemény a víz javasoltak olyat is,hogy dessztillált vizet öntsek bele a víz pótlására. De már nem tudom hogy kinek mit higgyek.
Hirtelen ennyi jutott az eszembe
Először is az Eheim 2008-nak 300 l/ó a vízforgatása, ez nagyon kevés hallal még el is megy egy ekkora akváriumba, de igazából olyan 450 l/ó kellene.
Ha nálad 180 l/ó a teljesítmény, az a 2006 lesz, az viszont teljesen elfogadhatatlan. Venni kellene mellé egy másikat is, vagy nagyobbra cserélni.
A heti részleges vízcsere viszont kötelező, mégpedig 30%, aljzatporszívózással. Semmilyen vegyszert, készítményt ne használj, általában többet ártanak, mint használnak (kivéve pl. a sera aquatan és egyéb vízelőkészítők, azok nem ártanak).
Javaslom akvarista.hu-n a regisztrációt és az ingyenes e-bookok azonnali átolvasását. Kezdd a Kezdeti lépések cíművel. Más butaságra pedig ne hallgass. Attól, hogy te tisztának látod a vizet, még hatalmas a nitráttartalma, ami mérgező és káros. Ezt szabad szemmel nem látod és csak vízcserékkel lehet szinten tartani.
A keménység normál szinten tartására jó a desztillált víz, de nem magában, hanem mondjuk 1/1, vagy 1/2 rész arányban keverve a csapvízzel, a keménységtől függően. Meg kellene mérni, egy párszáz forintos teszttel megoldható a dolog.
neked melyik lenne a stresszesebb, ha egy kis tálka KCN lenne kirakva a szobád egyik sarkába, vagy ha hetente jönne egy cső, ami kiszívná az elhasznált levegőt a szobából, és helyette frisset enged bele?
a heti 30% os vízcsere kötelező!!!
Ha nem túl régi, akkor rakd vissza, igen. Egy fénycsövet kb. 1 évig használhatsz.
A vízcserét óvatosan csináld, ha lehet lekapcsolt lámpánál, lassú mozdulatokkal. Hidd el, néhány alkalom után észre sem fogják venni, nem fognak foglalkozni vele, ha megszokják.
KCN? az egy Kóreai TV társaság! :D
T8 as Cool White számát is jó lett volna tudni mert ezek a fénycsőgyártók mindenre ráírják hogy "húúdeszuperfehér", pedig a fehér az 840 felett kezdődik. De előttem szólók tökéletesen útbaigazítottak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!