112 literes akváriumhoz milyen Belsőszűrőt javasoltok?
Hát!
Egy könyv szerint az óránkénti 2x-es szűrés elég, ez meg 7x-es,na mindeggy akkor ki lessz cserélve! :)
Elég buta könyv. Olyat már én is olvastam, ahol 3-4x-es volt írva, de a 2...
6x-os kell, növényes akváriumnál pedig a 10x-es a minimum.
Mennyi vized van benne, ha 7x-es a szűrés? Normális körülmények között is csak max. 4-re jön ki :)
380 l/h a mostani!
akkor milyen legyen????
2 szeres vízforgatás akkor elég, ha mondjuk van egy külső szűrő, aminek a szűrőtérfogata az akvárium térfogatának az 1/3-a. És valós, gyakorlati vízforgatásból van meg a 2szeres mennyiség.
Egy belső szűrőnél, aminek a szűrőfelülete néhány deci, el kell érni 3-4-szeres gyakorlati vízforgatást. Egy 380 l/h-s motor már akkor se tud ennyi vizet nyomni, ha teljesen új, tiszta szivacs van benne, mert a motor névleges teljesítményét terheletlenül adják meg.
Ha beáll a szűrő, (elszaporodnak a szűrőbacik, eliszaposodik a szivacs) a gyári vízforgatás több, mint a felével is csökkenhet, tehát jó, ha marad belőle vagy 150 l/h.
Ezért kell egy belső szűrőnek kb 6-8-szoros vízforgatás, hogy mire valóban elkezdi a biológiai szűrést, akkor is legyen minimum 2,5-3 szoros vízforgatás.
Egyébként kb ilyen 100-130 liter fölött már külső szűrőt is érdemes használni, mert belsőkből nem csinálnak akkorát, ami meg bírná szűrni őket. Ebből is láthatod, hogy ha belsővel akarod megszűrni, akkor a legnagyobbak közül kell választanod, mert abszolut a felső méret határán vagy. aquael fan3, atman at f102, ilyen nagyokkal lehetne jó a szűrés, ha nem vagy túltelepítve, és nincsenek kényes halak. Ha vízminőségre érzékenyebb halat akarsz tartani, kell egy külső.
Szerintem értelmetlen belsőre költeni, mert az árából veszel ilyet:
Utolsó, egyébként azt az akvárium térfogatának 1/3-a legyen dolgot szerintem kicsit eltúloztad.
Egyáltalán nem túloztam el az 1/3-os szűrőtérfogatot.
Több száz literes afrikai sügeres akváriumoknál teljesen bevett, és mindennapi dolog ekkora szűrőakváriumot csinálni alá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!