Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mikoronta cseréljek vizet?

Mikoronta cseréljek vizet?

Figyelt kérdés

Van egy pici akváriumom, amiben már augusztus óta nem volt cserélve a víz, de sajnálom kicserélni, mert nagyon szépen beállt. Azóta nem kellett kicserélnem, nem koszolódott el. Van benne szűrő, folyamatosan megy, aktív szén is van benne(rendszeresen kicserélem). Az előző halam havízkórban pusztult el, és nem szeretném ha ez megismétlődne, viszont annak a kialakulása a túlságosan szervesen telített víz. Ideje lenne legalább részlegesen vizet cserélnem(kb a felét mondjuk?)? Ki mit javasolna? Köszönöm a válaszokat!

Üdv, egy nemrég halazó lány :)

2011. okt. 27. 22:22
 1/6 anonim ***** válasza:
A héthetenkénti 20-30%-os (szűréstől függő) vízcserét betartod?
2011. okt. 27. 22:52
 2/6 anonim ***** válasza:
*kéthetenkénti
2011. okt. 27. 22:52
 3/6 Platypus ***** válasza:
100%
A beállt víz legendája egy olyan téves elképzelés, amit úgy 50 éve megcáfoltak. Hetente kell 30%-ot cserélni, 30 liter alatt akváriumoknál hetente kétszer 20% ajánlott.
2011. okt. 27. 23:00
 4/6 anonim ***** válasza:
44%
Minél kisebb az akvárium annál többször ajánlatos cserélni. De ha sűrűn cserélgeted a vizet azzal csak megbolygatod a biológiát az akváriumban. nekem egy 70 literes van. havonta szoktam 30% ot cserélni és semmi baj nincs.
2011. okt. 28. 09:53
 5/6 anonim ***** válasza:

A biológiai egyensúly nem azt jelenti, hogy nem kell vizet cserélned. Ezzel nem bolygatod meg az akváriumot, hiszen a baktériumtelepek érintetlenek maradnak. Viszont a biológiai bontás végeredménye a nitrát, amit csak a növények használnak fel egy bizonyos mértékig, viszont ez közel sem elég, a nitrát folyamatosan halmozódik, ez pedig mérgező. Ezért pusztult el a halad is. Ahogy Platypus mondta, 30 liter alatt hetente minimum a 2*20%, felette hetente 1*30%.

És egyébként a természetes vizekben is csak vízutánpótlással van meg az egyensúly: folyók és esők frissítik állandóan a vizeinket.

2011. okt. 28. 10:15
 6/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a hasznos információkat! Jó, hogy megkérdeztem, mert új dolgokat olvashattam. Köszönöm szépen! :)
2011. okt. 31. 16:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!