Miért nem akar merülni a gömbmohám?
Sziasztok.
Tegnap kitakarítottam az akváriumom, és visszatettem a gömbmohám, ami eddig az ajzaton volt...Most hogy visszatettem, nem akar elmerülni, pedig amíg takarítottam az akváriumot az kb 1,5 óra, ennyi ideig volt ugyan abban az akváriumi vízben az összes többi halal..Mit tegyek vele?
Nyugodtan nyomkodd ki, sok mocskot össze szed. Takarításnál ki is kell nyomkodni. De aztán víz alatt is ki kell nyomkodni, mert tényleg olyan, mint egy szivacs, és ha levegő marad benne, akkor nem fog lemerülni! Nyomkodd meg kicsit bátrabban a víz alatt.
A liftezés egy másfajta jelenség, ahhoz kell vagy 1 W/l fényerő, és nem marad fél napig a víz tetején.
vízalatt nyomd össze
vagy damillal és tűvel varrj az aljára egy kerámia hengert, az majd lehúzza :)
Előző!
Nem megy fel csak úgy magától fényért! Ha eddig lent volt az akváriumban, akkor biztos, hogy nem "fényért megy fel" Nem úgy jár napfényért, mint mi a boltba kenyérért.
Akkor képes felemelkedni, hogy ha nagyon erős a világítás (közelíti az 1 W/l-t) és elég sok fény lejut az akvárium aljára ahhoz, hogy egy erős fotoszintézis induljon be.
Ha ez beindult, akkor a termelődő O2 megreked a kis szőrszálak között, ami elkerülhetetlenül elkezdi felemelni a mohát. Felérve a buborékok nagy része kipukkan, ezért a moha visszasüllyed az aljzatra, és kezdődik elölről.
A természetben ez a mozgás biztosítja a helyzetváltoztatást, amitől gömb alakra nőnek. Egyébként deformáltan a fény felé nőnének rajtuk dudorok.
Szóval ha kevés a fény, akkor pont nem jön fel, és nem tud olyan döntést hozni, hogy ő most felmegy. Olyat se, hogy ha úgy érzi, eleget napozott, akkor visszamegy. Sok fénynén meg magától megtörténik ez az egyszerű, és akváriumban elég jópofa jelenség. Kevés fénynél meg semmi nem történik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!