A növényeket az akváriumban milyen időközönként kell tápozni?
Ez attól függ, milyen világítást használsz. Minél erősebb a világításod, annál erőteljesebb növekedésre képesek a növényeid, és annál több tápanyagot is igényelnek. A nagyon alacsony világítás mellé nem is kell táp. A közepes világítás mellé a heti tápozás beválik, erős világítás mellett naponta érdemes adagolni.
Ha leírod, milyen táp, mekkora az akvárium, milyen teljesítményű a világításod és milyen növényeid vannak, akkor tudunk pontos tanácsot is adni.
A túladagolásnak nem nagyon vannak egyértelmű jelei. Az egy legenda, hogy algásodni kezdesz tőle. A modern általános tápokban eleve csak mikroelemek vannak, amik egyetlen nézet szerint sem okoznak algásodást. Ezeket akár 3-4X-es mennyiségben is túl lehet adagolni mindenféle probléma nélkül, mert eredendően elég hígak és alacsony tápanyagigényhez vannak beállítva. Durva túladagolás esetén a növényeknek hiánytünetei lesznek, mivel egyes tápanyagok túl nagy mennyisége gátolja mások felvételét, plusz még mérgezést is okozhatnak a növénynek. Az érzékenyebb állatok, pl. a garnélák és harcsák is megsínylik.
Helyesen kell megítélned, mennyi növényed van és mennyire intenzív a tápanyagfelvételük, és ezek alapján a megfelelő terméket kell kiválasztanod. Minden igényre van ideális gyári adagolású tápszer, tehát nem neked kell találgatni mikor mennyit. Csak ismerned kell a szempontokat ami alapján választani kell. A legtöbb tápon pontosan rajta van, milyen időközönként kell adagolni, csak a nagyon gagyi típusokon nem szerepel semmilyen adat.
A "csak egy legenda" kifejezéssel vitatkoznék! Amikor én elkezdtem tápozni a növényeimet napi adagolásban (hozzá teszem nem túl jó technikai háttérrel, kevés világítás, alacsony szűrőteljesítmény), kb két hét alatt algatenyészetté vált az aki! Szerintem nincs olyan alga faj, ami ne tanyázott volna le nálam! :) Egyébként működött, mert a növényeim is nőttek mint a gomba! :) Keserves egy hónapos algaölő adagolással, és napi vízcserékkel tudtam csak megoldani a helyzetet!
Én részemről a napi tápozásra szavazok, de a lényeg, hogy tisztában légy a technikáddal, ehhez válassz növényeket, majd ezek tudatában alakítsd ki a tápozást!
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!