Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Olvassátok el légyszives? A...

Olvassátok el légyszives? A következő elhatározásra jutottam, így jó lesz? Vagy rosszul gondolom?

Figyelt kérdés

A következő elhatározásra jutottam,a halaimmal semmi problémám viszont a növényeimmel annál több , most több órás akváriumi növény olvasás után a következőre jutottam. De nem tudom hogy ez így jó lesz e, ebben kérném a segítségeteket.Az akváriumban a növények mindig kihalnak még az anubiasok is, megtámadja öket az ecsetalga és annyira legyilkolja őket hogy dobhatom ki őket a kukába, és nem csak a halaimnak de a növényeimnek is szeretnék jó környezetet készíteni. Annak nincs értelme hogy megveszem a drága növényeket, tápokat és hetek alatt kihal az egész, vagy marad egy két növény és kezdhetem az egész vásárolgatást újból. Akkor inkább lassan rászánom a pénzt, de akkor legyen jó. Mint hogy a kukába és a lefolyóba vásároljak.

Először is a következő dolgokat beszerzem:

Azt olvastam , hogy nem úgy van az ahogy én elgondoltam hogy veszek kavicsot , bazaltzúzalékot...stb és az elég.

Azt olvastam hogy 3 réteg kell, de abból csak most már egyet tudok a növénytáptalaj..a másik kettő?

Az Ada márkáról ki mit tud? Vagy melyik jobb?

Na szóval megveszem az aljzathoz való MEGFELELŐ dolgokat.

2. lépésben veszek egy ilyen világítást

[link] lehet nem ezt hanem valami hasonlót mert a hosszúságot tudnom kellene, lényeg hogy ezt gondoltam veszek egy ilyen valamit .vízálló anyagból készítek tetőt arra még talán én is képes vagyok, és rácsavarozom. Így tuti nem áll fent annak a veszélye hogy agyon csap az áram. Így a világításom is megfelelő lenne.

3 lépésben veszek egy külső szűrőt a belsőt pedig lecserélem egy akasztósra (azok jók, ugyan olyan mint a belső gondolom csak kívülre akasztva)

4. lépésben veszek még egy ekkora aksit vagy egy kicsit kisebbet amibe míg ezt rendezgetem átrakom a halakat...stb. míg a másik be nem áll vissza. Persze már hetekkel előbb beindítom , úgy is kell egy karantén akvárium.

És akkor történik amit szeretnék, a meglévő akváriumból halakat átrakni a másikba. Víz leszívása és kiburogatása a régi vízből nem tartok meg semmit újra kezdem, dekorációk , kavics minden kivétele,sós ecetes vizzel akvárium kitisztítása, alga leszedése...stb.

Megfelelő talaj betételez,dekorációs elemek bevétele, a talaj meglocsolása vízzel, növények fertőtlenítése ezután megfelelő helyre ültetése csipesszel,szűrő fűtő betétele, pihentetett vízzel való feltöltés. 2 -3 hét üres járat csak növények azoknak tápozás. közben nem tudom azért cserélek egy 10-15% vizet, tápozok.

Ezután vissza halak.

Ezt jó így? Mert ha nem kérnék tanácsokat, a pénz már nem érdekel amit rá kell szánni mert akkor inkább 3 hónap alatt megveszem szép lassan mindent, de akkor az működjön is úgy ahogy én azt elképzeltem.

Köszi szépen ha elolvastad, várom a véleményeket ötleteket!

Előre is köszönöm mindenkinek!

2012. jan. 27. 20:52
 1/3 Platypus ***** válasza:

Hű ez hosszú volt. Először is az alga nem fertőzés, nem lehet tőle így megszabadulni. Minden akvárium megfertőződik, ha máshonnan nem, a levegőből. Ha a körülmények megfelelőek, akkor az algák burjánzanak, ha nem, akkor alig vannak jelen. Nekem is volt ecsetalgám, úgy nőtt mint a bolondgomba, és a tápozás megváltoztatásával szabadultam meg tőle. Konkrétan növeltem a mikroelemeket és nitrátot kezdtem adagolni, de ez az én megoldásom volt, nálad lehet hogy nem ez kell. A lényeg, hogy a fény és a tápozás összhangban legyen és minél hatékonyabb biológiai szűréssel párosuljon.

Ha jól érzem, akkor neked egy közepes megvilágítású, de dús növényzetű akváriumra lenne szükséged. A világítást kb. 0,5 W/liter körülire lődd be, ezen már sok növényt lehet tartani, de még nem kell CO2-t gáz formában adagolni. A talaj égetett agyag legyen, de ne ADA. Az ADA a legjobb a komoly technikával felszerelt növényesekbe, de hagyományos akváriumokban már hatalmas hátránya, hogy nem porszívózható, sőt megbolygatni sem szabad. A JBL manado olcsóbb és praktikusabb ilyen közegbe. A tápozásra jó megoldás az easy life profito, a legjobb áron lehet beszerezni a mennyiségéhez viszonyítva. Mellé valamilyen "carbo", ezek folyékony szénforrások és minden márka megfelelő. Az easy carbo a legelterjedtebb de vannak olcsóbb és ugyanolyan jó termékek is. A gyökértápigényes növényeknek érdemes makroelemeket is tartalmazó táptablettát venni, ilyen a tetra plantastart.

Ami a külcsfontosságú az algamentességben, az a szűrés. Bátran vehetsz 10X-es óránkénti vízforgatású külső szűrőt, és érdemes jó szűrőanyagokat tenni a tartályba. Ez az ammóniamentes víz kulcsa, és az algák fő szaporítója pont az ammónia.

2012. jan. 27. 21:02
 2/3 anonim ***** válasza:

Az ecsetalgával kapcsolatban.

Régen a barátom 70 literes akváriumára tettem 2db 36wattos dulux neont. Marhajól nőttek tőle az ecsetalgák. A lámpát levettük róla, az akváriumot kitakarítottuk és tettünk rá másik neont és jé, megjavult.

Jóval később vettem egy 200 literes akváriumot, és rátettem a tetejére ugyanezt a régi dulux neont, erre 2 hónap mulva ebben is megindult az ecsetalga. Ezért onnan is kiszedtem a lámpát, azt az akváriumot is kitakarítottam, itt a növényeket lemostam hipós vízzel is, aztán raktam a szűrőbe egy kis aktív szenet. Újraindítottam az akváriumot és vásároltam a tetejére új neonokat, azóta nincs vele baj.

De nekem elég furcsa, hogy mindig csak akkor látok ecsetalgát ha azt a dulux neont használom. Máskor meg sosem volt egyik akváriumomban sem.

Sőt olyan is volt, hogy ecsetalgás növényt betettem másik kis akváriumba és elmúlt róla az ecsetalga, és fogalmam sincs hogy mért, mert pl én általában tök össze-vissza tápozok.

2012. jan. 28. 02:46
 3/3 anonim ***** válasza:

Az anubias alapból hajlamos ecsetalgásodásra. Ezen kívül magának (túlzott) algásodásnak ezer oka lehet ezer megoldással, ezért semmi nem garancia a (viszonylagos) algamentességre.

A kavics ténylen nem a legjobb, de 3 réteg azért túlzás. Még 2 réteg is inkább profibb növényes akviba kell, amihez már kell az 1 W/l világítás, és nagynyomású co2 rendszer.

Neked bőven elég lenne 1 réteg sima tápanyag nélküli égetett agyag aljzat. Sok ilyen van, olcsóbb, drágább, és leginkább csak színben térnek el.

A világítás. Ha csinálni akarsz vízálló tetőt, akkor mi a fenének vennél ilyen cuccot 30 ezerért??? Akkor nem egyszerűbb páramentes foglalatot, meg elektronikus előtétet ugyanúgy felcsavarozni a tetőbe? Nem tudok pontos árat, de a 30-nak töredékéből megvan! És természetesen ugyanaz van a 30-asban is! Csak mert ilyet még életemben nem hallottam, hogy saját tetőbe komplett méregdrága dizájnos armatúrát szerelt volna valaki.

A szűrésről: Akasztósra semmiképpen ne cseréld a belsőt!

Egyrészt nem csinál áramlást, csak (viszonylag) nagy a szűrőtérfogata. Arra viszont ott lesz a külső.

Másrészt nem is gondolod, mennyire megnehezítenéd a saját dolgodat, ami a tető készítést illeti. Egy akasztós szűrőhöz ugyanis kb lehetetlen egy jó tetőt tervezni.

Szóval belső kell a külső mellé. Ha nem is az, de valami, ami rásegít az áramlásra.

Ha nem akarsz belsőt, akkor egy bazinagy külső kell, de az akasztós akkor is fölösleges.

A kezdeti vízcseréket nyugodtan megnövelheted, akár heti 50 %-ra is (több részre elosztva). És még akkor se ilyedj meg a gombáktól, zöld, barna algától... valószínűleg nem úszod meg a kezdeti algásodást. De nem kell pánikolni, ha összhangban van a táp és a fény a növények igényeivel, és egymással, akkor ez hamar abbamarad.

2012. jan. 28. 14:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!